AĞIR CEZA MAHKEMELERİ Ankara Adalet Sarayı'nda 37 Ağır Ceza Mahkemesi bulunmakta ve Merkez Bina'da hizmet vermektedir.
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir. Ağır ceza mahkemesi, adli yargı ilk derece mahkemesidir.
Heyet eşliğinde çalışmakta olan bir mahkemedir. Özellikle belirtilmiş olmakla birlikte devletin bütünlüğü ve güvenliğine karşı işlenen suçları konu almaktadır. Ayrıca müebbet de dâhil olmak üzere 10 yıldan fala hapis cezası yaptırımına tabi tutulan suçların yargılanması burada yapılmaktadır.
3. Ağır ceza mahkemesi; ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis ile birlikte cezası 10 yıldan daha fazla hapis gerektiren suçlara bakmakla görevlidir.
Türk Ceza Kanununda Ağır Ceza Mahkemesi; yağma, irtikap (Memurların görevini kötüye kullanması), resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile 10 yıldan fazla hapis cezaları veya müebbet cezası ile cezalandırılan suç davalarına bakmakla yükümlüdür.
İlgili 37 soru bulundu
Müebbet hapis, On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
Ağır ceza mahkemeleri 10 yıldan fazla hapis cezası yaptırımını gerektiren suçlara bakmaktadır. Yargılama süreci uzun sürebilmekte olan bu davalar 1 veya 3 yıl gibi bir sürede sonuçlanabilmektedir. Davanın soruşturma ve kovuşturma aşamalarının gidişatı bu sürenin üzerinde oldukça etkilidir.
Ağır ceza davaları, ülkemizde genellikle 1-2 yıl süren davalardır.
1. Soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı suçları bütün insanlığı ilgilendiren en ağır insan hakları ihlalleri ve en büyük suçlardır. Yeni TCK bu suçlardan soykırım suçunu ve insanlığa karşı suçları özel bölümün ilk başına koyarak, bu suçlara karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur.
Ceza soruşturma evresindeki işler için 5 bin 300, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 10 bin 700, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 8 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 17 bin 900, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 29 bin 800 lira avukatlık ücreti alınacak.
Eğer bir ceza davasıysa mutlaka katılmak zorundasınız. Katılmadığınız takdirde mahkeme önce polis veya jandarma marifetiyle zorla getirilmenize karar verir şayet bu da işe yaramazsa hakkınızda yakalama kararı çıkarır.
AĞIR CEZA MAHKEMELERİ
Ankara Adalet Sarayı'nda 37 Ağır Ceza Mahkemesi bulunmakta ve Merkez Bina'da hizmet vermektedir.
12. maddeye göre, özel olarak görevlendirilen suçlar dışında, genel olarak ağır ceza mahkemesi; ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili davalara bakar.
Ele aldıkları dâvaların cezaları daha ağır olduğundan, ağır ceza mahkemeleri adını almışlardır. Asliye mahkemeleri birer hakimli olduğu halde, ağır ceza mahkemelerinde bir başkan, iki üye ve bir savcı bulunur.
Adli para cezaları ile ilgili zamanaşımı süresi, 10 yıl olarak düzenlenmiş- tir(TCK m.68/1-e). Müsadereye ilişkin hüküm, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren, yirmi yıl sonra zamanaşımına uğrar ve bu müsadere hükmü infaz edilmez(TCK m.70).
Ağır ceza hakimi olma şartlarından ziyade, hakim olma koşullarını taşıyanlar arasından ağır ceza mahkemelerinde görevlendirilen hakimlere ağır ceza hakimi denmektedir. Ağır ceza hakimliği görevini yapmak için kura ile atama yapılabileceği gibi Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından re'sen atama yapılması da mümkündür.
3-) Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren, yani üst sınırı 10 yıldan fazla olan tüm suçlara ilişkin davalara bakma görevi ağır ceza mahkemesine aittir (5235 Sayılı Kanun md. 12).
Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.
Ağır ceza mahkemesi nedir diye sorulduğu zaman; kural olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve kanuni ceza üst sınırı 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bu mahkemeler bakar.
Ceza davası dosyası açılacağı zaman savcılığın bir iddianame hazırlaması gerekir. Savcılık bazı durumlarda kendiliğinden yani re 'sen bazı suçlarda ise şikâyete bağlı olarak soruşturma başlatarak kamu davası açar. Savcılık makamı toplumu temsilen devlet tarafından görevlendirilir.
5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanun'un 8. maddesine göre ceza mahkemeleri, asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemelerinden oluşur.
Genellikle toplumumuzda Ceza Hukuku'nda ve Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen suçlardan diğerlerine kıyasla daha ağır nitelikteki suçlarla ilgilenen, bu konulara diğerlerinden daha fazla hâkim olan avukatlara Ağır Ceza Avukatı denmektedir. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülen davalarla ilgilenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri