En az Suriyeli kaydedilmiş illeri sırasıyla Bayburt, Artvin ve Bartın oluşturmaktadır. Süryani Suriyelilerin Midyat'a göç etmeyi seçtikleri rapor edilmiştir.
İstanbul, Suriyelilerin en yoğun bulunduğu 10 ilin başında ilk sırada yer alırken resmi rakamlara göre megakette 542 bin 602'ye yakın Suriyeli var. Diğer illerin sıralaması ise şu şekilde; Gaziantep: 462.897. Hatay: 433.124.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
- Öncelikle bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor. Yine Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 16 il (Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova) her statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.
Buna göre; Suriyeli sığınmacıların en fazla yaşadığı il, 561 bin 159 kişiyle İstanbul. İstanbul'u, 475 bin 782 kişiyle Şanlıurfa, 445 bin 95 kişi ile de Hatay izleiyor. Türkiye'de en çok Suriyeli sığınmacıyı barındıran diğer iller; Bursa, Konya, İzmir, Adana, Gaziantep, Mersin ve Kilis.
İlgili 27 soru bulundu
Raporda, Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğunun altı çizildi. Türkiye'yi, 3,4 milyon ile İran, 2,5 milyon ile Kolombiya ve 2,1 milyon ile Almanya takip etti.
Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 90 bin kişi olup Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise 15 Nisan 2023 itibarıyla 130 bin 914'ü reşit olmak üzere 230 bin 998 kişidir.
Kamplarda yaşayan Geçici Koruma faydalanıcısı Suriyeliler ise, ikamet ettikleri il içerisinde seyahat edebilmek için kamp yönetiminden izin almak zorundadır. Başka bir şehre seyahat etmek istedikleri takdirde ise yukarıda açıklandığı şekilde İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nden yol izin belgesi almaları gerekmektedir.
Nisan 2015 yılında, Suriye pasaport alma şartlarını değiştirdi. Suriye İç Savaşı'ndan kaçan mülteciler de dahil olmak üzere Suriye dışındaki Suriyeliler bir istihbarat servisi incelemesi olmadan pasaport almaya uygun olacaktır.
Suriyeliler ayrıca bir Türk vatandaşı ile evlendikten 3 yıl sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor. Türkiye'de vatandaşlık almanın diğer yolları da yatırım yapma, en az 50 kişiye istihdam sağlama veya gayrimenkul edinme. Bunların kriterleri, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtiliyor.
Mart 2021 rakamlarına göre Almanya'da yaklaşık 800 bin Suriyeli bulunuyor. Bu rakam Suriyelileri, Türkler ve Polonyalılardan sonra Almanya'daki en büyük üçüncü yabancı topluluğu yapıyor. Almanya'daki Suriyeli nüfusunun çok büyük çoğunluğu 2010'dan sonra ülkeye göç eden kişilerden oluşuyor.
Doğum Yeri
Türkiye'de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır. Türkiye'de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılır.
Nüfusu ise 2015 yılından sonra düşüş göstermiştir. 2019 yılında 18.528.105 olan nüfus 2020 yılı nüfus tahminlerine göre 16.9 milyon olarak açıklanmıştır. 2023 yılında Suriye nüfusu tahmini verilere göre 17,500,658 kişidir.
Türkiye'de 10 milyon Suriyeli olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Türkiye'de 3 milyon 400 bin, Lübnan'da 1 milyon, Ürdün'de 660 bin, Irak'ta 250 bin Suriyeli var. Komşu ülkelere giden Suriyeli mülteciler evinden olan nüfusun yüzde 41'ini oluşturuyor. 150 binden çok Suriyeli mültecinin de Kuzey Afrika ülkelerine gittiği bildiriliyor. Bir milyon mülteciye ise Avrupa kapılarını açmış.
Türkiye'de evlenme
Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir. Türk makamları tarafından kıyılan bütün nikâhlar Türk Medeni Kanunu ve ilgili yönetmeliklere tabidir.
Türkiye'de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. Bu numara, ikamet tezkerenizi aldığınızda tarafınıza tahsis edilir ve kartınızın üzerinde 99 ile başlayan numaradır.
Suriyeliler Ehliyet Alabilir mi? Türkiye'de geçerli bir sürücü belgesine sahip olmayan ve araç kullanmak isteyen Suriyeliler, Türkiye'deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup gerekli eğitimleri aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek ehliyet sahibi olabilir.
Federal İstatistik Dairesi, nüfusun 84 milyon 79 bin 800'e ulaştığını açıkladı. Daire, nüfusun geçen yıl altı ayda 843 bin arttığını duyurdu. Ülkede Alman vatandaşı olmayanların sayısı 12 milyon 127 bin 119 olarak kayıtlara geçti. Almanya'da Türk pasaportuna sahip nüfus ise 1 milyon 458 bin 360.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
GÜNCELLEME: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Türkiye'yle göç anlaşması kapsamında 2024'e kadar ek 3 milyar Avro bütçe ayıracağını duyurdu.
MÜLTECİLERİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK ETKİLERİ
Resmî rakamlara göre, mülteciler artık Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 7'sine tekabül ediyor ve Araplar, nüfusun yüzde 15-20'sini oluşturan Kürtlerden sonra ülkenin en büyük ikinci etnik azınlığı haline gelmiş durumda.
Türkiye artık kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmuyor. Göçmenler de zorlu şartlarda kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçebilmek için uğraş veriyor. Resmi rakamlara göre Türkiye 3,7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke konumunda.
Bugün dünyada resmi verilere göre 2,6 milyon Afgan mülteci ve sığınmacı var. Dünyada bugün, 2 milyon 600 bin kayıtlı Afgan mülteci ve sığınmacı bulunuyor. Bunlardan 1 milyon 450 bini Pakistan'da, 780 bini İran'da yaşıyor. Çeşitli sorunlarla ülkesinden ayrılan Afganların büyük bölümü bugün İran ve Pakistan'da bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri