Türkiye'de 17 kadın rektör görev yapıyor. Avrupa Üniversiteler Birliği'nin raporuna göre 48 üye ülkede kadın rektör oranı ortalaması yüzde 15 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 8.37.
Kadın dekanların oranı yüzde 18. Türkiye'de 15 kadın rektör görev yapıyor. Bu yüzde 7'ye denk geliyor. Kadın rektöre sahip olan sevlet üniversitelerinin sayısı altı, vakıf üniversitelerinin sayısı ise 9.
Böylece Türkan Akyol, Türkiye'deki ilk kadın rektör oldu. 1982 yılında çıkartılan YÖK Kanunu'na en yüksek seviyede olan bir akademik görevli olarak karşı çıktı. Bu nedenle YÖK'ün onayı ile rektörlük görevinden istifa etti. Tekrar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki öğretim üyeliği görevine döndü.
Artı Gerçek - Yükseköğretim Kurulu, 2022-2023 öğretim dönemine ait yükseköğretim istatistiklerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre 2022-2023 öğretim döneminde Türkiye'de üniversitelerdeki profesör sayısı 34 bin 280 olurken kadın profesörlerin oranı yüzde 33,9'da kaldı.
Öğretim elemanlarının 34.280'i profesör, 22.462'si doçent, 44.216'sı doktor öğretim üyesi, 37.039'u öğretim görevlisi ve 46.569'u araştırma görevlisi olarak görev yapıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Akademisyen maaşlarının asgari ücrete oranı
Seyyanen zamla birlikte profesör maaşı 48 bin 124 lira olacak ve bu oran 4,2'ye yükselecek.
Türkiye'de üniversitelerde Profesörlüğe yükseltilerek atamada Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak ve Doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak, gerekir.
Doçentlikte en az 5 yıl sonra profesörlük kadrosuna alınabilecek.Profesörlük kadrosunda doçentlikle benzer prosedür uygulamakla birlikte mülakat uygulaması yaygın değildir.
Üniversitede 700 profesör, 3900 akademisyen ve 190 bölüm bulunmaktadır. Almanya'da bulunan üniversiteler içerisinde en köklü okullardan birisi olarak bilinmektedir.
Doçentlik Ünvanı alındıktan sonra profesör olmak için gereken beş yıl bekleme süresi üç yıla indirilecek. Üniversiteler doçent ve profesör atamalarında kendi kriterlerini belirleyecek. Bu kriterler Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından denetlenebilecek.
Aynı üniversitede 2011-15 yılları arasında rektörlük yapmıştır. Laçiner 15 Mart 2011'de, 38 yaşında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) rektörlüğüne atanmış böylece Türkiye'nin en genç rektörü unvanını almıştır.
Dr. Engin Karadağ, rektörlerin akademik profilini çıkarıyor. Kısa sürede tamamlanması beklenen makaledeki verilere göre, 196 rektör arasında uluslararası yayını olmayan rektör sayısı 68, yayınlarına hiç atıf yapılmayan rektör sayısı ise 71.
13 Eylül'de Resmi Gazetede yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre rektörlük için 3 yıl profesörlük şartı kaldırıldı.
Kadın akademisyenlerden 10 bin 618'i profesör, 7 bin 984'ü doçent, 18 bin 768'i doktor öğretim üyesi olarak görev yapıyor. YÖK'ün son verilerine göre, Türkiye'de 2021'de kadın akademisyen sayısı, bir önceki yıla göre 2 bin 199 artarak 83 bin 860'a yükseldi.
Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır. Süresi sona erenler iki dönemden fazla rektörlük yapmamış olmak kaydıyla yeniden rektör olarak seçilip atanabilirler.
Rektör ve dekan atamaları bağlamında Anayasamızın 130. maddesi, "Kanunun belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler Cumhurbaşkanınca, dekanlar ise Yükseköğretim Kurulunca seçilir ve atanır" hükmünü âmirdir.
Bir Türk doktorun Almanya'da doktorluk yapabilmesi için en az B2 seviyesinde Almanca dil sertifikası almış olması gerekmektedir. Ayrıca Almanca tıp terimlerinin de alışık olduğumuz gibi Latince veya İngilizce olmaması nedeniyle bir de C1 düzeyinde Almanca tıp diline hakim olmanız gerekmektedir.
Temel olarak Türkiye?de herhangi bir lisans (4 yıllık) programında okumaya hak kazanmış lise mezunu (meslek liseleri hariç) öğrenciler (YKS?den en az 180 puan alarak) Almanya?da kendi alanlarında üniversite eğitimi alabilirler.
Profesör olabilmek için belirli bir yaş kriteri yoktur.
Ordinaryüs payesi en az beş yıl profesörlük yapmış, bilimsel çalışmalarıyla kendini tanıtmış öğretim üyeleri arasından seçilerek bir kürsünün yönetimiyle görevlendirilen kimselere verilirdi. Ordinaryüs unvanı Türk üniversitelerine Alman akademik sisteminden aktarılmıştır.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
Olabilirsiniz ancak bu hastaneler arasındaki anlaşma ile ilgili. sağlık bakanlığı ile üniversite arasında sağlık tesislerinin birlikte kullanımına ilişkin protokolü bulunan (afiliye) üniversite hastanesinde profesör ve doçentlere ücretsiz muayene ve ameliyat olabilirsiniz.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır.
Emeritus Profesörlük unvanı, emeklilik yaşına gelmiş ancak bilgisi, birikimi, uluslararası saygınlığı ve ilişkileriyle daha çok uzun yıllar hem akademisyen, hem de öğrencilere yol göstermesi bir kazanım olacak hocalarımıza tevdi edilen bir statüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri