Muhalefetin “Türkiye'de fabrika kurulmuyor” iftiralarını rakamlar yalanladı. 2002'de 138 olan OSB sayısı, 2022'de 378'e yükseldi. 12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
Talepleri karşılamak için ikinci bir organize sanayi bölgesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği 36 fabrikada 4 bin Batmanlı istihdam ediliyor.
Bölgede 804 fabrika bulunmaktadır. Bunlardan 578 tanesi üretimde, kalan 226 tanesi inşaat ve proje halindedir. Bölgedeki tesislerde 47 bin kişi istihdam edilmekte olup, 2021 yılı bölge ihracatı 2 milyar dolardır.
Böylece Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kuruluş onayı verilen OSB sayısı 345'e çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının kuruluş onayı verdiği 34 tarım ihtisas OSB de dahil edildiğinde Türkiye'deki toplam OSB sayısı 379'a yükselmiş oldu.
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
İlgili 29 soru bulundu
12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
TÜİK Kurumsal. Geçici sonuçlara göre 2021 yılında faal olan girişimlerin %43,1'i hizmet sektöründe, %36,5'i ise ticaret sektöründe yer aldı. İstihdamda ise hizmet sektörü toplam istihdamın %37,4'ünü oluştururken sanayi sektörünün istihdam payı %28,9 oldu.
Her zaman ve her bölgeden göç alır ve bu göç her zaman devam eder. Bölgenin önde gelen sanayi şehirleri ise İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya vardır bu şehirler sanayi bakımından çok gelişmiştir.
Sanayi en çok Marmara Bölgesi'nde gelişmiştir. Bunda en önemli etmen ulaşımdır. Diğer şartların da burada uygun olması sanayileşmeyi hızlandırmıştır. İstanbul – Adapazarı arası, İzmir çevresi, Mersin Adana arası, Bursa, Ereğli, Karabük, İskenderun, Eskişehir, Ankara ve Gaziantep sanayinin en geliştiği İllerdir.
Türkiye'nin ilk kurulan OSB'lerinden olan Manisa OSB, 959 hektar alanı 228 sanayi parseli ile Manisa'nın en büyük organize sanayi bölgesidir. OSB'de 53.500 istihdam ile 212 parsel üzerinde üretimde olan 202 firma bulunmakta ve %96,05 oranında söz konusudur.
En çok OSB'ye Bursa ev sahipliği yapıyor
Bursa, faaliyette bulunan 16 OSB ile planlı sanayi üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor.
43 milyon 250 bin m2 alanıyla Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi olan Gaziantep OSB 5 bölgeden oluşmaktadır.
Buna göre dünyanın en büyük tesisi Almanya'nın Wolfsburg kentindeki Volkswagen'in fabrikası. Büyüklüğü 6.5 milyon metrekare olarak açıklanan tesisin metrekaresinin büyüklüğü sebebiyle çalışanlar bisiklet ile departmanlar arasında ilerliyor.
Atatürk'ün 1923-1938 arasında kurduğu 46 büyük fabrika, ki aralarında şeker fabrikaları da var.
Volkswagen Wolfsburg Fabrikası - Volkswagen Fabrikası 6.5 milyon metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Fabrika dünya üzerindeki en büyük fabrika özelliğine sahiptir. Alman otomobil devi Volkswagen'in Wolfsburg'da yer alan fabrikası yıllar içinde 40 milyondan fazla otomobil üretmiştir.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla başlatılan ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 3 Nisan 1937'de, o dönem 13 haneli bir köy olan Karabük'te kurulan demir çelik fabrikasıyla ağır sanayi yolculuğuna başlayan Türkiye, bugün çelik üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.
Antalya şehrinin ekonomisinde turizm, ticaret ve tarım ön planda olup sanayi faaliyetleri de son dönemde gelişme gösteren faaliyetlerdendir.
Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.
Bu çalışmaya göre sanayi rekabet gücü en yüksek beş ülke Japonya, Almanya, ABD, Kore ve Çin (Tayvan) dir. Bu beş ülke dünya imalat sanayi katma değerinin yaklaşık yarısını (yüzde 48.6), imalat sanayi ticaretinin ise üçte birini (yüzde 31.2) gerçekleştirmektedir.
İstanbul'un Türkiye iş gücündeki payı %20,3, ihracattaki payı %50,6, ithalattaki payı ise %54,6'dır.
sanayi. İstanbul'da Zorlu Center İstanbul, Türkiye'nin "sanayi merkezi"dir. Türkiye'nin endüstriyel işgücünün yaklaşık %20'sini istihdam etmekte ve Türkiye'nin endüstriyel çalışma alanının %38'ine katkıda bulunmaktadır.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Ankara İlinde sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 12.371 adet olup, Türkiye'de toplam sanayi işletmeleri içerisinde % 8,68' lik bir oran ile sanayici sayısı olarak 2 inci ildir.
Tarihçe. Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda fabrikanın ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri