Bu sayfa, Dünya'nın hâlâ yaşanılan en eski kentleri'nin bir listesini içerir. Aşağıdaki listede kentlerin yanında parantez içinde ne zaman kuruldukları yazar. Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve
İnsanlık Tarihinin İlk Yerleşim Yeri: GÖBEKLİTEPE: Göbekli Tepe, Şanlıurfa, Türkiye - Tripadvisor.
Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, Anadolu'daki köy yaşamından kent yaşamına geçişin ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. M.Ö 7400'e tarihlenen Çatalhöyük, dönemin en kalabalık yerleşimidir.
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yeri, Konya yakınlarındaki Çatalhöyük, Neolitik dönemden kalma bir “proto-şehir”. Avcı toplayıcılıktan ve göçebelikten yerleşik düzene ve şehirleşmeye geçişin ilk örneği olan Çatalhöyük'te yaklaşık 8000 kişi yaşıyordu.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
İlgili 31 soru bulundu
Başlangıcı M.Ö. 4000 yıllarına dayanmaktadır. Mezopotamya medeniyetleri arasında bulunan Sümerler, Akadlar, Elamlar, Asurlar ve Babiller Mezopotamya'da kurulan ilk devletlerdir.
Çatalhöyük'ün Neolitik yerleşim tarzı ve kent planının eşitlik ideallerini yansıttığına inanılmaktadır. Çatalhöyük 2012 yılı itibarı ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir. Yaklaşık 9400 yıllık geçmişi olan höyüğün mimarisi ilgi çekicidir.
Bilim insanları arasında en çok paylaşılan görüş, anatomik olarak modern insanların yaklaşık 200.000 yıl önce Afrika'da, Etiyopya'da ortaya çıkmaya başladığı ve çok daha sonra oradan dünyaya yayıldığı yönündedir.
Feigl'in bahsettiği Çatalhöyük, Konya yakınlarında günümüzden 9 bin yıl önce yani M.Ö. 7 binlerde 2 bin ile 8 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen, odalı konutlardan müteşekkil Anadolu'nun en eski yerleşim yeri… Bilinen ilk kenti.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adıyaman Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kent tarihinin M.Ö. 40000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır.
Aradan geçen 92 yılda bu sayı 81'e çıktı. İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu. 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Düzce, Bolu'nun uzak ilçesiydi. 7.2'lik bir deprem ile sarsılan ilçe, büyük bir yıkım yaşadı ve daha hızlı toparlanması için de il statüsüne kavuşturuldu.
1999'da 81 il oldu
1923'ten 1957'ye kadar Türkiye'de il sayısı defalarca değişti. 1957'de ise 67 il olarak sabitlendi.
Buradaki kült yapıların tarım ve hayvancılığa yakın olan son avcı grupları tarafından inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda bölgenin en erken kullanımının Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a, yani günümüzden en az 11.600 yıl öncesine dayandığı ileri sürülmektedir.
Daha çok Anadolu'nun güneyinde yoğunlaşmış bulunan Erken Neolitik Çağ höyüklerinden en ünlüsü Konya sınırları içindeki Çatalhöyük'tür. Çatalhöyük 450 x 275 m boyutlarında ve 17 m yüksekliğinde olup birbirini takip eden 14 yapı katından oluşmaktadır.
Anadolu'daki en eski yerleşim: Çatalhöyük Antik Kenti, Çumra, Türkiye - Tripadvisor.
15.000'den kalma mağara resimleri ile Anadolu'daki Neolitik arkeolojik alanlardan yaklaşık M.Ö.10.000 yılına tarihlene Göbekli Tepe ve yaklaşık M.Ö. 7000'lere tarihlenen Çatalhöyük'teki çizimler incelendi.
İlk yerleşme, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutan bir merkezdir. Çatalhöyük'teki yerleşimin, yani şehirciliğin en iyi bilinen dönemi 7. ve 11. katlardadır.
Evlerin kapıları yok. Daha güvenli olsun diye, tahta bir merdivenle damdaki delikten içeri girilip, çıkılıyor. Çünkü 9 bin önce bataklık ve ormanlık Konya Ovası'da, leopar yaşıyor, arslan yaşıyor. Ortaya çıkartılan duvar süslemelerinden biliyoruz bunu.
Peygamber Efendimiz (a.s.m)'in hadislerinde geçmektedir. Bir hadiste Efendimiz (a.s.m) “Âdem'den kıyamete kadar insanlığın ömrü yedi bin senedir.”(1) buyurmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de insanlığın geçmişi ve kâinatın teşekkül zamanı ile alâkalı çeşitli âyet ve hadisler mevcuttur.
“Dünya, ahiret haftalarından bir hafta olup, yedi bin senedir ve bunun altı bini geçmiştir." "Dünyanın ömrü, ahiret günlerinden yedi gündür. Allah teala buyurdu ki: “senin rabbinin yanındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” - Bu ve benzeri hadislere göre Dünyanın yaşı 7000 yıl.
Kimi araştırıcılar da Orrorin tugenensis'in insanın atası olduğunu ileri sürmektedir( Wolpoff 1980 ). 2.2 milyon yıl öncesine tarihlendirilen ve Afrika'da yaşamış olan Homo habilis ve Homo rudolfensis adıyla bilinen fosil hominid'lerin ise en önemli özeliği Homo genusunun doğrudan atası oluşudur.
Çatalhöyük alanı, antik bir nehrin doğu ve batısındaki iki höyükten oluşur; bu, adının anlamı olan "çatal höyük”ün anlamını yansıtan bir doğal mimaridir.
Avcı toplayıcı top- lumlardan sonra tarımın ve yerleşik hayatın başladığı Neolitik Dönem'de (M.Ö.9000-5500) ortaya çıkan Çatalhöyük, bu dönemde sahip olduğu ilklerden dolayı “İlkler Beşiği” olarak ta tanımlanabilir.
Konya'nın Çumra ilçesinde, Anadolu'da ve dünyada ilk kentleşme modellerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'teki kazıların 30. sezonunda, 8 bin 200 yıllık inanç yapısı bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri