Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir.
Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi. İzolluların yaşadığı 15 ilden temsilcilerin katıldığı toplantıda, Türkiye İzollu Platformu'nun kurulmasına karar verildi.
Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Belirli dönemlerde Milli adını taşıyan aşiretler içerisinde Arap, Türk, Kürt ve Yezidî aşiretlerinin bulunması; bu oluşum ile açıklanabilir. Eskiden beri Viranşehir yöresinde yaşamakta olduğu bilinen Milli Aşireti'nin bi- linen ilk reisi, Keleş Abdi Ağa olarak da tanınan (Ziya Gökalp, 1992: 32) Gülşen Abdi Ağa'dır.
İlgili 42 soru bulundu
Ertoşi ya da Ertoşî, Kürt aşiretler birliği. Mendikan ve Hacîmendan adında iki kola ayrılmış olan 12 aşiretten müteşekkildir. Ağırlıklı olarak Hakkâri, Van, Batman ve Şırnak'ta yerleşiktirler.
Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de hâlen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur.
1930'larda Erzincan valisi olan Ali Kemali'ye göre; Hazollu, Hizollu diye bilinen İzol aşireti Kürt kökenlidir.
BADIKAN AŞİRETİNİN KOLLARI - Badıkan Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki en büyük aşirettir.
Serdar Toprak (42) İzol Aşireti'nin ünlü reisi, Urfa'nın kurtuluşun sembol isimlerinden Bozan Ağa'nın ikinci kuşaktan torunu.
Şanlıurfa'nın 40 bin üyeli en büyük aşireti olan Tealbe Aşireti resmen savaş açtı Şanlıurfa'nın en büyük aşiretlerinden biri gençlerin uyuşturucu batağına saplanmaması için madde bağımlılığına karşı savaş açtı.
Bucak aşireti Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik bir Zaza aşirettir. 60 köyü bulunmaktadır.
Dr. Rahmi Deniz ÖZBAY'ın danışmanlığında yürütülen “Tanzimat Sonrası Devlet-Aşiret İlişkisinde Ekonomik Motivasyonun Etkileri: Milli Aşireti (1839-1914)” adlı doktora tezinden türetilmiştir. Aşiretlerin temel geçim kaynakları hayvancılık ve buna bağlı ticaretinden elde edilen iktisadi gelirlerdir.
1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
Türkiye'deki en büyük aşiretlerden birisi yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Kikan aşireti. Kürtçe'de 'keke'den gelen Kikan, "iki kardeş" anlamına geliyor.
Ya sen Çermik'e git ya da ben! Bu tarihten sonra ise Çermik'e yerleşen Ağalar, Çermik Beyleri ile birlikte Çermik siyasetine yön vermeye çalışmış ve sürekli rekabet içinde olmuşlardır. Bir tarafta yüzyıllar boyunca Çermik'i idare eden Çermik Beyleri, diğer tarafta ise İzol Aşireti'ne mensup Çermik Ağaları.
Erzincan Tarihi'nde Hazollu olarak adı geçen İzollu Aşireti, Ali-Kemali tarafından, Mazgirt civarında oturan bir Kürt aşireti olarak nitelendirilmiştir. Aşiret mensupları, “İzol” adına farklı anlamlar yüklüyorlar.
40 BİN KİŞİLİK NÜFUSLARI VAR
Aşiretin ileri gelenleri, İskender Ertuş, Mustafa Bayram, Ejder Yağızer, H. Cemil Özeler ve Fettah Halitoğlu'dur. Misafirperverlik, yiğitlik ve saygıya önem vermeleriyle bilinirler. Nüfuslarının ise 40 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Bölüm adlı Ankara'da yeni basılan broşürümüzde işlenen «<tarih, millî destanlar ve an'anelere göre incelemelerin vardığı sonucu: Kürtlerin Oğuzların (Bogduz ile Becen adlı iki boyu) soyundan geldiği gerçeğini, elimizdeki bu dil belgesi de, dil ba- kımından doğrulamaktadır.
urfa karakeçililerinin lideri abdülkadir karakeçili'dir. oğuz türkmen boylarından kayı boyu'nun bir kolu olan aşiretin urfa-siverek arasındaki karacadağ yöresine yerleşenler zaman içinde asimile olarak kürtleşmişlerdir.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri