Kalsiyum ve Magnezyum eksikliği uykusuzluğa neden olur. Kalsiyum, uykuya neden olan melatonin üretmek için triptofanla birlikte çalışır. Yeşillik, kuruyemiş ve tohum bakımından zengin bir beslenme ile magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.
D vitamini eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, B6 ve B2 vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Vitamin eksikliği uyku sorunlarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak pek çok kişi bunun farkında değildir. D vitamini eksikliği, B12, B6, B2 vitamini eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Başta B12, D, B6 ve E vitaminleri olmak üzere farklı bileşenler uyku kalitemiz üzerinde ciddi anlamda etkili oluyor.
Sinir Sistemini Olumsuz Olarak Etkileyebilir
Sinir sistemini olumsuz etkileyen aşırı C vitamini alımı, bu nedenle uykusuzluğa ya da uyku haline yakın halsizliğe, yorgunluğa da neden olabilr. “Fazla C vitamini uykusuzluk yapar mı?” sorusu bu nedenle bazı durumlarda “Evet.” olarak yanıtlanabilir.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Sağlıklı ve Kaliteli Takviye ile Düzenli Uyku
Melatonin hap biyolojik yani içsel saatinizin düzenlenmesine katkı sağlar ve dolaylı olarak bedeniniz içerisindeki pek çok süreci etkiler. Bu sebeple melatonin kullananlar vücutlarının dinçleştiğini ve kendilerini enerjik hissettiklerini söyleyebilir.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Bu nörotransmitter bazı uyku ilaçlarında da kullanılmaktadır. Sonuç olarak magnezyum vücudu ve zihni sakinleştiren nörotransmitterleri harekete geçirmeye yardımcı olarak daha rahat uyumaya katkı yapar. Vücutta yeterli magnezyum bulunmaması uykusuzluğa neden olabilmektedir.
Uyku bozukluğu
Vücutta demir eksik olduğunda uyku da dahil olmak üzere günlük rutinleri için gerekli olan önemli hormonları üretemez. Herhangi bir hormon veya besin eksikliği, uykusuzluk da dahil olmak üzere uyku bozukluklarına ve rahatsızlıklara neden olabilir.
Vücudumuzda birçok işlem için magnezyuma ihtiyaç duyuluyor mesela sağlıklı DNA'nın korunması, kan şekerini kontrol etme, protein yapımı, kaslarınızın daha verimli çalışmasına yardımcı olmak, kan basıncını korumak ve sinir hücrelerini yönetmek gibi. Magnezyum sitrat: Uyku ve sakinlik için kullanmanız gerekiyor.
Aşağıda iyi bir uyku uyumanızı sağlayan, düzenli olarak kullanmanız gereken bazı önemli besin maddelerini ve bunların hangi yiyeceklerde bulunduğunu görebilirsiniz. Bu yiyeceklerin tercihen organik ve az işlemden geçirilmiş olması gerekmektedir. Selenyum: Selenyum eksikliği uyku anormallikleri üzerinde rol oynayabilir.
B1 vitamini, folat, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve selenyum eksikliği, uyku süresini kısaltmaktadır. Ayrıca, D vitamininin düşük olması da uykuda kalınan süreyi olumsuz etkilemektedir.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon (Imovane) tercih edilir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise günümüzde klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır. Benzodiazepinler: Uykuya dalma süresini kısaltır, uyku sırasında uyanmayı önlerler.
Gece uyuyamamak, tek başına psikolojik bir rahatsızlığın göstergesi olmamakla birlikte pek çok hastalıkta belirleyici kıstaslardan biridir. Fiziksel ve psikolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan uykusuzluk aynı zamanda günlük yaşam rutinindeki sorunlara da işaret edebilir.
Uykuyu ne açar sorusunun çeşitli yanıtları var. Şöyle özetleyebiliriz: Filtre kahve içmek, soğuk su ile yüz yıkamak, açık havada gezintiye çıkmak, yürüyüş yapmak ve bulunulan ortam sıcaksa serin bir alana geçmek. Her birine detaylı olarak bakalım!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri