Buna göre, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2022'de aynı düzeyde kalarak yüzde 14,4 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçları duyuruldu. Buna göre yoksulluk oranı yüzde 21,6 olarak açıklandı.
THD'nin hesaplamalarına göre, 2021 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye'de 16 milyon aç, 50 milyon da yoksul insan yaşıyor. Bu rakamlara göre aç ve yoksulların toplam sayısı 66 milyon kişiye ulaştı.
EKİM 2023 AÇLIK ve YOKSULLUK SINIRI AÇIKLANDI
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 44,573 TL dir.
Ankara. AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler (BM) verilerinden derlediği bilgilere göre, toplam dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan 1,3 milyar yoksul insan bulunuyor.
İlgili 23 soru bulundu
Kısaca, nüfusun yüzde 98'i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye'de nüfusun yüzde 60,A dolayında kesiminin yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi (Tüketici Hakları Derneği, 2023).
I-FAKİRLİKLE İLGİLİ HADİSLER
Bu konuda farklı görüşler olsa da genel olarak nisab miktarı malı olmayan ve aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselere fakir, hiç malı olmayan ve dilenmek zorunda kalan kimselere de miskin denileceği ifade edilmiştir.
Yoksulluk sınırı ise 41 bin 651 TL. Ancak en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL, en düşük memur maaşı ise 22 bin TL. Bu, milyonlarca işçi ve emeklinin açlık ve yoksulluk sınırında geçimini sağlamaya çalıştığı anlamına geliyor.
Yoksulluk sınırı, genel olarak normal bir yetişkin kişinin kabul edilebilir seviyede hayatına devam edebilmesi için bir yıl zarfında tüketebileceği kaynakların değeri toplanayarak hesaplanır. Gıda, giyim, konut (kira, su, elektrik, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur.
TÜİK, bu tanımlamalara uygun olarak Mutlak yoksulluk, göreli yoksulluk ve uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan yoksulluk sı- nırlarını ve bu sınırların altında kalarak yoksul olarak nitelenen fert sayılarını hesaplayarak sonuçlarını kamuoyuna duyurmaktadır.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
157 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye, 2022'de sefaletin en yüksek olduğu 10'uncu ülke olarak sıralandı.
Türkiye'nin nüfusunu yaklaşık 85 milyon olarak aldığımızda, 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul olduğu görülmektedir.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2021 yılında 0,6 puan azalarak %14,4 oldu. Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı ise son yılda 0,6 puan azalarak %21,3 olarak gerçekleşti.
YOKSULLUK ORANI ARTTI
Yoksul sayısı 2020'de 2019'a göre 3.3 milyon artarak 37.2 milyona ulaştı. ABD'de 4 kişilik aile için 2020'de yoksulluk sınırı yıllık 26 bin dolar gelir olarak belirlendi.
Amerika Nüfus Dairesi'nin açıkladığı son rakamlar, Amerika'da yoksulluk sınırında yaşayanların sayısının 49 milyonu geçtiğini gösteriyor. Bu rakam, 2010'dakinin üstünde bir orana işaret ediyor.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 37.974,10 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 15.123,60 TL'ye yükseldi.
Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur. Özellikle, yiyecek, içecek, barınma, giyim-kuşam gibi temel ihtiyaçlara zor erişmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanabilmektedir.
İnsan nüfusunun % 46'sı yani iki milyar beş yüz milyon insan Dünya Bankası tarafından belirlenen günlük 2 ABD doları olan yoksulluk sınırının altında yaşarken, bir milyar iki yüz milyon insan ise günlük 1 ABD doları olan açlık sınırının altında yaşamını sürdürmektedir.
Gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Şubat 2023 için 11 bin 175 liradır.
4 KİŞİLİK AİLENİN AYLIK GIDA HARCAMASI TUTARI (AÇLIK SINIRI) 8.864 TL HESAPLANDI. DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve TÜM DİĞER HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN AYLIK ÜCRET ve/veya ÜCRET DIŞI TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 28.875 TL! BEKÂR BİR ÇALIŞANIN AYLIK TOPLAM YAŞAMA MALİYETİ 11.557 TL'YE ULAŞTI!
Almanya'da yoksulluk sınırı için baz alınan gelirin geçen yıl tek başına yaşayan bir kişi için ayda net 1250 euro olduğu aktarılan açıklamada, bu gelirin 14 yaş altı iki çocuğu olan iki yetişkin için aylık net 2 bin 625 euro olduğu belirtildi.
Peygamber s.a.s şöyle buyuruyor: “Fakirleri seviniz ve onlara yakın olunuz. Siz onları severseniz Allah da sizi sever. Siz onlara yakın olursanız.
Buna göre fakirlik Allah'ın insanları imtihan ettiği yollardan biri olup sabredenler bu imtihanı kazanmış olurlar (el-Bakara 2/155).
Allah, sadece inananlara değil, kendisini inkâr edenlere, hatta iftira edenlere bile bol bol rızık verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri