1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Kaynama hamurunun içinde kalan fazla kostik, "sabun altı suyu" dediğimiz, Anadolu halkının ve geleneksel sabun ustalarının "kara su" dediği suya karışır, sabunun içinde kalmaz.
Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir. Ancak birçok köylü saf zeytinyağı kullanmamaktadır. Eski zeytinyağı kullanılıyor = Önceki yıllardan kalan zeytinyağlar sabun yapımında kullanılıyor. 2-3 yıllık zeytinyağlar kullanılıyor.
Geniş bir kaba 5 litrelik zeytin yağı boşaltılır. Üzerine 5 litre su eklenir. Eriyen sıcak kostik karışımı zeytin yağlı karışımın üzerine eklenir. Isınmış olan sodyum hidroksit, zeytin yağı ve sudan ibaret olan bu karışım aynı yönde olmak şartıyla bir ahşapla karıştırılmaya başlanır.
İlgili 43 soru bulundu
Zeytinyağı: Zeytinyağında en çok yapılan hile, kanola yağının renklendirilip zeytinyağı diye satılmasıdır. Bu hilenin laboratuvar analizi yapılmamışsa anlaşılması mümkün değildir. Bunun dışında uygulanan diğer bir hile; zeytinyağının fiyatı ucuz olan ayçiçek, pamuk veya fındık yağı ile karıştırılmasıdır.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Genellikle lavabo açıcı olarak kullanılır. Çıplak elle dokunulduğunda kaşındırıcı bir etkisi olan kostik, doğal olarak meydana gelmez ancak üretimi oldukça kolaydır.
Bu anlamda doğal ve organik zeytinyağlı sabun kremden yeşile çalan bir renge sahip olmalıdır. Çok koyu yeşil renkte olan çeşitli sabunlar çeşitli katkı maddeleri içeren sabun örnekleridir. Bu tür sabunlar hem saç hem de cilt sağlığının korunması anlamında kullanılmamalıdır.
Potasyum hidroksit sıvı sabun yapımında, sodyum hidroksit ise katı sabun yapımında kullanılır. Kostik bazdır, zeytinyağı ise asittir.
Sodyum Hidroksit Sıvı Kostik 1 Litre (1.5 Kg. )
Sabun bazlarını küçücük bir su ısıtıcısının buharında bile eritebilirsiniz... Bazlar erimeye başladığında kaşıkla durmadan karıştırın. Sürekli karıştırmanız erime süresinde sabunların üzerinin katılaşmasını engelleyecek.
Kostik soda, sıçraması ya da dökülmesi halinde gözlerde, deride ve solunum sisteminde yanıklara neden olur. Gözler: Geri dönüşümsüz hasar tehlikesi vardır. Deri: Deri tarafından emildiğinde zararlı olabilir. Solunum Sistemi: Mukoza membranları ve üst solunum yolları dokuları için tahrip edici olabilir.
YÖNTEM: SOĞUK SU SABUNU 1 kilo Lapointe kostik, 6 litre suyun içinde tamamen eritilir. Bu erimiş malzeme, 6 litre zeytinyağının üzerine damla damla akıtılır. Karışım, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. Oluşan sabun, uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır.
Arap Sabunu Nedir? Arap sabunu potasyum kostiği ile yapılan yumuşak krem kıvamlı bir sabundur. Temizlik amaçlı kullandığı için kostik indirimi ya da süperyağı kullanılmıyor.
Zeytinyağının doğası ve yapısı gereği, içinde bulundurduğu yağ asitlerinden kaynaklı olarak, zeytinyağı sabunu yüzey gerilimi en yüksek sabundur, bu da onu hem çok sert, hem de kullanım esnasında köpük oluşturma konusunda yetersiz kılar.
Zeytinyağlı sabunu cilde uygulamak için gün içinde düzenli olarak yüzünüzü yıkamanız önerilir. Bir parça zeytinyağlı sabun ele alınır ve bir miktar ile köpürtülür. Köpüren sabun cildin tüm yüzeyine sürülür ve 5 dakika beklenir.
Nemli ve sağlıklı ciltler oluşturmak için düzenli olarak zeytinyağı sabunu kullanılmalıdır. Cilde nefes aldıran zeytinyağı sabunu aynı zamanda gözenekleri de derinlemesine temizler. Ayrıca ciltteki iltihap oluşumunu da önler. Yüzdeki sivilce ve yara lekeleri zeytinyağı sabunu sayesinde giderilebilir.
Zeytinyağı Sabunu Faydaları Nelerdir? *Saç dersini besler ve saç dökülmesini engeller; saçların gürleşmesini sağlar. *Antioksidan özelliği sayesinde hem cilt hem de saç derisinde bulunan bakteriler ve toksinlerin temizlenmesini sağlar, cildi canlandırır, saçı besler.
Kül suyu, geleneksel olarak odun küllerinin süzdürülmesiyle elde edilen bir metal hidroksit veya suda yüksek oranda çözünen kostik bazik solüsyonlar içeren güçlü bir alkalidir.
Özellikleri : Saf sodyum hidroksit, bozulma olmaksızın 318 ° C'de eriyen renksiz, kristalin bir katıdır.
Sabun yapımının ana bileşenlerinden biri olan kostik olmadan sabunlaşma gerçekleşmeyeceği için kostiksiz sabun olmaz. Doymuş veya doymamış yağlar, uçucu yağlar, bitkisel özeler ve kostik farklı miktarlarda ve çeşitlerde karıştırılarak sabun elde edilir.
Konuyla ilgili görüş bildiren Gıda Mühendisi Nermin Özge Bilge, zeytinin yapım aşamasında üründeki acı tadın giderilmesinde kostik maddesinin kullanıldığını belirterek, "Kostik zeytindeki acılığı gidermek amacıyla kullanılmakta. Kostik kullanımının yasal olarak kabulü var. Kullanımı serbest bir ürün.
Temas halinde temas eden bölge bol su ile yıkanmalıdır. Tahriş etkisi geçmiyorsa doktora müracat ediniz. Göze temas: Akan su ile yıkanmalıdır ve acilen doktora başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri