Türk vatandaşlarının umuma mahsus münferit ve umuma mahsus müşterek pasaportları yurt içinde İçişleri Bakanlığınca veya İçişleri Bakanının vereceği yetkiye göre valiliklerce, yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları tarafından verilir.
8. Veren Makam: Pasaport alacak kişi “Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı”na sahipse, nüfus cüzdanının arka yüzündeki "Verildiği Yer" hanesindeki bilgi yazılır. Pasaport alacak kişi "Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı"na sahipse Kimlik Kartının arka yüzündeki "Veren Makam" hanesindeki bilgi yazılır.
(2) Hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaportlar İçişleri Bakanlığı adına valiliklerce verilir.
Umumi kelimesi herkese açık anlamında kullanılan bir terimdir. Bordo renkli olan umumi pasaport, Türkiye Cumhuriyeti'nde Türk konsoloslukları, İçişleri Bakanlığı ya da yetkisi olan valilikler tarafından verilen pasaport türüdür.
Pasaport Üretimi - T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü
İlgili 32 soru bulundu
Hususi Pasaport ile Hizmete Özel Pasaport başvuru yetkisi İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne, Umuma Mahsus Pasaport ile Sürücü Belgesi başvuru yetkisi İlçe Nüfus Müdürlüklerine verilmiştir.
Türkiye'de bordo, pasaportlar İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri, yeşil ve gri pasaportlar yalnızca İl Nüfus Müdürlükleri tarafından yurt dışında ise dış temsilciliklerce (örn. konsolosluk) verilirken, siyah pasaport verme yetkisi Dışişleri Bakanlığı'ndadır.
Yeşil (Hususi Damgalı) Pasaport
Yeşil pasaport olarak da adlandırılan hususi damgalı pasaport; birinci, ikinci ve üçüncü derece kadroda bulunan devlet memurları veya kamu görevlilerinin alabileceği pasaport türüdür.
ÖNEMLİ DUYURU. 2018 Nisan ayı itibariyle, resmi, hizmet ve hususi pasaportlar sadece il nüfus müdürlüklerinden, diğer umumi pasaportlar ise ilçe müdürlüklerinden temin edilebilecek.
Başvuru e-devlet veya NVİ resmi internet sitesinden yapılabilmektedir. Gerekli evrakların tamamlanması ile nüfus müdürlüklerine gidilmesi gerekmektedir. Pasaport ücretleri pasaportların geçerli olduğu süreye bağlı olarak değişmektedir. Öğrenci pasaportlarında ise ücret daha farklıdır.
1. pasaport basvurusu yaptiginiz yer pasaportta yazar. ben pasaportunu munih'ten aldim. benimki de munih yaziyor.
Pasaportlar Basımı Gerçekleştirildikten Kaç Gün sonra Teslim Edilir? Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Vize başvuru formu; hamilin kişisel bilgilerini, talep ettiği vize türünü, seyahat süresini ve amacını ilgili ülke vize politikasına uygun şekilde online ya da elle doldurarak yetkili makamlara bildirdiği formdur. Vize başvuru formu tüm vize başvurularında sunulması gereken zorunlu evraklar arasında yer almaktadır.
Pasaportu Veren Makam Kısmına Ne Yazılır? Pasaportu veren makama dilekçe yazılması ve dilekçenin gidilen ülkeyle ilgili neden gidildiğine dair bilgilendirme içermesi gerekmektedir.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri).
Pasaport başvurusu yapıldıktan sonraki 2 iş günü içerisinde hazırlanan pasaportlar en geç; il merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş günü içerisinde teslim edilir.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Diplomatik pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir. Siyah renklidir, 28 sayfaya sahiptir ve hiçbir harca tabi değildir.
Hususi(Yeşil) Pasaport,
Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir. Hususi Damgalı Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir.
Bu aslında yanlış bir düşünce/bilgi olduğunu belirtelim. Öncelikle kadro derecesi 3 olan bir polis memuru -meslekte çalıştığı süreye bakılmaksızın- otomatik olarak yeşil pasaport almaya hak kazanır. Yeşil pasaport hakkı olan bir polis memurunun aynı zamanda eşi, çocukları yeşil pasaport hak kazanmış oluyor.
SİYAH PASAPORT
Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı gibi devlet üyelerinin yanı sıra büyük elçi ve konsolosluk görevlileri diplomatik pasaport sahibi olabilir.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
Pasaportlara yapılan en erken referanslardan biri M.Ö 450'de olmuştur. Antik İran'lı Kral Artaxerxes'e hizmet eden Nehemya, Filistin'in güneyi boyunca ilerlemek için "nehrin ötesindeki yöneticilerin" kendisine güvenli bir şekilde geçiş vermesi adına Kral'dan belge ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri