Samandağ ilçesinde bulunan bu sahilimiz 14 km boyu ile Türkiye'nin en uzun sahilidir .
En büyük iç deniz sayılan Akdeniz de dahil olmak üzere yukarıda saydığımız denizler coğrafi olarak iç deniz kabul edilir. Bu iç denizler arasında bütün kıyıları tek ülkeye, devlete ait bir tek Marmara Denizi vardır.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Pasifik Okyanusu, 166.2 milyon kilometre kare alana yayılan ve Dünya'nın en büyük okyanusudur. İçerisindeki su miktarı, Atlantik Okyanusu'nun yaklaşık 2 katı kadardır.
↬ Cevabımız, Akdeniz Karadeniz'den daha büyüktür olacaktır. ✰not Karadeniz'in yüz ölçümü 436.402 km², Akdeniz'in yüz ölçümü ise 2.500.000 km²'dir.
İlgili 44 soru bulundu
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, adalar hariç Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz kıyıları olmak üzere yaklaşık 8.500 km kıyı uzunluğuna sahiptir.
Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır. Ekvatora yaklaştıkça denizlerin tuzluluk oranı artmaktadır. Çünkü sıcaklık ekvatora yaklaştıkça artar ve deniz suları daha çok buharlaşır.
4 tane var.Karadeniz,Akdeniz,Ege Denizi,Marmara Denizi'dir.
Aşağıdaki Türkiye haritasında denize kıyısı olmayan illerimizi kahverengi renkle gösterdik. Yukarıdaki listede de görüldüğü gibi 53 tane ilimizin denize kıyısı yoktur.
MARMARA DENİZİ
- Yüz ölçümü 11.350 km² olan Marmara, Türkiye'deki en küçük denizdir. - Bir iç deniz olan Marmara, Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. - Marmara'nın en derin yeri 1238 m'dir. Kıta sahanlığı geniştir.
İç Anadolu,Doğu Anadolu bölgelerimizdeki illerde genellikle deniz bulunmaz.Toplamda 54 ilimizde deniz bulunmamaktadır.
En tuzlu açık deniz Kızıldeniz'dir. Aşırı buharlaşma, düşük yağış, denize karışan nehir suyunun azlığı ve kısıtlanmış su dolaşımı bu durumun başlıca sebepleridir. Lut Gölü gibi kapalı havza denizlerde ise tuzluluk kayda değer derecede daha fazladır.
Pasifik Okyanusu'nda en derin alan Mariana Çukuru olarak belirlendi. Batı Pasifik'te Mariana Adaları'nın yaklaşık 200 kilometre doğusunda yer alan bu bölge dünyadaki en derin okyanus çukuru.
Öz. Okyanusu'nun bir parçası olan, Akdeniz kolları olan iç denizler bulunmaktadır. Akdeniz, batıdan Cebel-i Tarık boğazı ile Atlas Okyanusu'na bağlantılıdır.
Dünya üstünde en tuzsuz deniz dediğimizde; Baltık denizi, Kuzey yarım kürede Avrupa'nın kuzeyinde tespit edilen bu deniz dünyada tuzluluk seviyesi en az olan denizdir. Tuzluluk seviyesinın az olmasının en asli sebebi buharlaşmanın çok az olmasıdır.
Marmara denizine Karadeniz'den gelen üst akıntılardan dolayı üst kısımlarında tuzluluk oranı %0 23 tür. Marmara denizinin alt kısımlarında tuzluluk oranı ise %0 36 civarındadır.
Tuz Gölü; sadece ülkemizin değil dünyanın da en tuzlu göllerinden biri olup, suyun yoğunluğu 1-22.5 cm3/gr, tuz oranı % 32.4'tür.
1. Kanada (202.080 km) Kuzey Amerika ülkesi Kanada'nın eyaletlerinin çoğu, Pasifik, Atlantik veya Arktik okyanuslarında kıyı şeridine sahip.
Türkiye'de toplam 81 il bulunur. Bu şehirlerin bazılarının denize kıyısı bulunurken bazılarının ise denize kıyısı bulunmuyor. Ülkemizde toplamda 28 şehrin denize kıyısı vardır.
Ege denizinin en derin yeri Kerpe Adası'nın batısında 3.639 metre (11.939 ft) derinlikte bir yerdir. Ege Denizi Anadolu ve Yunanistan Yarımadası arasında bulunan irili ufaklı 3.000 kadar ada ve ada görünümündeki kara parçalarına da içine alan yarı kapalı bir denizdir.
Uluslararası deniz taşımacılığında kullanılan en dar boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı, Ege Denizi'ni Marmara Denizi'ne bağlamaktadır.
Coğrafi konumu bakımından boğaz, Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlamaktadır. Karadeniz, nehirlerle beslenmektedir ve Karadeniz'in sularının tek çıkış yeri İstanbul Boğazı'dır.
Ege Denizi'nde tipik Akdeniz iklimi görülür. Ege'ye kıyısı olan iller yaz aylarını sıcak ve kurak geçirir. İzmir, Kütahya, Muğla, Manisa, Aydın ve Denizli Ege bölgesindeki iller arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri