Türkiye'nin ilk sakin şehri, İzmir'in Seferihisar ilçesi olmuştu, ardından yaklaşık yetmiş kritere göre değerlendirilip seçilen diğer kentlerle bu sayı arttı. Son olarak Ankara'nın Güdül ilçesi
Sakinliği ile ün salan şehirler. Seferihisar, Sakin Şehir hareketine ülkemizden ilk katılan şehir olma özelliği nedeni ile Türkiye'nin Sakin Şehir başkenti olarak anılıyor.
Hayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan 'Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya'nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22'ye yükseldi.
Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. Yurtiçinden ve yurtdışından organik tarımla uğraşmak isteyenler için Gökçeada bir cazibe merkezi haline gelmeye başlamıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Seferihisar küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına ve özelliklerini yok etmesine karşı çıkan birliğin belirlediği kriterlerleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk Cittaslow'u oluyor. Belediyenin “yavaş felsefesini” benimsemesi ve gerçekleştirdiği projeler Seferihisar'ı bu alanda örnek bir belediye haline getiriyor.
Türkiye'de sakin şehir sayısı Finike ile beraber 22 oldu.
Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 287 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor.
Belirlenmiş olan kriterler; bir şehirde sürdürülebilir, sakin bir hayatı hedefliyor. Sakin şehirlerin ortak özellikleri; ✓50 binden az sayıda nüfusa sahipler. ✓ Geleneksel mimarilerini ve şehrin dokusunu koruyorlar. ✓Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyorlar.
İtalya'da düzenlenen genel kurulda, dünyanın en sakin şehirleri belirlendi. Listede Artvin'in Şavşat ilçesi ilk sırada yerini aldı.
Gerze: Sinop iline bağlı Gerze ilçesi, Cittaslow unvanını 2017 yılında almıştır.
Türkiye'de sakin şehir sayısı 21.Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin) ...
Thorpe'a göre İzmir'in kuzeybatısında yer alan Foça, Türkiye'de huzurlu tatil için tercih edilebilecek diğer üç sakin yerden biri. Sakin şehir unvanına sahip olan Foça, tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve butik otelleriyle dikkat çekiyor.
Cittaslow nedir ya da Türkçesiyle sakin şehir nedir diye bakıldığında: Giderek hızını artan kentlere karşı yavaş yaşamayı esas alan şehirlerdir. Bu kavrama göre; aşırı kentleşme ile beraber gelen hızlı tüketim, koşturmaca, hızlı iş yaşamı gibi durumlar, hayatı keyifli şekilde yaşamaya engel oluyor.
En son sakin şehir anlamına gelen cittaslow ağına alınan Erzincan'ın Kemaliye ilçesi, birçok medeniyete ev sahipliği yaparak milattan önce 3 binli yıllara dayanan tarihi ile kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de misafirlerini ağırlıyor.
Taraklı Türkiye'nin Marmara Bölgesinde eski İstanbul – Ankara karayolu ve tarihi İpekyolu güzergâhında konumlanmıştır. Adını şimşir tarak yapımından almış olup, ses ve çevre kirliliğinden uzak konumuyla İtalya merkezli Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dâhil olan sayılı ilçelerimizden birisidir.
İlçede 2 yıldızlı, 52 kişi kapasiteli turistik otel bulunmaktadır. 27 Kasım 2021'de Arapgir'in Cittaslow (Yavaş Sakin Şehir) üyeliği kabul edildi.
Economist Intelligence Unit'in Küresel Yaşanabilirlik Endeksi'ne göre, Avusturya'nın başkenti Viyana bu yıl yine ilk sırada yer alırken Suriye'nin başkenti Şam listenin sonunda yer aldı.
Paris, yeni bir sıralamada dünyanın en güzel şehri seçildi. Binden fazla seyahat yazarı ve acentasıyla anket yapan seyahat sitesi Flight Network, 50 şehirlik listeyi derledi. Fransa başkenti listede başı çekerken ikinci sırada New York onu takip etti, üçüncülüğü de Londra aldı.
Hava, gürültü, ışık ve elektro manyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit etmeyecek seviyede tutulmasıdır. Çevreye ve insana zararlı olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının ve enerji tasarrufunun teşvik edilmesidir. Şehrin, başka şehirlerden farklılaşmasıdır.
Türkiye'den birçok ilçe Cittaslow'a kabul edilmiştir; peki son yavaş şehir hangisidir? Son yavaş şehrin, Mart 2022'de kabul edilen Kemaliye (Erzincan) olduğu söylenebilir.
Dünyada 30 ülkede 278 kente yayılan bir model olan Uluslararası Cittaslow Birliği'nin 'sakin şehir' listesinde, Türkiye'den 22 ilçe bulunuyor. Cittaslow aday listesinde 8 ilçenin de adaylık süreci devam ediyor.
Seferihisar ilçesi, Türkiye'nin ilk Cittaslow'u (sakin şehir) oldu. İtalya'da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına giden ve başvuru dosyasını sunan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçenin Cittaslow başvurusunun kabul edildiğini ifade etti.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu'nun "Sakin Şehir" ünvanı alabilmesi için çalışmalar başladı. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanını almak için çalışmalar başladı.
Bir bölümü Fırat Nehri üzerine kurulan Birecik Baraj gölü altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, kart postallık görüntüsüyle ziyaretçilerini büyülüyor.
Ceyhan Temürcü ile İç Anadolu Bölgesi'nin ilk sakin şehri seçilen Güdül'ü ve sakin şehir yolculuğunu konuştuk. Sakin Şehir – Cittaslow nedir? Vahide Albuz: Cittaslow veya Sakin Şehir, nüfusu 50.000'nin altındaki belediyelerin üye olabildiği uluslararası bir ağ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri