Türkiye'de, geçmiş yıllarda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Eskişehir-Sivrihisar'daki 380.141 ton %0,02 tenörlü toryum rezervine ilave olarak, 2020 yılında MTA tarafından Malatya-Kuluncak sahasında 3,8 milyon ton 2,032 ppm tenörlü toryum kaynağı keşfedilmiştir.
Bir kg toryumdan elde edilecek enerjinin 200 kg uranyumdan elde edilecek enerjiye eşit olduğu savunulmaktadır.
Türkiye'de bu madenin en çok bulunduğu bölgeler Isparta ve Eskişehir olarak göze çarpıyor. Sadece Isparta'daki 20 bin ton üzerindeki toryum rezervi, Türkiye'nin 100 yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılayabilme gücüne sahip olduğu biliniyor.
Ülkemizin toryum rezervi için MTA tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, Eskişehir'e bağlı Sivrihisar ilçesinin kuzey batısında, Kızılcaören, Karkın ve Okçu Köyleri arasında yer alan 15 km2'lik bir sahada, toryumun yanı sıra nadir toprak elementleri, barit ve fluorit içeren karmaşık yapılı yataklara rastlanmıştır.
Toryumun bugün ticari olarak bir değeri yoktur. Saf toryum oksidin kilogram değeri 80–100 dolar civarındadır. Saf toryumun değeri ise çok az üretildiği için kilosu 5000 dolar civarındadır. Ancak bu değerin piyasada saf toryumun artması ile 50 dolara kadar düşeceği tahmin ediliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Bunlardan sadece monazit, torit, torianit ve allanit toryum üretiminde kullanılmaktadır. Bu mineraller de genellikle nadir toprak elementleri (NTE) ile birlikte bulunmaktadır.
1 TON TORYUM, 1 MİLYON TON PETROLE EŞDEĞER...
Toryumun nükleer yakıt olarak kullanılması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır ancak günümüzde toryumla çalışan ticari ölçekli bir nükleer reaktör bulunmamaktadır. Uranyum çeşitli aşamalardan geçtikten sonra enerji elde etmek üzere nükleer reaktörlerde kullanılır.
Ancak toryum doğada saf halde olmadığından diğer maddelerden ayrıştırma ve fizibilite açısından pahalı olduğundan henüz tam olarak faydalanılamamaktadır.
Toryum, 1828'de Norveçli amatör mineralog Morten Thrane Esmark tarafından keşfedildi ve ona İskandinav tanrısı Thor'un adını veren İsveçli kimyager Jöns Jacob Berzelius tarafından tanımlandı. İlk uygulamaları 19. yüzyılın sonlarında geliştirilmiştir.
Uranyum gibi, toryum da bir nükleer yakıt hammaddesidir. Toryum da uranyum gibi doğada serbest halde bulunmaz, fakat 60 civarında mineralin içinde rastlanır. Bunlardan sadece monazit ve thorite, toryum üretiminde kullanılır. Bu mineraller de genellikle nadir toprak elementleri ile birlikte bulunmaktadır.
1 kg U-235 izotopunun fisyon tepkimesi sonucu açığa çıkan enerjinin yaklaşık 1.3 milyon kg kömürünkine eşdeğerdir. Yaklaşık 22 milyar kJ enerji ortaya çıkar.
YÜZDE 20'Sİ TÜRKİYE'DE
Profesör Carlo Rubbia'nın; 1990'lardan itibaren yaptığı sunumlarda Türkiye'nin toplam toryum rezervinin 880 bin ton (dünya toryum rezervinin yüzde 20'si) civarında olduğu belirtilmektedir.
1 ton kömür enerjisi: Yıllık 2500 kWh enerji sağlıyor. 1 ton Toryum: 28493,5 kWh ediyor.
Keşiflerin yapıldığı iller Manisa, Uşak, Yozgat, Aydın, Nevşehir ve Malatya'dır. MTA keşfine yönelik ekonomikliği ve teknolojik kazanımı hakkında bir çalışma yapılmamıştır. Bu keşiflere ek olarak Aydın-Söke'de 547,6 ton %0,002-0,8 tenörlü uranyum rezervi tespit edilmiştir.
Yozgat ilimize bağlı Sorgun ilçesinde bulunan uranyum madeni de bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli ve stratejik bir kaynaktır.
1 ton toryumun 28493,5 kWh enerji ürettiği belirtiliyor.
Toryum Nasıl Nükleer Enerjiye Dönüşür? Toryum, uranyuma dönüşebilen bir madde olduğu için onun alternatifi olarak bilinir. Bu maddenin nükleer yakıta dönüşebilmesi için bir süreçten geçmesi gerekir. Toryum-232'nin sahip olduğu çekirdek bir nötronu ele geçirerek toryum-233 izotopunu meydana getirir.
Uranyum rezervinde Avustralya ilk sırada yer alıyor. Dünyada bilinen uranyum rezervinin yüzde 31'i Avustralya'da bulunuyor. Ülkede toplam 1 milyon 661 bin ton uranyum rezervi bulunuyor. Onu, en yakın 629 bin ton ile Kazakistan ve 487 bin 200 tonla Rusya ve 468 bin 700 tonla da Kanada izliyor.
"Erimiş tuzdan elde edilen sıvı yakıt" kullanılan reaktör, Gobi Çölü'ndeki Wuwei'de bulunuyor. Reaktörlerin, arttırılmış güvenlik, azaltılmış atık ve iyileştirilmiş yakıt verimliliği dahil geleneksel uranyum reaktörlerine göre çeşitli avantajlar sunduğu kaydediliyor.
Toryumun, Sinop ve Trakya'da planlanan nükleer santrallerde kullanımı hedefleniyor. Temiz enerji kaynağı toryum sayesinde hem karbon ayak izini küçültmek hem de enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabilmek için nükleer teknolojiye sahip olunması büyük önem arz ediyor.
Türkiye'nin 2022 sonu itibariyle yeraltında 1 milyar 205 milyon ton petrolü bulunuyor. Bunun 239 milyon tonu üretilebilir durumda. Kümülatif üretim ise 168 milyon tonu geçti. 1999 yılında 2,9 milyon ton olan yıllık ham petrol üretimi, 2022 sonunda 3 milyon 583 bin tona ulaştı.
Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Toryum, periyodik tablonun 7. periyodunun aktinitler grubunda yer alan 2. elementtir. Toryumun atom numarası 90'dır. Toryum, Th sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri