Orkoz ya da orkos, İstanbul Boğazı'nda görülen, güçlü bir ters akıntı türüdür. Orkozlar, başta lodos olmak üzere güneyden kuvvetli rüzgârların Marmara Denizi'nin sularını kuzeye yığmasından ötürü oluşur. Bu zamanlarda Boğaz'ın Marmara girişinde sular yarım metreye kadar yükselir.
İstanbul Boğazı'ndaki akıntı düzeni iki tabakalı akım biçiminde olup, üst tabakadaki akıntı yönü Marmara Denizi'ne (güneye) ve alt tabakadaki akıntı yönü ise Karadeniz'e (kuzeye) doğrudur. Her iki katmanın kalınlığı, ve akıntı hızları, derinlik boyunca zamansal değişim göstermektedir.
İstanbul Boğazında yüzey ve dip akıntsı olmak üzere iki tip akıntı vadır. Coğrafi konumu bakımından boğaz, Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlamaktadır. Karadeniz, nehirlerle beslenmektedir ve Karadeniz'in sularının tek çıkış yeri İstanbul Boğazı'dır.
Yer yer 800 metre genişliğe ulaşan ve deniz yatağı boyunca akan nehrin üzerinde kanallar ve şelaleler bile var. Nehrin suyu çok yüksek oranda tuzlu ve bol miktarda tortu taşıyor. İngiliz Leeds Üniversitesi uzmanları, ilk kez robot bir denizaltı aracı kullanarak deniz yataklarında bulunan kanallar üzerinde çalıştılar.
Madde 34- Boğazlar ve Marmara Bölgesinde trafik ayrım düzeni içinde, yelken- le, kürekle seyretmek, yüzmek ve avlanmak yasaktır. Ancak sportif amaçlı yelken, kürek ve yüzme yarışları izne tabidir.
İlgili 44 soru bulundu
Yüzme sporu akciğer sağlığı açısından oldukça faydalı bir spordur. Kelebek ve kurbağalama stilleri dediğimiz yüzme tarzlarında ağza ve buruna su kaçmaması için zaman zaman nefes tutulmakta ve hızlı bir şekilde nefes alınıp verilmektedir. Bu durum diyafram kaslarını geliştirir ve akciğer kapasitesini artırır.
Bu nedenle Karadeniz'den Marmara Denizi'ne sürekli bir yüzey akıntısı vardır. Yüzey akıntıları, Boğaz'ın orta kesimlerinde en şiddetli duruma gelirler. Akıntı kuvveti özellikle Kandilli açıklarından başlayarak güneye doğru saatte 5 kilometreyi bulan bir hızla güçlü bir biçimde devam eder.
Eğer merak ediyorsanız hemen okumaya başlayabilirsiniz. Dünyada Kaç Tane Boğaz Var? Yazıya giriş yapmadan önce sizlerle şu genel bilgiyi paylaşalım: Dünya üzerinde 52 tane, Türkiye'de ise 2 tane boğaz bulunuyor.
Boğazın gerdanlığı 48 yıldır kıtaları birbirine bağlıyor
"İstanbul Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen ve 30 Ekim 1973'te hizmete açılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 48 yıldır Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor.
Ülkemizde iki adet boğaz vardır ve bu boğazların stratejik önem arz etmesi, özellikle İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu kıtalarını birbirine bağlaması sebebiyle ülkemize boğazlar ülkesi adı verilmektedir. Ülkemizde bulunan bu önemli boğazlar "İstanbul Boğazı" ve "Çanakkale Boğazı" olmaktadır.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
En geniş yeri ise 3600 metre. Boğaz; Geç Devoniyen (355milyon yıl önce) yaşlı deforme kumtaşı, şist kayalarının içinde oyulmuş. Boğaziçi'ndeki çökeller ise 7500 yıldan daha yaşlı değil. Bu, 7500 yıl önceden itibaren başlayan bir süreci ifade ediyor.
Yatarken yastık gibi bir yükseltici ile başınızı dik tutun, tuzlu su ile gargara yapmak, buhar solumak, nemlendirici kullanmak ve ılık sıvılar içmek geniz akıntısının yarattığı öksürüğü dindirmeye yardımcı olacaktır. Bu yöntemler mukusu inceltmeye ve burun kanallarınızı nemlendirmeyi sağlayacaktır.
Mukusun türü altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez. Ancak bu salgılar yüksek seviyede salgılandı taktirde solunum yollarını tıkayıcı bir etki gösterebilmektedir.
Boğaz Köprüsünün yüksekliği ve uzunluğu gibi diğer özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür: Boğaz Köprüsü'nün yapımını "Hochtief-Cleveland" isimli İngiliz-Alman firması üstlenmiştir.
6- Doğal Sınırlardan Biri Olarak Kabul Edilir
Bu özelliği ve konumu itibariyle İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan biri olarak kabul edilir.
İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı.
Dünyada 52 tane Türkiye'de 2 tane insanda bir tane bulunan şeyin ne olduğu merak edilen konular arasında yer aldı. Şimdi, yeterince düşündüyseniz sorunun cevabına bakalım... Dünyada 52 Tane, Türkiye de 2 Tane ve insanda 1 tane olan şey nedir? sorusunun cevabı 'BOĞAZ'dır.
Malakka Boğazı; Endonezya'ya bağlı Sumatra adası ve Malezya Yarımadasında (Batı Malezya) arası, 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.
Boğaz, kafatası alt kısmından başlayıp alt gırtlak kıkırdağı hizasında yemek borusu ile birleşen, duvarlarını kasların teşkil ettiği sindirim sisteminin ağızdan sonraki ikinci ünitesi. Boğaz, yaklaşık 12 cm uzunluktadır.
Marmara Denizi bütün kıyıları aynı ülkenin egemenlik sınırları içinde bulunan dünyadaki tek denizdir. Yaklaşık 11.350 km² büyüklüğünde olan bu iç deniz aynı zamanda ülkemizin en ilginç denizi olarak da kabul edilir.
Özellikle iklim değişikliği kuraklık, sıcaklıklardaki anormallikler deniz ortamına da yansıdığını söyleyebiliyoruz. Bu yansımanın bir ışığı olarak da boğazlarda turkuaz rengini görebiliyoruz. Bundan korkulacak bir şey yok. Bu bir doğal olaydır.
Kıyıya dalgalarla taşınan sular geri dönüşte denize belli bir basınç uygular ve kıyının genellikle en derin kısmından denize dönerken güçlenerek rip akıntısına neden olurlar. Rip akıntıları derin bir alandan geri dönerken güçlenirler ve deniz dibini karıştırarak bulanık bir görüntü oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri