Ziraat ve sulama mühendisi Prof.Dr. Sabri Şener, "Dünya Su Günü" sebebiyle, dünyada ve Türkiye'deki su sorununa dikkat çekti. Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Türkiye topraklarının yarısında, aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı görüldüğünü anlatan Dr. Kesici, “Dünya Su Stresi Haritası'na (WRI) göre, 2040 yılına gelindiğinde ülkemizin su kıtlığı çekecek ve iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağı belirtilmektedir.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
- Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı 2020 yılı itibariyle bin 346 metreküp. Buna göre ülke sanılanın aksine su zengini değil, su azlığı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Bu değerin 2050 yılında bin 120 metreküpe düşeceği ve su kıtlığı için sınır değer olan bin metreküpe çok yaklaşacağı tahmin ediliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor. Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye'nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor.
EN ÇOK EV TÜKETİMİNDE TÜRKİYE 4'ÜNCÜ SIRADA
Türkiye'de günlük kişi başına tüketilen su miktarı yaklaşık 217 litre. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu oran ortalama 150 litre. Türkiye dünyada 'en çok su tüketen' ülkeler sıralamasında ise 4'üncü sırada yer alıyor.
İçtiğimiz su 4,5 milyar yaşında
Bu yeni verilerden suyun, 4,5 milyar yaşında, sistemimiz kadar eski olduğu sonucuna varılıyor.
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.
Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor.
Yeryüzünde su miktarı yıllar içiresinde sabit kalmakta ve nüfus, tarımsal ve endüstriyel su kullanımı arttıkça, su kaynakları üzerindeki baskı da derinleşmekte. Arz ve talep arasında oluşan bu dengesizlikler su kıtlığı adı verilen küresel bir sorunu ortaya çıkarıyor.
Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor. Dünya ülkelerinin üçte birinin suya erişimi yok veya çok kısıtlı.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Dünyanın Suyu Aslında Bitmez
Biz bu yolculuğa bilimsel adıyla su döngüsü ya da hidrolojik döngü diyoruz. Dünya ilk oluştuğu zamandan beri var olan sular, günümüze kadar gelebilmiştir. O nedenle sularımız sonsuza kadar bize yeter. Yani Dünya'nın suyu bitmez.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Su ve Kanalizasyon İşletmesinden alınan bilgiye göre, Zagrebliler içme suyu için 4.68 kuna, atık su için 1 kuna, arıtma hizmetleri için 1.28 kuna ödüyor. Bu fiyata KDV ve diğer vergiler eklenince konutlarda suyun metreküp fiyatı 15.8 kunaya (2.05 avro) yükseliyor.
Dünya üzerindeki en eski suyun 4 milyar 571 milyon yıllık olduğu anlaşıldı. GeoScienceWorld Elements adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmada Çinli ve İtalyan iki araştırmacı bir dizi karmaşık hesaplamayla gezegenin suyunun hangi dönemlerde oluştuğunu ayrıntılarıyla ortaya çıkardı.
Bizimki gibi Güneş Sistemlerinde, genç yıldız büyüdükçe ve gezegenler oluştukça su tüm bu süreç içerisinde bulunur. Bunun kanıtı Dünya'nın suyunun içeriğinde ve bu, gezegenimizin suyunun 4,5 milyar yaşında olduğunu gösteriyor.
BAKTERİ VE TOZA MARUZ KALIYOR
Gece boyu bekleyen su reaksiyon dışında gece boyu bakteri ve toz etkisine de maruz kalır. Bu etki de suyun tadının ve yapısın değişmesine neden olur. Bu yüzden suyunuzun kirlenmemesi ve yapısının bozulmaması için suyu kapalı şişe ve benzeri şekilde muhafaza etmelisiniz.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılı verilerine göre en fazla su stresi çekecek ülkeler arasında Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino gibi ülkeler yer alıyor.
DSİ tarafından ölçümü yapılan yıllık akış miktarlarının ortalamasına göre, Türkiye'nin yıllık toplam su miktarı 181,49 milyar m3 olarak belirlenmiştir. İklim analizine göre bu miktar 180,66 milyar m3 olarak bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri