Türkiye ise, 123.206 yazılımcısıyla[1] 20 ülkede arasında 12. sırada. Fakat bu sayıları nüfusa oranladığımızda zorlu bir durum görüyoruz: Yazılım geliştiriciler, nüfusumuzun sadece %0.15'ini oluşturuyor.
Çeşitli kurumların tahminlerine göre Türkiye'de 2020 yılında 170 bin yazılımcı vardı. Son yıllarda eklenenler ve yurtdışına gidenler dikkate alındığında, bugün 180 bin düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. 2023 hedefi 500 bin idi ama talep artmasına rağmen bu hedefe ulaşmak zor görünüyor.
2024 yılı başına kadar dünya çapındaki yazılımcı sayısının 29 milyona ulaşması bekleniyor. ABD'de 4,5 milyon yazılımcı istihdam edilirken bu sayı Çin'de 7 milyon, Hindistan'da ise 5 milyona yakın. Almanya'da 900 bin, İngiltere'de 850 bin, Japonya'da 800 bin, Fransa'da 540 bin, Rusya'da ise 412 bin yazılımcı çalışıyor.
50 ülkenin sıralandığı ve Çin'in 100, Rusya'nın 99,9 aldığı sıralamada, Türkiye 77,5 puanla 30cu sırada yer almış. Üstümüzde 77,7 ile İngiltere ve 78 ile ABD yer alıyor. Şaşırtıcı ama İsrail 74,8 ile 35ci sırada.
Yazılım mühendislerine en çok talep hangi ülkede var? Genel olarak, yazılım geliştirme dünyada en çok talep gören meslektir . PageGroup'a göre yazılım geliştiricilere en çok talep olan ülkeler Kanada, Avustralya, Rusya, İsveç ve Yeni Zelanda .
İlgili 38 soru bulundu
Bir programcı olmak istiyorsan, elbette bir programlama dili bilmek zorundasın: C ++, Java, belki Python veya JavaScript. Ne istersen onu seçebilirsin ama en azından Java'yı bilmen gerekir. Başlamak çok kolay ve bu yüzden yeni başlayanlar için iyi bir seçim.
Yazılım mühendisi maaşlarını kıdemli ve yeni mezun olarak iki şekilde değerlendirmek gerekiyor. Yeni mezun yazılım mühendisleri ortalama 15.000 TL maaş alırken, kıdemli yazılım mühendisleri ise 25.000 TL ila 75.000 TL arasında maaş almaktadır.
Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen ve ülkelerin bu alanda yatırım yaptığı yazılım alanı geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Endüstri 4.0, nesnelerin interneti (IoT), yapay zekâ ve birçok teknolojik yenilik yazılıma ihtiyaç duyuyor.
Zirve yine değişmedi. Programlama dillerinin popülerliğini araştıran Tiobe, 2022 yılında öne çıkan dilleri paylaştı. 2022 yılında popülerliği en çok artan C++ olsa da liderlik koltuğu yine değişmedi.
En iyi yazılımcılar hangi ülkeden çıkıyor? Bu sorunun cevabı her ne kadar değişiklik gösterse de ABD, Hindistan, Rusya, Çin, Kanada, İsrail gibi ülkeler yazılım alanında başarılı yazılımcılar yetiştirmekle bulunan ülkeler arasındadır. Bu yüzden en iyi yazılımcılar bu ülkeler arasından çıkıyor diyebiliriz.
Yazılım Mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür ve mühendislik fakültesine bağlıdır.
Dolayısıyla yaşınız ne olursa olsun bu işi öğrenmek için erken veya geç olduğunu düşünmemelisiniz. Buna ek olarak bir kıstas olmaması devam ederken genelde 19- 20 yaş arası gençler yazılım öğrenme konusunda daha yüksek başarılar sağlayabiliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gördüğü ilgi sebebiyle 1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Projesimizi devam ettirme, önümüzdeki yıl sistemdeki eğitim sayısını 2 katına çıkarma kararı aldık." dedi.
Bu plana göre Türkiye'de 2018'de yaklaşık 140.000 olan yazılımcı sayısının 2023'te 500.000'e çıkarılması öngörülüyor. Peki şu anda diğer ülkelere kıyasla neredeyiz ve bu hedefe ulaşmak için neler yapabiliriz?
Veri Yapısı, matematik ve fonksiyonel programlama alanlarında başarılı olan Çin, yazılım alanında en başarılı ülke olarak birinci sırada yer alıyor.
Hayal Gücünü Sınırlama: C++
C++, kodlama dilleri arasında en zor ve karmaşık dil olsa da hayal gücünü istediğin gibi yansıtmana ve dilediğin uygulamayı yazmana olanak tanıyor.
Java. Java programlama dili yıllardır bu listenin başında yer alıyordu, ancak 2023 yılı gereksinimleri nedeniyle Python daha popüler hale geldi.
Yazılım Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Bir programlama dilinde uzmanlaşmanız, geçmiş birikiminize ve öğrenme isteğinize bağlı olarak 3-6 ay arasında sürebilmektedir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi asıl süreç bundan sonra başlamaktadır.
Yazılım mühendislerinin genel olarak iş alanları; veri tabanı uzmanlığı, programcılık, iş analistliği, test ve proje yöneticiliğidir. Bilgisayarların, akıllı telefon ve bilgisayarların ve hatta otomobillerin bile yazılımını yazılım mühendisleri üstleniyor.
Yazılım mühendisliği alanı sürekli gelişmekte, bu da onu heyecan verici ve dinamik bir kariyer yolu haline getirmektedir. Yazılım mühendisleri yüksek talep görmektedir ve ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu, yazılım mühendisleri için istihdam fırsatlarının 2030'a kadar olan on yılda %22 oranında artacağını öngörmektedir.
Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir. Genellikle işverenler tarafından da bu tercih edilebilir; ama programlamayı öğrenmenin ve gerekli becerileri geliştirmenin alternatif yolları da var.
Python Developer olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Python Developer maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.500 TL civarındadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maaşı, 2022 yılında olduğu gibi aylık 100 bin 750 lira oldu. TBMM'ye sunulan Cumhurbaşkanlığı'na ait 2023 yılı bütçe teklifine göre, “Cumhurbaşkanı ödeneği” artmadı. 2023 yılı için ayrılan Cumhurbaşkanı ödeneği, 2022 yılında olduğu gibi 1 milyon 209 bin olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri