Türkiye' ye özgü 104 bitki türünden 28' i, otsu türler açısından 93 familyaya dağılmış 791 tür Uludağ' da bulunmaktadır. İKLİM: Uludağ, Marmara Bölgesinin güneyinde karasal iklim ile Akdeniz ikliminin geçiş noktasında bulunmaktadır. Yüksek oluşu nedeni ile karasal iklim hakimdir.
1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti'nin girişimleri ve Osman Şevki Bey'in önerisi ile “Uludağ” adını almıştır. Uludağ'da Dört Mevsim Bursa denince akla gelen ilk simgelerden biri olan ve kentin 36 kilometre güneyinde yer alan 2 bin 543 metre yüksekliğindeki Uludağ, ülkemizin en gözde kış sporları merkezidir.
Tarihte Olympos, Oros Ton Kalegeron adı verilen, içinde barındırdığı kilise ve manastırlardan dolayı Keşişdağı, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde Ruhban Dağı ve son olarak 1925 yılında Uludağ adını almıştır.
Uludağ'ın Eteğindeki Şehir Bursa.
Uludağ, Olimpos Dağı olarak da bilinir. Bursa ili sınırları içinde, 2543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ.Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu dağdan CEBELİ RUHBAN diye söz eder. Ayrıca halk arasında KEŞİŞ dağı olarakta bilinir.
İlgili 29 soru bulundu
1.bölge gündelikçilerin uğradigi ve hayli kalabalık bir yer. 2.bölge sadece otellere ait kayak alanlarının olduğu bir bölge... 1.bölgeye daha cok kayağı bilmeyen veya yeni öğrenenler geliyor. beceren otelin kafesinde mola verip dağın havasını soluyabilir. zirveye telesiyej ile çıkıp zirvede sıcak şarap içebilirsiniz.
Dr. İhsan Çiçek Uludağ'ın volkanik bir dağ olmadığını belirtti.
Uludağ'ın eski ismi “Keşiş Dağı” bölgeyle o kadar özdeşleşmişti ki İstanbul'un güneydoğusunda kaldığı için esen rüzgara bile bu nedenle “keşişleme” denildiği rivayet ediliyordu. Yüzlerce yıl dağın kimliğini oluşturan manastırlarla ilgili en kapsamlı çalışmayı Bursa'daki Fransız Kilisesi rahibi Bernardin Menthon yaptı.
1979 yılında kayda geçen Uludağ'dan gelen patlama sesleri çevre halkı ve jeoloji araştırmacılarının oldukça ilgisini çekmiş ve derin bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma sonucunda ise bilim insanları, Uludağ'ın volkanik faaliyetlerinin sona ermesinin en az 1 milyon yıl önce gerçekleştiğini tahmin etmiştir.
Genel Müdürlük ile Uludağ Üniversitesi arasında 2004'te imzalanan protokol kapsamında Uludağ Üniversitesi yerleşkesi içerisinde oluşturulan merkezdeki 3 erkek 7 dişi kızıl geyik sayısı, 13 yılda 90'a ulaştırıldı.
1887 yılında Yenişehir Bilecik'e bağlandı. Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Başta Efsane Uludağ Gazozu ve Uludağ Limonata olmak üzere tüm içecek çeşitlerimizi, Bursa'nın Yenice Sanayi Bölgesi'nde 43.500 m2'si kapalı olmak üzere toplam 98.000 m2'lik bir alan üzerinde kurulu olan meşrubat fabrikamızda üretiyoruz.
Bursa ve dolayında MÖ 4000'li yıllardan itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğu saptanmıştır; ancak yöreye ilişkin kesin bilgiler MÖ 700'lere dayanmaktadır.
Ağrı Dağı (Ermenice: Արարատ, Ararat ya da Մասիս, Masis; Kürtçe: Çiyayê Agirî; Selçuklular döneminde: Eğri Dağ), 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır.
Bursa'nın Keles ilçesinde bulunan Gököz Göleti güzelliğiyle büyülüyor. Dört mevsim zirvesinde karın eksik olmadığı Uludağ'ın arkasında yer alan Gököz Göleti, bahar aylarında doğasever ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.
Uludağ volkanik bir dağ değildir. Uludağ'da yer kabuğunun arasına sokulan magma, alttan basınç uygulayarak Uludağ'ın yüksek kesimlerini oluşturmuş, ama hiçbir zaman yeryüzüne çıkamamıştır, bu yüzden Uludağ'ımız volkanik bir dağ değil iç püskürük bir dağdır.
Uludağ, Permiyen kireçtaşlarının Hersinyen orojenezi ile kıvrılması sonucunda oluşmuş bir jeolojik masiftir.
Türkiye'deki volkanlar uzun yıllardır sessiz. Bu nedenle de aktif volkanlar olmadıkları zannediliyor. Oysa gerçek çok farklı… Yıllardır süren sessizliklerine rağmen Türkiye'de tam 13 aktif volkan bulunuyor.
Türkiye'deki 8 Sönmüş Yanardağ
Şurada Paylaş! Uzmanlar Türkiye'deki aktif volkanların uyuyan tipte volkanlar olduğunu ve gelecekte yeniden faaliyet göstererek risk oluşturabileceğini vurguluyor. Verilere göre Türkiye'de son yaşanan patlamalar 1855 yılında Tendürek Dağı ve 1443 yılında Nemrut Dağı'nda gerçekleşti.
Uludağ Kayak Merkezi pist özellikleri
Bölge'de konumlanıyor. Oteller bölgesinde 11 adet ana pist, 6 teleski ve 7 adet telesiyej hizmet veriyor. Pistlerin uzunlukları ise 300 m ile 2000 m arasında değişkenlik gösteriyor. Orta ve ileri seviye pistler arasında Belvü, Alkoçlar ve Kuşaklı – Maden pistleri yer alıyor.
Ülkemizin en önemli kış sporları ve kayak merkezi olan Uludağ'da karla kaplı gün sayısı yılda 150 günün üzerindedir. Dünyaca ünlü Uludağ kayak pistleri, Fatintepe ve Kuşakkaya tepelerinin üzerine kurulmuştur. Uludağ Kayak Merkezi, I. ve II. Gelişim Bölgeleri olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri