Kalın kenarlı mercekler ise, ışık ışınlarını dağıtma özelliğinden dolayı görüntü alanını küçültmektedir. Bu nedenden dolayı miyop göz hastalığında, dürbün yapım malzemesinde, fotoğraf makinesi objektiflerinde, teleskop ve mikroskop üretiminde ve kapı dürbünü yapımında kullanılmaktadır.
Projeksiyon cihazlarında büyütme amacıyla ince kenarlı mercekler kullanılır. Video kamera, dürbün, fotoğraf makinelerinde de mercekler kullanılmaktadır.. El feneri ve ışıldak gibi cisimlerde ise kalın kenarlı mercekler kullanılır.
İnce kenarlı mercek ışınların belli bir noktaya toplanmasını sağlayan mercektir. Birçok alanda kullanılan bu mercek sayesinde görüntü elde edilir. Ayrıca mikroskop, fotoğraf makinesi, teleskop ve dürbünlerde de ince kenarlı mercek kullanılır.
Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtma özelliğine sahiptir. Merceklerde görüntü özellikleri, aynalardaki görüntü özelliklerine benzer. Tek farkı aynalarda ışınlar yansıyarak, merceklerde ise ışınlar kırılarak görüntü oluşturur.
Üzerine gelen ışınları dağıtıcı özelliğe sahip olan merceklere kalın kenarlı mercekler denir. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Fresnel lens yoğun bir mercek (lens) tipidir. İlk olarak Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından deniz fenerleri için geliştirilmiştir.
Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
Deniz Feneri Kalın kenarlı mercektir.
Cevap : El fenerinde kalın kenarlı Mercek kullanılmaktadır.
-İnce kenarlı mercekler mikroskop, fotoğraf makinesi, teleskop, projektör, slayt makineleri, büyüteç gibi aletlerde kullanılır.
Teleskop, mikroskop, dürbün ve büyüteç gibi aletlerde 1 adet ince kenarlı mercekler kullanılır.
Teleskop; İnce kenarlı mercekler kullanılır, bu sayede uzaktaki cisimleri görebiliriz. Mikroskop; Mikroskoplarda hem ince kenarlı hem de kalın kenarlı mercekler kullanılır. Görevlerine göre farklılık gösterir. Projektör, dürbün, el feneri, ışıldak; bu tarz aletlerde de ince kenarlı mercekler kullanılır.
Teleskop, mikroskop, dürbün ve büyüteç gibi aletlerde ince kenarlı mercekler kullanılır.
1-) MİYOPLUK :
Kalın kenarlı (Iraksak) Merceklerden Yapılan Gözlük veya Lens Kullanılarak Görüntü ağ Tabaka Üzerine Düşürülür ve Net Görüntü Görülür.
3-) Projeksiyon Cihazı =İnce Kenarlı Mercek Kullanılır.
Yakını Görememe (Hipermetrop) Tedavisi
Hipermetropinin en yaygın tedavisi gözlük kullanımıdır. Hipermetroplu hastaların gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma kusurunu azaltan ince kenarlı ve dışbükey mercekler şeklindedir.
Hastanın astigmatı kornea tabakasına bağlı ve düzenli yapıda ise katarakt ameliyatı sırasında torik göz içi mercek uygulaması yapılmaktadır. Bu merceklerle yüksek astigmat tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmakta, 6 numaraya kadar astigmat düzeltilebilmektedir.
Çocukluk veya erişkin yaşta ortaya çıkan hipermetropta yakın görme yanında uzak görme de bozuktur. İnce kenarlı mercekle düzeltilir. Hipermetropide odak noktası, dışbükey mercek ile düzeltilmesi olarak da adlandırılabilir.
Doğrulanmış Cevap. Kameralarda kalın kenarlı mercek kullanılır.
Gözlükte kırma kusurlarının olumsuz etkilerini ortadan kaldıran, gözü fazla ışık ve UV ışınlarından koruyan bölümü cam/mercektir. Bu nedenle gözlüğün en önemli bölümünü cam/mercek oluşturur.
Bir nesnenin net bir görüntüsünün oluşturulabilmesi için nesneden gelen ışığın, ışığı algılayan bir yüzey üzerine odaklanması gerekir. İnsan gözünde bu işlevi kornea ve göz merceği yerine getirir. Fotoğraf makinelerinde ise mercek (lens olarak da isimlendirilir) aynı işlevi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri