Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz bölgesinde 58 milyar metreküp yeni doğal gaz rezervi keşfedildiğini açıkladı.
Erdoğan, Karadeniz'de keşfedilen gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı: 'Piyasa değeri 1 trilyon dolar' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022'nin son babine toplantısının ardından Karadeniz'de yeni bir doğalgaz rezervinin bulunduğunu açıkladı.
"Malumunuz Karadeniz'de ülke olarak gurur duyacağımız çalışmalara imza atıyoruz. 540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervi bulduk ve bu gazı 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme dahil edeceğiz. Bu gaz rezervi, tüm Türkiye'deki mesken ve konutların hepsinin 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaycuma-1 sondaj sahasında 58 milyar metreküplük yeni keşfin müjdesini açıkladı. 540 milyar metreküp olarak tespit edilen doğal gaz rezervinin ise 652 milyar metreküp olarak güncellendiğini duyurdu. Böylece toplam rezerv son keşif ve güncellemelerle birlikte 710 milyar metreküpe ulaştı.
EPDK'nın yıllık yayımladığı son rapora göre, Türkiye 2021'de 59 milyar metreküp doğal gaz tüketti. Ülkenin doğal gaz tüketimi 2020 yılına kıyasla yüzde 24 oranında arttı.
İlgili 41 soru bulundu
Bakan Dönmez ayrıca Karadeniz gazında konutlara öncelik verileceğini ifade ederek, konutlarda kullanılan doğal gazın tamamının 25-30 yıl boyunca Karadeniz'den çıkacağını aktardı; "Bugünkü fiyatlara baktığımızda Karadeniz gazı çok daha uyguna gelecek gibi görünüyor.
'Azerbaycan'da, bugünkü teknoloji ile kanıtlanmış 1,5 milyar ton petrol ve 2,2 trilyon metreküp doğal gaz rezervleri bulunduğunu'' ifade eden Aliyev, şöyle devam etti: 'Azerbaycan'ın yıllık petrol üretimi 50 milyon ton düzeyinde bulunmaktadır.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Türkiye, 2021 yılının Haziran ayında Karadeniz'deki Sakarya sahasında 135 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini duyurmuştu. Türkiye, 2021'de yüzde 71 olan enerjide dışa bağımlılık seviyesini gelecek 10 yılda yüzde 50'nin altına, 2053'te yüzde 13'e düşürmeyi planlıyor.
Doğalgaz doğada sıvı fazında bulunmaz, kaynama noktası -161.6 °C'dir. 254 litrelik doğalgaz yüksek basınç ile sıvı hale getirilerek 22 litreye kadar sıkıştırılabilir. Bu sıvı fazı ile temas oluşursa deride ciddi soğuk yanıkları oluşur.
Diğer bir de işte 1 metreküp 1000 litre olarak ifade edilmektedir.
Türkiye, Ağustos 2020'den 2022 yılının sonuna kadar Karadeniz'deki farklı sahalarda toplam 710 milyar metreküpten fazla ve yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde doğal gaz rezervi keşfetti. Erdoğan, üretim tam kapasiteye çıktığında, rezervlerin ülkenin yıllık ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayacağını söyledi.
Dün ise yaklaşık 288 milyon metreküp günlük doğal gaz tüketilerek tüm zamanların rekoru kırıldı. Öte yandan, Türkiye'nin doğal gaz sistemine giren toplam miktar, 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 23,2 artarak 61,6 milyar metreküpe yükselmişti.
Cezayir rezervlerinin 5 katı, Mısır'ın da 13 katı kadar doğal gaz rezervine sahip olan Katar'ın 842,62 trilyon fit küplük doğal gaz rezervi bulunuyor. British Petroleum (BP) verilerine göre, Katar küçük bir alanda sahip olduğu bu devasa rezervden 2021'de 177 milyar metreküp doğal gaz üretti.
EPDK'nın raporunda, Türkiye 2019 yılında 45,2 milyar m3'lük doğal gaz ithalatı gerçekleştirdiği yer alıyor. Türkiye'nin 2019 yılında gerçekleştirdiği doğal gaz ithalatı gerçekleştirdiği ülkeler bazında incelendiğinde, ilk üç sırada Rusya, Azerbaycan ve İran görülmekte.
Türkiye'nin Karadeniz'deki rezervlerden çıkarılan doğal gazı 2023'ün ilk yarısında kullanmayı planladığı belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan 540 milyar metreküplük doğal gazın Türkiye'de hanelerin 30 yıllık ihtiyacını karşılamaya yeteceği bilgisini verdi.
Geçen yıl dünyada kanıtlanmış en fazla doğalgaz rezervine sahip ülke, 35 trilyon metreküple Rusya olarak belirlendi. Onu, 33,2 trilyon metreküp doğalgaz rezerviyle İran ve 24,9 trilyon metreküple Katar izledi.
Uluslararası deniz altı enerji projelerine mühendislik hizmeti veren Subsea 7 şirketi, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği gazı 2023'ün ilk çeyreğinde evlere ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın evlere ulaşması için çalışmalar devam ediyor.
Kaç yıllık doğalgaz rezervi var? Kanıtlanmış doğalgaz rezervi, üretilebilir rezervi göstermektedir. Dünya'da, 2021 yılında toplam 4,1 trilyon m3 doğalgaz tüketilmiştir. Mevcut 205,9 trilyon m3 rezerv ile Dünya'nın 50,2 yıl yetecek doğalgaz rezervinin kaldığı söylenebilir.
Rusya Doğal Kaynaklar Bakanı Aleksandr Kozlov, ülkenin petrol rezervlerinin mevcut üretimle 59 yıl, doğalgaz rezervlerinin de 103 yıl yeteceğini belirterek, jeolojik keşiflere yatırım yapılarak rezervlerin artırılabileceğini kaydetti.
Satın alma gücüne göre konutlarda doğal gaz ücreti (2021-II. yarıyıl) Satın alma gücünde doğal gazın en yüksek olduğu ülkeler İsveç, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya. En düşük olduğu ülkeler ise Macaristan, Lüksemburg ve Slovakya.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz rezervlerinin 500 milyar dolarla bir trilyon dolar arasında hesaplandığını belirtti.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Katar ve Çin firmaları arasında 27 yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzalandı. Katar haber ajansı QNA'ya göre, Katar'ın sahip olduğu Qatar Energy ile Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC) arasında uzun vadeli alım-satım anlaşması yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri