Türkiye'de gelir dağılımı eşitsizliği oldukça yüksektir ve birçok insan yeterli gelire sahip değildir. Bu nedenle, kitap okumak için gereken maddi kaynaklara erişemeyen insanların sayısı oldukça fazladır. Ayrıca, kitap fiyatları da yüksek olduğu için, insanların kitap okuma alışkanlıklarını geliştirmesi zorlaşıyor.
UNESCO: Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sırada Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride.
Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor.
TÜRKİYE 18'İNCİ SIRADA
Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle listenin 18'inci sırasında yer alıyor.
Kitap okuma oranları Belçika'da %7,9, Avusturya'da %7,2, Romanya'da %6,2 ve Fransa'da %2,6. Türkiye'de ise bu oran %10'u geçmiş durumda. Doğu Asya ve Pasifik %95,7 ile okuryazarlık oranı en yüksek olan iki bölge.
İlgili 44 soru bulundu
'Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası'nın sonuçlarına göre Türk halkı senede 7 kitap okuyor. Her 4 kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı varken yüzde 31'lik bir dilim hiç kitap okumuyor.
2008-2022 yılları arasında kadınlarda okuma yazma bilen oranı %86,9'dan %95,9'a, erkeklerde ise bu oran %96,7'den %99,3'e yükseldi. Okuma yazma bilen oranının 2022 yılında en yüksek olduğu il %99,0 ile Antalya olurken bu ili sırasıyla Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli takip etti.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren, 4 ayda bin 53 kitap okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk için "En Çok Kitap Okuma" rekoru sertifika töreni düzenlendi.
İSTANBUL (AA) - Eğitim platformu GoStudent tarafından 7 ülkede yapılan araştırmaya göre, Türkiye'deki 11 ila 18 yaş arasındaki gençler, 2021'de ortalama 25 kitap okuyarak, Hollanda, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Meksika'daki akranlarını geride bıraktı.
EN ÇOK EDEBİYAT KONULU KİTAPLAR OKUNUYOR
Tür olarak bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün romanı tercih ettiği görülüyor. Yüzde 33,7'lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 85,7'lik bir oranla Türkiye'de Türkçe yazılmış kitapların tercih edildiği görülüyor.
TÜİK'e göre ortalama bir romanın fiyatı 26 TL
Yani romanların değeri aradan geçen beş yılda yüzde 30 dolayında zamlanmış. Kitap fiyatlarındaki pahalılığın asıl sebebi ise, dolar kurundaki yükselmenin kâğıt fiyatlarına yansıması.
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
Kitap kâğıdının yanı sıra matbaa materyalleri de ithal ediliyor, yabancı dilde yazılmış kitaplara ödenen telifler de kurla beraber artıyor. Bütün bu sebepler kitapların fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
Listenin ilk sırasında bulunan Hindistan'da her birey haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor. İkinci Tayland'da bu süre 9 saat 24 dakika olurken üçüncü Çin ise haftada 8 saatini kitap okuma eylemine ayırıyor.
Türkiye, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor. Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan genç çok fazla ders çalışamadığı gibi kitapta okuyamaz. Sevebileceği kendine göre eğlenceli kitapları kısa sürelide olsa kitabı çabuk bitirmese bile, günlük bir miktar kitap okuması teşvik edilebilir.
Düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin empati yeteneğinin artmasını sağlamaktadır. Düzenli kitap okuyan kişiler daha fazla kelime kullanırlar çünkü kelime dağarcıkları gelişir. Düzenli kitap okuyan kişilerin stresleri azalır ve rahatlarlar. Düzenli kitap okuyan kişiler geceleri daha rahat ve dingin uyurlar.
En az 1.5 saat. Ama kitaba göre de değişir.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
1) Kitap okuyan bir kişi fiziksel iş yapmış olmaz; kuvvet uygulanmamıştır.
Değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0.7468 ile Tunceli aldı. İkinci Isparta 0.7370 ve üçüncü Amasya 0.7036 puana ulaştı. Listenin son sırasına ise 0.0966 değer ile Hakkari yerleşti. Ayrıca Şırnak 0.1634, Ağrı ise 0.2045 ile eğitim alanında en düşük değerlere sahip iller oldu.
TÜRKİYE'DE OKUMA YAZMA ORANI KAÇ? 935 yılında yüzde 80,8 okuma yazma bilmeyenlerin oranı, yıllar içinde sürekli düşme eğilimi göstererek 2021 yılında yüzde 2,5 oldu.
Dünya genelinde son 50 yılda okuryazar sayısındaki istikrarlı artışa rağmen, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 763 milyon kişi hâlâ okuma yazma bilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri