Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 2015'te, ABD'nin Miami kentinde, solunum yetmezliğine bağlı olarak tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. Naaşı Türkiye'ye getirilen Sinanoğlu, İstanbul'da Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
“GİTMESEYDİM, AMERİKA'nın KÖLESİ OLURDUM” Oktay Sinanoğlu ABD Yale Üniversite'nde 26 yaşında profesör olmuş, kimya alanında gerçekleştirdiği kuramları ile dünyayı ayağa kaldırdığı bu yıllarda Time, Der Speigel başta olmak tüm dünya basınının kapağında yer almıştı.
Yale Üniversitesinde, bilim dünyasına 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramı kazandırarak 28 yaşın- da profesör (full profesör) unvanına layık görüldü (1963). 1975 yılında Üniversite- lerarası Kurulca ilk ve tek “Türkiye Cum- huriyeti Profesörü” ilan edildi. ABD Bilim Akademisine üye seçildi (1971).
1963'te 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak 28 yaşında "tam profesör" unvanını aldı. 20. yüzyılda Yale Üniversitesi'nin en genç öğretim üyesi unvanını hâlâ taşıyor. 199.37 IQ ile dünyanın en zeki insanı olduğu tescillenen Prof. Dr.
İlgili 45 soru bulundu
Gitanjali Rao, bu yılın 3M Genç Bilim İnsanı Yarışması'nı kazarak Amerika Birleşik Devletleri'nin ödül alan en genç bilim insanı oldu.
Nobel Kimya Ödülü'ne iki kez aday gösterilen Sinanoğlu, canlılara biyolojik kimliğini veren DNA'ların şifresini çözerek, bilinmeyen türden canlılar yaratmanın teorisini kurdu.
Aziz Sancar
Hücre dizilimi, DNA onarımı, biyolojik saat ve kanser tedavisi üzerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı. Bu zamana kadar pek çok ödül alan Sancar ayrıca 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne de layık görüldü.
1. Aziz Sancar. Mardin'in Savur ilçesinde doğan Aziz Sancar, eğitim konusunda imkansızlıklarla mücadele vermiş önemli bilim insanları arasında yer alıyor. Pek çok kişinin Nobel Kimya Ödülü almasından sonra tanıdığı bu isim, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra moleküler biyolojiye yöneldi.
Bîrûnî (4 Eylül 973 Kat - 13 Aralık 1048 Gazne), İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir (Farsça: بیرونی, Arapça: ابو الريحان محمد بن احمد البيروني).
Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur.
Einstein doktorasını 1905 yılında Zürih Üniversitesi'nden almıştır. 17 Haziran 1907 yılında Bern Üniversitesi'ne ek bir doktora (bugünkü ismiyle "doktora-sonrası programı") için başvurmuş; ancak komite kararıyla bu başvuru gerçekten de 28 Ekim 1907 tarihinde reddedilmiştir.
20. yüzyılın en etkili bilim adamlarından biri olarak kabul edilen Albert Einstein genel görelilik teorisini geliştiren bir fizikçiydi. Fotoelektrik etkiyi açıkladı ve 1921'de Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.
Dr. Oktay Sinanoğlu, 1975 yılında özel kanunla ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verilen eşsiz bir bilim insanıydı. 2015 Nobel Kimya Ödülünü kazanarak ülkemize büyük bir gurur yaşatan Prof.
Çözgen-iter kuramı (yb.Solvophobic) polar olan ve polar olmayan çözücüler arasında etkileşimi açıklamaya çalışır. Saf çözücüde, hidrojen bağı veya diğer polar etkileşimler nedeniyle çözücü molekülleri arasında nispeten güçlü kohezyon kuvvetleri vardır.
Oktay Sinanoğlu, 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak, 28 yaşında en genç "tam profesör" unvanını aldı. Babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun diplomatik görevi nedeniyle İtalya'nın liman kenti Bari'de dünyaya gelen Sinanoğlu, II.
Ömrünü bilime ve Türkçenin gelişmesine adayan, 28 yaşında "dünyanın en genç profesörü" unvanını kazanan ve "Türk Einstein" olarak tanınan Kimya Mühendisi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, vefatının 1. yılında anılıyor.
Hart'ın 1978 yılında yayımladığı "Dünyaya Yön Veren En Etkin 100" adlı kitabında ise Newton, 2. sırada yer alarak Albert Einstein dahil tüm bilim insanlarının en üstünde tutulmuştur. Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov da, Newton'dan ''tarihin en büyük bilim insanı'' olarak bahsetmiştir.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
William James Sidis (1 Nisan 1898 – 17 Temmuz 1944), olağanüstü matematik ve dil becerilerine sahip, 290–300 IQ ortalaması ile tüm zamanların en zeki insanı olarak kayıtlara geçmiş Amerikalı matematikçidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri