Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı, ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi kapsamında hayata geçirilmiştir. Fırat Nehri üzerine kurulan bu baraj, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük yapay baraj gölüdür.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
İnşaatına; 4 Kasım 1983 tarihinde başlandı. 1994 senesinde bitirilmesi planlanan baraj; sulama ve enerji amaçlıdır. 84,5 milyon m3 kaya ve toprak dolgu ile dolgu hacmi bakımından bugüne kadar dünyada inşa edilen barajlar arasında beşinci sıradadır. Meydana gelen göl alanı 817 km2 dir. Temelden yüksekliği 169 m dir.
Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçe sınırları içerisinde yer alan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) faaliyete başladığı günden bugüne 2 milyar 170 milyon 820 bin 425 kWh elektrik üretimi gerçekleştirerek ülke ekonomisine 150 milyon dolar katkı sağladı.
İlgili 23 soru bulundu
Deriner Barajı 14 yılda tamamlanmıştı
Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde yapımına 1998 yılında başlanan, 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 6. yüksek gövdeli barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) de 12 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen törenle su tutmaya başlamıştı.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alıyor. Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı.
Yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlanan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, kısıtlı imkanlara rağmen 9 bin kişinin alın teriyle 9 yılda tamamlandı.
şöyle ki çubuk 1 barajı cumhuriyet tarihinin ilk inşa edilen barajı ve alüvyon lala dolması sonucu faal olan ömrü 94'de kapatılarak yaklaşık 60 sene sürmüş (kanalizasyon suyunun kirletmesi de süreyi kısaltan sebeplerden).
Büyük barajların yapımına ise Cumhuriyetten sonra başlanılmıştır. Türkiye'deki barajların hemen hemen hepsi Devlet Su işleri (DSİ) tarafından yapılmaktadır. 1991 yılı sonuna kadar 150 baraj yapılmıştır ve bunlann 28 tanesinde hidroelektrik santral de bulunmaktadır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
LİMAK İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
Artvin'in Yusufeli ilçesinde yapım çalışmaları devam eden baraj inşaat sahasında meydana gelen kazada 1 işçi öldü, 3 işçi de yaralandı.
Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaleti, Yiling bölgesinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik barajıdır. Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. 40.000 işçinin çalıştığı baraj dünyanın en büyük beton yapısıdır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Günümüzde, bayrağı devralan ikinci kuşak, 1960'larda babalarının kurduğu şirkette, aynı misyon ile onların izinden yürümektedirler. Necdet Semker, dünyanın beşinci büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın inşaatını örnek bir başarıyla gerçekleştirdikten sonra, 11 Aralık 1994'te aramızdan ayrıldı.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir.
Artvin - 14 Ocak 2011 - Deriner Barajı'nda 1 işçi öldü
Deriner Barajı'nda meydana gelen kazada tamirhanede çalışan motor ustası hayatını kaybetti.
Artvin'de Çoruh Nehri üzerine inşa edilip, su tutmaya başlanan Yusufeli Barajı'nda, su yüksekliği 46 metreye ulaştı.
“Cumhuriyet tarihimizin ilk barajı olan ve 1930 yılında Atatürk'ün talimatıyla yapımına başlanan Çubuk Barajı, maalesef Çubuk Çayı'na ilçenin kanalizasyonun aktarılması ve civardaki besi çiftliklerinin atıklarının baraja verilmesi sebebiyle 1994 yılından sonra baraj işlevini kaybetmiş durumdaydı.
YUSUFELİ BARAJI'NDA SU YÜKSEKLİĞİ 188 METREYE ULAŞTI
Artvin'de inşa edilen ve 275 metrelik yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, çift eğrilikli ince kemer beton barajlar kategorisinde dünyanın en yüksek 5. barajı unvanına sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri