Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin Ankara şehrinde yer alan bir kütüphanedir. 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla ülkenin en büyük kütüphanesidir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile Rami Kütüphanesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük Kütüphanesi olan Rami Kütüphanesinin açılış programına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan Hanımefendi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi: Türkiye'deki en büyük kütüphane. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap bulunuyor. 2020 yılında açılışı yapılan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'deki en zengin kütüphane olma özelliğini taşıyor.
1800'de kurulan kütüphane, başkent Washington D.C'de yer alıyor ve ülkenin en eski kültür yapısı olmasının yanı sıra dünyanın en büyük kütüphanesi unvanını da taşıyor. 450 farklı dilde yazılmış 162 milyon adetten fazla esere sahip kütüphanenin koleksiyonu, düzenli olarak büyümüye devam ediyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan kütüphane, dünyanın en büyük kütüphanesi statüsüne sahiptir. Kütüphane de kitap, el yazması, ses kaydı ve dergilerden oluşan yaklaşık 170 milyon eser vardır. Bunun yanı sıra 8 milyon parçacık pul koleksiyonu vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Beyazıt Devlet Kütüphanesi (eski adı:Kütüphane-i Umumî Osmanî), Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir. Türkiye'de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir.
İstanbul Eyüp Sultan ilçesinde bulunan Rami Kütüphanesi 13 Ocak'ta ziyaretçilerine kapılarını açtı. Kütüphane, 2014 yılında başlayan Rami Kışlası'nın aslına uygun restore edilmesi ve renovasyon çalışmaları ile kültür ve sanat hayatımıza kazandırıldı.
Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından M.Ö. 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesi bilinen en eski kütüphanedir.
Moğol Hükümdarı Hülagu Bağdat'a girdikten sonra yaptığı ilk işlerden birisi dünyanın en büyük kütüphanelerinden olan Bağdat Kütüphanesindeki eserler Dicle nehrine atarak yok etmek olmuştu.
Asurbanipal, M.Ö. 668-627 yılları arasında hüküm sürmüş son büyük Asur kralıdır. Bilinen en eski kütüphane Asur imparatorluğunun merkezi olan Ninova'daki krallık kütüphanesidir. Kütüphane olduğu kesinlikle kanıtlanabilen, dünyanın ilk kütüphanesidir.
Türklere ait ilk kütüphane Orta Asya'da Uygurlar döneminde kuruldu. Karahoça ve Turfan kazılarının sonucunda 30 bin adet yazma orta çıkarıldı. Türklerin İslam'ı kabul ettikten sonra kurdukları ilk devlet olan Gaznelilere ait Gazneli Mahmut'un Büyük Saray Kütüphanesi ise önemli bir diğer kütüphane olmuştur.
Tavan yüksekliği 33 metre olan kubbenin alnında bulunan ilahi emir ile Türk ve İslâm medeniyeti mimari açıdan da bir araya getirilmiştir. Salonun kubbesinde Alak suresinin 4. ve 5. ayetlerinin Türkçe meali yer almaktadır. "O, kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediğini öğretendir."
Sayın Acar, makalesinin 3.paragrafında “Adnan Ötüken'in Millî Kütüphane Hazırlık Bürosu Şefliği görevine getirilmesiyle başlayan ve Mehmed Emin Yurdakul'un çalışmalarıyla devam eden hazırlıklar sonucu, 29 Mart 1950'de kabul edilen Kuruluş Kanunu ile T.C.'nin Millî Kütüphanesi yasal bir kimlik kazanmıştır.” diyor.
TÜİK Kurumsal. Türkiye genelinde 2021 yılında 1 Milli Kütüphane, 1 252 halk kütüphanesi, 612 üniversite kütüphanesi ve 32 bin 690 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi mevcuttur.
Buna göre, ülke genelinde geçen yıl sonu itibarıyla 1 Milli Kütüphane'nin yanı sıra 1257'si halk, 625'i üniversite ve 47 bin 654'ü örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi olmak üzere, toplam 49 bin 537 kütüphane faaliyet gösteriyor.
İstanbul. Türkiye'nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Sultan 2. Abdülhamid'in direktifleriyle 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi'nin imaret kısmında hizmete açıldı.
Türk hükümdar, İlhanlı'nın kurucusu. Hülagû Han (d. 1217 - ö. 8 Şubat 1265), İlhanlılar'ın kurucusudur. Cengiz Han'ın torunu, ve diğer Cengizli Büyük Han'larından Mengü Han ve Kubilay Han'ın da kardeşidir.
Huneyn, Beytülhikme'de hem Hipokrat ve Galen gibi Antik Yunan bilim insanlarının eserlerini çevirdi hem de kendi çalışmalarıyla orijinal eserler yazdı. 1258'de Cengiz Han'ın torunu Hülagu Han Bağdat'ı ele geçirince Moğollar Beytülhikme'yi de şehrin geri kalanı gibi yakıp yıktı.
Zira söz konusu kütüphane içerisinde barındırılan kitapların İslam dinine zarar verebileceği düşünülerek Halife Ömer döneminde Amr b. El-As tarafından yaktırıldığı rivayet edilmektedir.
Kitap ve kitap rafı sayısı bakımından dünyanın en büyüğü kabul edilen ABD Kongre Kütüphanesi (Library of Congress), 1800'de Kongre tarafından kuruldu. Kongre Kütüphanesi, 164 milyon esere ev sahipliği yapıyor.
İlk kütüphane Selçuklu Türkleri devrinde Emir Şemsettin Altınapa tarafından İplikçi Medresesi'nde açılmış, bundan sonra Nizamiye Hankâhı'nda ve Sadreddin-i Konevî Medresesi'nde, Kutlu Melek Hatun tarafından ise Atabekiye Medresesi civarında çok sayıda kütüphaneler kurulmuştur.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Günümüzdeki binanın projesi Cumhuriyet devri mimarisinin önemli isimlerinden Sedad Hakkı Eldem ve Hamdi Şensoy tarafından tasarlanmıştır. Cumhuriyet döneminin modern mimarisine damgasını vuran Sedad Hakkı Eldem mimari üretiminin yanı sıra mimarlık tarihine ve kuramına dair birçok çalışmaya imza atmıştır.
30.12.2022. İBB son bir yılda 22 kütüphaneyi İstanbul'a kazandırdı, toplam kütüphane sayısını 53'e yükseltti.
Celsus Kütüphanesi, İzmir, Selçuk'a bağlı Efes'te bulunan bir kütüphane kalıntısı. İlk çağ uygarlıklarından olan İyonya döneminde inşa edilen kütüphane iki katlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri