Türkiye'de şu an aktif 29 kömürlü termik santral mevcut. 40'tan fazla santral de projelendirme ve onay sürecinde.
2016 yılı Mayıs ayına ait verilere göre Türkiye'de 367 adet lisanslı termik santral bulunmaktadır [9].
Türkiye'nin Milli Enerji Üretimi
Yatağan Termik Santrali Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta, 1.163.000 m2 lik alan üzerinde kurulu Türkiye'nin on birinci büyük termik santralidir.
İlgili 23 soru bulundu
Dünya çapında en fazla kömürlü termik santrali bulunan ülke ise Çin'dir. Çin'i Hindistan, ABD ve Japonya takip eder. Çin'de bulunan Tuoketuo Elektrik Santrali, 6,7 GW ile dünyanın en büyük aktif kömürlü termik santralidir.
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur.
2.b Yatağan Termik Santralı
Kullanılan kömürün içinde ortalama %4 oranında toplam kükürt vardır. Yanabilen kükürtün oranı ise %2.7'dir. Üç birimin toplam kömür tüketimi 6.5 milyon ton/yıl olup, günlük tüketim yaklaşık 18,000 tondur.
Çelik, çimento ve şeker fabrikalar kömür kullanır.
Türkiye'de çalışmakta olan toplam 32 adet jeotermal enerji santrali bulunur. Santrallerin kurulu olduğu iller ve santral sayıları şöyledir: Aydın (20), Denizli(5), Manisa(5), Çanakkale (2). Ayrıca; Aydın'da 4, Manisa'da 2, Denizli'de 1 adet jeotermal santral kurma çalışmaları devam etmektedir.
Santraller, ağırlıklı olarak Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Zonguldak, Sivas ve Şırnak'ta yer alıyor.
Hatay'da bulunan İskenderun Atlas Termik Santrali; 1.260 MWe kurulu gücü ile ortalama 2.362.974 kişiye düşen tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılar.
Türkiye'de oldukça geniş bir alanda taş kömürü yatağı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle başta Zonguldak - Ereğli ve Kastamonu'daki İnebolu öne çıkmaktadır. Aynı zamanda yine Amasra ve Merzifon'da çıkarıldığını ifade etmek mümkündür.
Taş Kömürü Madenleri: Taş kömürü madenleri için ise en yaygın çıkarım alanının Zonguldak olduğunu söyleyebiliriz. En büyük madenlerin olduğu ildir. Türkiye'nin tek maden kömür havzası olduğundan yoğun bir şekilde çalışmalar bu alanda yapılır ve yoğun olarak da kömürlerin çıkarılması sağlanır.
1 ton Toryum: 28493,5 kWh ediyor. 3,5 ton kömür ise 28493,5 kWh ediyor.
Yakıtın bir Kg.'ının (gaz yakıtlarda, m3' ünün) yakılması ile elde edilen ısıya o yakıtın ısıl değeri denir ve Kcal (Kilo Kalori) ile ölçülür. Yakıtların ısıl değerleri birbirinden farklıdır. Bir Kg. Linyit yakıldığında kömürün kalitesine göre 3000 – 4000 Kcal.
1 ton 1,0416 m3 etmektedir.
sahip iki adet termik santralde yıllık 12.5 milyon mw elektrik üretimi yapılmaktadır. 2016 sonbaharında faaliyete geçmesi planlanan yeni santralle birlikte yörenin 3.090 mw kurulu gücü ile yıllık 20 milyon mw'a yakın elektrik üretilmesi planlanmaktadır.
Osmanlı döneminde, elektrik İstanbul'a 1912 yılında gelmesine rağmen Uşak İli 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri olmuştur.
Dünya genelinde durum ne? Rapora göre dünya çapında bugün 79 ülkede 2,400'den fazla faal kömürlü termik santral bulunuyor ve bunların toplam kapasitesi 2,100 gigawatt (GW) civarında.
İsrail'in aralarında Dimona'nın da bulunduğu iki nükleer santrali var. Dimona'nın nükleer silah üretiminde kullanıldığı İsrail'in doğrulamadığı ancak dünyada yaygın olarak inanılan bir iddia. İsrail, nükleer silah envanteri konusunda ''doğrulama ya da yalanlama içermeyen'' bir yaklaşım sergiliyor.
Yunanistan'ın şu anda faaliyette olan nükleer santralleri bulunmamakla birlikte, 2009 yılında Atina Akademisi, Yunan nükleer santrallerinin olasılığına ilişkin araştırmaların başlamasını önermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri