Bunların yanı sıra beyaz dut kurusunun faydaları şunlardır: Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kansızlığa karşı etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemi atar.
Dut kurusu antioksidan kaynağı olarak bilinir. Günde bir avuç kadar dut kurusu tüketmek vücut direncinizi artırır. Ek olarak dut kurusu metabolizma hızınızı artırarak kilo vermenize yardımcı olur. Vücuttan ödem atılmasını da sağlayan dut kurusu, bu sebeplerle diyet listelerinde sıklıkla önerilir.
Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korumada etkilidir. İçeriğindeki demir, anemi gibi kan bozukluklarını önler. Kalsiyum ve magnezyum barındıran dut kurusu, kemik sağlığı için de oldukça önemlidir. Cilt sağlığını destekler ve cilt için gerekli olan A vitaminini içerir.
Beyaz dut, iyi bir idrar söktürücüdür. Beyaz dut tüketerek vücutta biriken fazla suyun kolayca atılmasına yardımcı olup ödem gibi rahatsız edici problemlerin önüne geçebilirsiniz.
Vücuttaki iltihabı kurutucu özellikte bir kürdür. (üveit ve iltihaplanmaya bağlı kistlerde kullanılabilir.Şeker hastaları için uygun değil. ) Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
İlgili 39 soru bulundu
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır. Dikkat: Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden dolayı, beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir. İltihap için yapılan dut kurusu kürü 3 yaş ve üzeri uygulanması önerilmektedir.
1 litre suyun içine salatalık dilimleri, limon kabuğu ve naneleri atın. Tüm malzemeleri bir kepçe yardımı ile yavaşça karıştırın. 1 gece dinlenmeye bırakın. 1 gece dinlendikten sonra ödem attıran detoks suyunu 1 bardağı sabah aç karına olmak üzere, gün içersinde susadıkça kullanabilirsiniz.
Dut Kurusu Zararları
Kan şekerini düşürebilir. Bu yüzden dut kurusu tüketiminde dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde bulanık görmeye, baş ağrısına, aşırı terlemeye ve baş dönmesine sebebiyet verebilir. Gün içerisinde dut kurusu tüketmek isteyen kişiler 1 avuçtan fazla tüketmemeye özen göstermelidir.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz Dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
Günde 1-2 bardak tüketilmesi tavsiye edilen dut kurusu çayı için gerekli olan malzemeler yalnızca yarım litre su ve 5-6 yemek kaşığı kuru duttur.
Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler. Fazla tüketimi diyabet rahatsızlığına ve ani şeker çıkış ve düşüşüne sebebiyet verebilmektedir. Yine fazla tüketimi alerjik durumlara da neden olabilmektedir.
Güçlü bir demir, C vitamini ve bitkisel içerikler deposu olmasının yanında etkili bir antioksidandır. Kanda kolesterol seviyelerini düşürme, kan şekeri düzenlenmesi ve kanser için koruyuculuk gibi etkileri olabilir.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Turp, doğal diüretik besinler arasında yer alır. Sık sık ödem problemi yaşıyorsanız, haftada 1-2 kez tüketmeniz, vücudunuzdan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir.
Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Ödem attırıcı içecekler arasında; limon suyu, yeşil çay, taze pancar suyu, ananasın suyu, salatalığın suyu, narın suyu, maydanozun suyu, kereviz sapı suyu ve elma suyu başta gelmektedir. Bunları içerek fazla ödemi vücudunuzdan atabilirsiniz.
Yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atınız ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam ediniz. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indiriniz. Ilıyınca süzünüz, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısı akşam aç karnına içilir. Kahvaltıdan ve akşam yemeğinden yirmi dakika önce içilir.
Bitki çaylarının hastalıklara ve cilde sağladığı faydaların yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olduğu bilinmektedir. Dut yaprağının da çay olarak tüketilmesi zayıflamada yardımcı bir takviye olabilir.
Dut kurusu doğal antibiyotik olarak tüketilebilir. C vitamini açısından oldukça zengindir, antioksidan kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri