Gölge boyu uzundur. Türkiye'de yaz mevsimi yaşanırken hangi ülkede kış mevsimi yaşanır? Türkiye kuzey yarım kürededir ve yaz mevsimi yaşanıyorsa kış mevsimi yaşayan ülkeyi bulmak için güney yarım küreye bakılmalıdır şıklarda güney yarım kürede bulunan ülke Brezilya'dır.
Sıcakların arttığı bu aylar da yaz mevsimini oluşturur. Güney Yarım Küre'de ise bu durumun tam tersi yaşanmaktadır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kış mevsimi yaşanmaktadır. Örneğin Yeni Zellanda, Avustralya ve Peru gibi bazı Güney Yarım Küre'de bulunan ülkeler Türkiye haziran ayında yazı yaşarken kışı yaşarlar.
Avustralya oldukça büyük ölçekli bir ada ülkesidir. Güney yarımkürede bulunur ve dolayısıyla mevsimler Türkiye'dekine göre ters zamanlarda gerçekleşir. Örneğin, Temmuz ayında Türkiye'de Yaz mevsimi yaşanırken Avustralya'da Kış mevsimi yaşanır.
Dünya 3 konumunda iken kuzey yarım kürede bulunan Türkiye'de yaz mevsimi yaşanmaktadır.
Kış ayları güney ve kuzey küre için farklılaşmaktadır. Ülkemiz kuzey yarım kürede yer almaktadır. Bu sebeple güney yarım kürede kış başlangıcı ülkemiz için yaz başlangıcıdır. Dünya geoit bir yapıya sahip olduğundan dolayı ekvator bölgesi kış mevsimi yaşamamaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
4 Mevsim Az Sayıda Ülkede Yaşanır
İsveç, Norveç ve Finlandiya, yazı pek yaşayamayan ülkelerdir. Buna karşılık Kolombiya, Ekvador, Kenya, Endonezya, Maldivler, Singapur ve kuzey bölümüyle Brezilya'da yalnızca yaz mevsimi yaşanır.
Peki ekvatorda yaşayanlar mevsimleri neye göre adlandırıyor? Ekvatordaki sıcaklık farkları çok fazla olmadığı için kurak sezon(haziran ile eylül arası) ve nemli sezon(ekim ile mayıs arası) ayrımı yapılır. İki mevsim arasındaki sıcaklık farkı az olduğu için yaz-kış ayrımı yapmaya gerek yoktur.
Cevap: Ekvatorun olduğu bölgelerde sürekli yaz mevsimi gözlenir. Neden sürekli yaz mevsimi gözlemlenir ekvatorda? Çünkü, dünya dönerken mevsimler ortaya çıkıyordu. Ancak, ekvator en orta bölgede yer aldığı için sürekli yaz mevsimi gözlemlenebiliyor.
kuzey yarı kürede yaz olduğunda (Yazı daha sıcak bir renkte çizersem daha iyi olur), kuzey yarı kürede yaz olurken, güney yarı kürede kış olur. Ve tam tersi, güney yarı kürede yaz olurken de, kuzey yarı kürede kış olur. Yani, tüm dünya aynı anda tek bir mevsimi yaşamaz.
Bilgi: Dünya'nın kuzey yarı küresinde yaz mevsimi yaşanırken güney yarı küresinde kış mevsimi yaşanır.
Dünyanın güneş etrafında dönmesi, mevsimlerin oluşmasında etken rol oynar. Ayrıca eksen eğikliği mevsimlerin oluşumundaki temel etkenlerden birisidir. Her iki yarım kürede mevsimler birbirinin tam tersi olarak yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz yaşanır iken, güney yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır.
Avustralya'da Mayıs'tan Ekim'e kadar kıştır, Temmuz'da ise hava sıcaklığı ülke genelindeki en düşük seviyededir. Sıcaklıklar bölgeye göre -5 derece ile 30 derece arasında farklılık gösterir. Avustralya'da Kasım'dan Nisan ayına kadar ise yaz mevsimi yaşanır ve ortalama sıcaklık 15-35 derece arasında seyreder.
Avustralya'da Aralık-Şubat arası yaz mevsimidir; Mart-Mayıs arası sonbahardır; Haziran-Ağustos arası kıştır; Eylül-Kasım arası ilkbahardır.
Kutup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar ve buzlarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülen iklim tipidir. Kuzey Kutbu çevresinde, Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da etkilidir. Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0 °C'nin altındadır.
Bu sebeple topraklarının büyük bölümü çöl olan ülkeler pek de cazip gelmez. Ancak son sıcaklık ölçümlerine göre 4 mevsim yaz tatili yapmak isteyenlere hitap edecek bir ülke ön plana çıkıyor: Jamaika!
Güneş Sistemi'ndeki her gezegende mevsimler görülür ve birçoğunda Dünya'da olduğu gibi dört mevsim yaşanır.
Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu nokta Ocak ayının ilk 5 günü içerisinde, Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu en uzak olduğu nokta ise Temmuz ayının ilk 7 günü içerisinde olmaktadır.
Ancak bu durumun Dünya'da mevsimlerin oluşumuyla hiçbir alakası yoktur; hatta ilginç bir şekilde, Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu dönemde (yani 147 milyon kilometrelik mesafede) kuzey yarımkürede yaz değil, kış yaşanır!
Tüm mevsimlerin yaz olduğu bir ülkede yaşamak isterseniz, Dominik Cumhuriyeti'ni liste başı yapabilirsiniz. ABD'e yakın olmanın avatajı ve her mevsim sıcak olan ülkeler arasında Kolombiya'da vardır. Ülkenin iklimi yüksekliğe göre değişiklikler gösterebiliyor.
Cevap: Sivas şehrinde yaz ve kış mevsimleri arasında sıcaklık farkı daha çoktur. Bu durumda sorumuzun doğru yanıtı C şıkkı Sivas olarak seçilmelidir.
Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.
Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir. Çünkü aydınlanma dairesi her zaman ekvator çizgisini iki eşit parçaya böler.
Türkiye 36-42 kuzey paraleli arasında olup ekvatora daha yakındır.
Ekvatoral iklim ,Kuzey Yarım Küre'de, 36-42 derece kuzey enlemleriyle 26-45 derece doğu boylamlarında arasında yer alan ülkemizde görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri