Şehir efsanelerine konu olan beton dökülen petrol kuyuları İnanışa göre Türkiye'de aslında çok petrol var. Yapılan aramalarda petrol de bulundu. Ancak Türkiye'nin zenginleşmesini istemeyen çevrelerin etkisiyle bu kuyuların üzerine zamanında beton dökülüp kapatıldı.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Sahada 2770 metre derinlikteki sondaj çalışmalarının tamamlandığını belirten TPAO, bunun Türkiye'de kara alanlarında şimdiye kadar yapılan en büyük keşif olduğunu ve 2023'ün ikinci yarısında sahadaki petrolü taşıyacak boru hattının kurulacağını söyledi.
6326 Sayılı Petrol Kanunu'nun 1. maddesine göre, Türkiye'deki petrol kaynakları Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu maddeyle, arama çalışmaları sonucunda elde edilecek petrolün devletin tasarrufu altında olacağı ifade edilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi, Tükiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan tümüyle bağımsız bir özel kuruluş olup, Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi ile bir kamu kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Anomin Ortaklığı arasında İnhisari Olmayan Marka Lisans Sözleşmesi” imzalanarak başta “Türkiye Petrolleri ...
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Bugün dünyada günde 90 milyon varil ham petrol ve 8 milyar metreküp doğal gaz tüketilmektedir. Ham petrol rezervleri 1200 milyar varil ve doğal gaz rezervleri de 175000 milyar metreküp olduğuna göre, şimdiki tüketim hızımızla ham petrol yaklaşık 40, doğal gaz da yaklaşık 60 sene yetecek miktardadır.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
Küresel petrol rezervleri her geçen gün azalıyor. Petrol piyasasının başlıca aktörleri olan İran'ın 241, Sudan'ın 211, Suriye'nin ise 196 yıl kadar yetecek petrol rezervi kaldı. Türkiye'nin petrol rezervinin ömrü ise 16 yıl olarak hesaplandı.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Şehir efsanelerine konu olan beton dökülen petrol kuyuları
İnanışa göre Türkiye'de aslında çok petrol var. Yapılan aramalarda petrol de bulundu. Ancak Türkiye'nin zenginleşmesini istemeyen çevrelerin etkisiyle bu kuyuların üzerine zamanında beton dökülüp kapatıldı.
Libya ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretimiyle Kuzey Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda. Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
Bugünkü Türkiye sınırları içinde ilk sondaj, 1890 yılında İskenderun Çengen'de açılmıştı. 1940 yılında ise Batman'da Raman-1 kuyusunda petrol bulundu.
Edwin Drake'in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir.
Günlük 1 milyon varillik kesintinin, Suudi Arabistan'ın nisanda OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde aldığı günlük petrol üretimini Mayıs 2023'ten Aralık 2024'e kadar günlük 500 bin varil azaltma kararına ek olduğu belirtildi.
Yine toplam rezervlerin yaklaşık yüzde 7'sine sahip olduğu düşünülen Afrika'da da benzer bir süre içinde rezervlerin tükeneceği düşünülüyor. Orta Doğu için yapılan tahminlere göre ise bölgede hali hazırda bulunan petrol rezervinin mevcut üretim hızıyla yaklaşık 80 yıl kadar daha kullanılabileceği düşünülüyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil enerji kaynakları gibi zamanla bitmez, tükenmez. Kömür, petrol, doğalgaz gibi kaynaklarımız yenilenemez enerjilere örnektirler.
Geçen yıl dünyadaki günlük benzin tüketimi 23,37 milyon varil, motorin tüketimi ise 23,95 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30'u ulaştırma sektöründe gerçekleşiyor. Ulaştırma sektöründe özel araçların tüketimdeki payı ise yüzde 64 seviyesinde bulunuyor.
Kaynak: (OPEC Annual Statistical Bulletın,2018.) Mevcut verilere göre, dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervlerinin %81,89'u OPEC Üyesi ülkelere ait olduğu görülmektedir. Petrol rezervlerinin %24,9'unu elinde bulunduran Venezuela birinci sırada yer almaktadır, %21,9 ile Suudi Arabistan ikinci sırada yer almaktadır.
1. Venezuela 300.878 milyon varil: Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip.
Türkiye halen doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 1'ini, petrol ihtiyacının da yaklaşık yüzde 6'sını yerli kaynaklardan karşılıyor.
Saha, 150 milyon varillik rezervi ile dünyada 2022 yılında karalarda keşfedilen en büyük 10 petrol sahası arasında yer alıyor. Türkiye'de petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varil/gün, üretim ise 65 bin varil civarında. Yalnızca bu sahadan yapılacak üretim ile 1 yılın yarısında tüketimin karşılanabileceği düşünülebilir.
Dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervi miktarı ise bin 333 trilyon varil… Hesaplamalara göre tüketim aynı şekilde sürerse 2041'de insanlık dünyadaki tüm petrolü bitirmiş olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri