Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'ndan (OSBÜK) alınan verilere göre, bugün itibarıyla Türkiye'nin 80 şehrinde 325 organize sanayi bölgesi bulunuyor.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini 16 ay sonra yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 yılının ilk 10 ayında aktif sanayi kuruluşu sayısının 157 bin 988 olduğunu açıkladı.
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor. Gaziantep'i 3 bin 67 hektar ile Eskişehir OSB ve 2 bin 300 hektar ile Konya OSB izliyor.
Ülkemizde 2002'de 192 OSB varken, son yıllarda 156 yeni OSB kuruldu ve sayı bugün 348'e çıktı. 2022 yılında ise 16 yeni OSB kuruldu.
İlgili 15 soru bulundu
74 bin 200 fabrikamız var
Ancak her zaman olduğu gibi yine bu iddiaları boşa çıktı… 2002 yılında 138 olan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 2022'de 378'e yükselirken, o dönemde 12 bin 800 olan fabrika sayısı bugün 74 bin 200 oldu.
Sanayi en çok Marmara Bölgesi'nde gelişmiştir. Bunda en önemli etmen ulaşımdır. Diğer şartların da burada uygun olması sanayileşmeyi hızlandırmıştır. İstanbul – Adapazarı arası, İzmir çevresi, Mersin Adana arası, Bursa, Ereğli, Karabük, İskenderun, Eskişehir, Ankara ve Gaziantep sanayinin en geliştiği İllerdir.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla başlatılan ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 3 Nisan 1937'de, o dönem 13 haneli bir köy olan Karabük'te kurulan demir çelik fabrikasıyla ağır sanayi yolculuğuna başlayan Türkiye, bugün çelik üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.
Talepleri karşılamak için ikinci bir organize sanayi bölgesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği 36 fabrikada 4 bin Batmanlı istihdam ediliyor.
12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
Bu çalışmaya göre sanayi rekabet gücü en yüksek beş ülke Japonya, Almanya, ABD, Kore ve Çin (Tayvan) dir. Bu beş ülke dünya imalat sanayi katma değerinin yaklaşık yarısını (yüzde 48.6), imalat sanayi ticaretinin ise üçte birini (yüzde 31.2) gerçekleştirmektedir.
3. Sanayi Şehirleri
Örnek olarak, İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa, İzmir, Denizli, Gaziantep, Adana, Batman, Karabük, Karadeniz Ereğlisi, Kırıkkale, Seydişehir ve İskenderun verilebilir.
İstanbul Sanayi Odası, Türkiye'nin en büyük 500 kuruluşu 2021 listesini açıkladı. Listede ilk 2 sırayı TÜPRAŞ ve Ford alırken, Star Rafineri A.Ş. üç basamak yükselerek 3. sıraya yerleşti.
En çok OSB'ye Bursa ev sahipliği yapıyor
Bursa, faaliyette bulunan 16 OSB ile planlı sanayi üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor. İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'da 13'er OSB faaliyette bulunuyor.
İstanbul ilinde toplam 8 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.
istihdamdaki payı %17.6 ve dış ticaretteki payı %3.5'dir. Sanayi sektörünün ise GSYİH içerisindeki payı %22.8, istihdam içerisindeki payı %20.5 ve dış ticaret içerisindeki payı %94.3'dür (TÜİK, 2020).
Buna göre dünyanın en büyük tesisi Almanya'nın Wolfsburg kentindeki Volkswagen'in fabrikası. Büyüklüğü 6.5 milyon metrekare olarak açıklanan tesisin metrekaresinin büyüklüğü sebebiyle çalışanlar bisiklet ile departmanlar arasında ilerliyor.
Firmanın en büyük fabrikası, aynı zamanda dünyanın da en büyük otomobil fabrikası olan Wolfsburg Volkswagen Otomobil Fabrikası Almanya'nın Wolfsburg Şehri'ndedir. Bu fabrikanın alanı tam 6,5 milyon metrekaredir.
Atatürk'ün 1923-1938 arasında kurduğu 46 büyük fabrika, ki aralarında şeker fabrikaları da var.
Sanayi en çok Marmara'da,en az ise Doğu Anadolu'da gelişmiştir.
%36,4'ünün termik santraller, %12,8'inin imalat sanayi işyerleri, %8,6'sının köyler, %1'inin organize sanayi bölgeleri (OSB) ve %0,5'inin maden işletmeleri gibi endüstriyel alanlarda kullanıldığı görülmektedir.
Sanayi üretimi aylık %2,4 arttı
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %3,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %2,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,8 arttı.
Bu tür ağır ve hafif sanayi olarak ikiye ayrılır. Fabrika ve makinelere yoğun bir şekilde yapılan yatırımı ağır sanayi, dayanıksız tüketim mallarına yönelik olan ise hafif sanayidir. Özellikle Endüstri 4.0 ile büyük bir kalkınma yaşamıştır.
Fabrika olarak çok gelişmiş bir bölgedir. Bölgede ilk başta akla gelen şehirler olarak Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Kayseri, Konya, Kırşehir ve Sivas şehirleri vardır bu şehirlerin yanında ise Aksaray, Çankırı, Karaman, Nevşehir, Niğde ve Yozgat şehirleri sanayi bakımından gelişmiş şehirlerdir.
= Bu yüzden ise sanayi daha az bir şekilde Malatya, Van, Ağrı, Tunceli ve Bayburt illerimizde sanayi gelişmesi az yaşanmıştır. = Dikkat edersek eğer bu illerin ayrıca nüfus bakımından da az olduğunu görebilmiş oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri