Üniversite Sayısı: Coğrafya bölümü toplam 46 adet üniversitede bulunmaktadır. SÖZ Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
Coğrafya Bölümü'nde dört anabilim dalı bulunmaktadır: “Beşeri ve İktisadi Coğrafya”, “Bölgesel Coğrafya”, “Fiziki Coğrafya” ve “Türkiye Coğrafyası”.
Coğrafya Bölümü için Ankara üniversitesi taban puanı 352,7513 ve başarı sıralaması 59605 şeklindedir. Diğer en iyi iki seçenek arasında ise Marmara ve İstanbul Üniversitesi bulunur. Marmara Üniversitesi Coğrafya Bölümü taban puanı 348,62668 ve başarı sıralaması 66897'dir.
Bu bölümden mezun olan öğrencilere "Coğrafya Lisans Mezunu" ünvanı verilir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler için; Pedagojik Formasyon almak kaydı ile MEB'de Coğrafya Öğretmeni olarak, Üniversitelerde akademisyen olarak, Belediye, Sivil Toplum Kuruluşlarında istihdam edilebilirler.
Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü
İlgili 17 soru bulundu
Coğrafya mezunları ortalama 4500 TL maaş almaktadır. Formasyon alıp özel ve devlet okullarında coğrafya öğretmeni olarak görev yapan mezunlar ortalama 4500 TL ila 6000 TL arasında maaş alır.
eleman.net verilerine göre, Coğrafya Öğretmeni 2023 yılında ortalama 21.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Coğrafya Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 16.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.340 TL maaş alıyordu.
Yeni mezun coğrafyacılar öğretimleri esnasında almış oldukları eğitim kapsamı doğrultusunda formasyon aldıkları takdirde sosyal bilgiler, coğrafya gibi alanlarda öğretmenlik yapabilirler. Akademik kariyerlerine devam etmeyi de tercih edebilirler.
Coğrafya mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Öğretmenlik mesleği yapmak isteyen kişiler, eğitim kurumlarında çalışabilmektedir. Buna ek olarak coğrafya bölümü mezunları, maden, meteoroloji, ulaşım ve tarım alanlarında çalışabilir.
Coğrafya (SÖZ) lisans programı mezunlarının KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) Başarıları Not: Programlar başarı puanlarına göre yüksekten düşüğe doğru sıralanmıştır.
Coğrafya Bölümü'nde öğrenciler, farklı coğrafi bölgeleri, iklim tiplerini, yeryüzü şekillerini, doğal afetleri, tarım ve sanayi faaliyetlerini, su kaynakları ve enerji kaynaklarını inceleyerek, dünya üzerindeki doğal ve insan kaynaklı olayları anlamaya çalışırlar.
Coğrafya bölümü, birey kültürünün doğal çevre ile nasıl etkileşim içinde olduğunu ve yerlerin bireyler üstünde nasıl etki bıraktığını inceleyen bir bölümdür. Coğrafya bölümü, yerel, bölgesel, ulusal ve global düzeydeki etkileşimleri sadece beşeri açıdan değil doğal süreçler açısından da incelemektedir.
Coğrafya bölümleri her ne kadar Sözel kategoriden öğrenci alsa da lisans derslerinin önemli bir kısmı sayısal bilgiler (Matematik - Fizik - Kimya - Biyoloji) içermektedir. Bu nedenle başarılı bir öğrencilik hayatı geçirip, iyi bir Coğrafyacı olmak isteyenlerin bilinçli bir şekilde tercih yapması tavsiye edilir.
MADDE 4 - Coğrafya Bölümünde 5. yarıyıldan itibaren öğrenciler, 20 iş günü staj yapmak yükümlülüğünde olup, stajlarını başarı ile tamamlamak zorundadırlar.
Coğrafya öğretmeni olmak için lisans eğitimi alınması gerekir. Bu kapsamda üniversitelerin eğitim fakültelerinde bulunan coğrafya öğretmenliği bölümlerinden birinde lisans eğitimi alınmalıdır. Ayrıca, lisans eğitiminin ardından pedagojik formasyon almak da oldukça önemlidir.
Jeolojik formasyon içindeki bir birim, bölgenin genel jeolojik durumunu anlatmak ve yorumlamak için kullanılan esas birimdir. Formasyonun adı, tip yer ve tip kesitteki bir coğrafya adından alınır. Mümkünse kendisini oluşturan kayalardan egemen olanın adı ile birlikte kullanılır.
Coğrafya Lisans Programı; yer sistemleri, beşeri coğrafya, harita bilgisi, jeomorfoloji, klimatoloji ve coğrafi bilgi sistemleri gibi alanlar üzerine zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır.
Coğrafya Öğretmenliği, üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Dönmez: 'Formasyon kalktı, bundan sonra Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans (ÖMB-TZYL) programları açılacak.
Coğrafya Öğretmenliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 358,90891, en yüksek 383,10199'dur. Coğrafya Öğretmenliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 49766, en yüksek 22941'dir.
Coğrafyaya karşı ilgisi ve merakı olan ve öğretmenlik yapmak isteyen herkes, gerekli lisans eğitimini ve öğretmenlik için pedagojik eğitimi aldıktan sonra coğrafya öğretmeni olabilir.
Coğrafya öğretmeni haftada 15 saat zorunlu derse girer. 15 saatten sonra girdiği dersler ek ders ücretine göre ücretlendirilir. 2021 yılı ek ders ücreti 19.56 tl olarak açıklanmıştır.
eleman.net verilerine göre, Okul Müdürü 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Okul Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.080 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.488 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Coğrafya Öğretmenliği bölümünün başarı sıralamaları ile taban puanlarına bakabilirsiniz. Coğrafya Öğretmenliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Coğrafya Öğretmenliği bölümü toplam 7 adet üniversitede bulunmaktadır. SÖZ Puan türündededir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri