Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
1. Eğirdir Gölü:Isparta ili hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesinin de en önemli göllerinden birisi Eğirdir Gölüdür. Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir.
14.09.2000 tarih ve 2000/1381 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir. Genel Özellikleri: Göl, Türkiye' deki en büyük ikinci ve dünyanın en tuzlu 2. gölüdür.
İlgili 25 soru bulundu
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
Beyşehir Gölü, Göller Yöresi'inde, Konya ve Isparta illeri topraklarında bulunan, Türkiye'nin üçüncü büyük gölü, en büyük tatlı su gölü.
Hamurpet (Akdoğan) Gölü - Muş
Türkiye'nin en büyük gölleri listesinin ilk sırasında Van Gölü, büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük 15. gölüdür. Nemrut Dağı'nın patlamasıyla oluşan volkanik çöküntü sonucu oluşmuş bu göl sodalı ve tuzlu bir suya sahip. Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı suya sahip gölüdür.
Van Gölü su seviyesi ise 1646 metre ile 1650 metre arasında değişmekte olup, uzun yıllar ortalama su seviyesi ise 1648 metredir. İnceleme alanı Van ve Bitlis illeri idari sınırlar içinde yer almaktadır. Dünya'nın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü yer almaktadır.
Bu listeye yüzey ölçümü 3000 m. ve daha fazla olan göller dahil edilmiştir. Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Yöreye adını veren en önemli göllerden dördünün boyutları ve taban yükseklikleri batıdan doğuya doğru artar. Acıgöl 836 m, Burdur Gölü 854 m. Eğirdir Gölü 916 m ve Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü 1.121 m yüksekliktedir.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Volga, Ural, Terek ve Kura Nehirleri Hazar Denizi'ni besleyen önemli bir kaynaklardır. Dünyanın en büyük ikinci gölü olan göl 82 bin küsur kilometre kare alana sahiptir ve derinliği de 406 metredir. Hazar Gölü tatlı su gölü olmadığı için Superior Gölü dünyanın en büyük tatlı su gölü olarak birinci sırada yer alır.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Dünyanın en büyük tuz gölü olarak bilinen Salar de Uyuni, Bolivya'da yer alıyor. Yaklaşık 10 milyar ton tuz rezervi olduğu tahmin edilen göl, tuz üretimiyle birlikte turistik açıdan da ülkenin en önemli bölgeleri arasında yer alıyor.
Hem doğal güzelliği hem de sağlık açısından faydalı olduğuna inanılan suyuyla, turistler gölde yüzmek ve şifalı suyun keyfini çıkarmak için Acıgöl'ü ziyaret ediyor. 340 metreyle Türkiye'nin en derin gölü olması, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Kuş (Manyas), Ulubat (Apolyont), Hazar, Çıldır, Tortum ve Sera gölleri bu şekildedir. Buna karşılık bazı göllerimizin dışa akışı yoktur. Kapalı havza tabanlarında yer alan bu göllere örnek olarak Van gölü, Tuzgölü, Beyşehir gölü, Burdur gölü, Acıgöl, Akşehir gölü, Eber gölü ve Seyfe gölü gösterilebilir.
Gezilecek Yerler
Yaklaşık 30 metre derinliğe sahip olan baraj gölünde yüzülebilir, sörf, kayak ve dalış gibi su sporları yapılabilir. Gölbaşı'nı geçtikten sonra Bala yönüne dönüp, Beynam Ormanları tabelası yönünde gidilerek göle ulaşılır. Göl kıyısında belediyenin tesisleri ile bir de büfe bulunmaktadır.
Mogan Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir set gölüdür.
Türkiye'nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara'nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Alanın Tanımı: Ankara, Aksaray ve Konya il sınırında kuzey güney doğrultusunda uzanan göl çok büyük bir tuzlu su kütlesi oluşturur.
Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri