Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
Çalışmalar devam etmekle bir- likte; hâlihazırda ülkemizin 5'i haberleşme (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B), 3'ü gözlem (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) olmak üzere uzayda aktif olarak çalışan 8 uydusu bulu- nuyor.
Türkiye'nin halen 5'i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyor. Türkiye aktif 8 uydu ile dünyada uydu sahibi olan 30 ülkeden biri konumunda.
Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi'nin Uzaya Fırlatılan Nesneler İndeksi'ne göre, Dünya yörüngesindeki uyduların sayısı 7 bin 389. Bunların yaklaşık 4 bini aktif halde. Bu, 2020 yılına göre yüzde 27,97'lik bir artışı temsil ediyor. Ayrıca bu veri 2021 Nisan ayı sonunda açıklandı.
İlgili 33 soru bulundu
Dünya'nın tek doğal uydusu Ay'dır.
Uydunun bu ülkedeki operasyonel masraflarını ABD hükümeti karşılıyor. İnternette yer alan açık kaynaklara göre, ilk etapta uzaya 4 bin 400 uydu göndermeyi hedefleyen SpaceX'in 2 bin 500'ü aktif halde kullanılan ve 500'ü yörüngelerine doğru hareket ettirilen dünya çevresinde yaklaşık 3 bin uydusu bulunuyor.
Roket patlaması sonucu okyanusa düştü. Türksat A.Ş.; 42.0° Doğu ve 50.0° Doğu yörüngesinde sahip olduğu Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uydularını işletmektedir. Türksat A.Ş. ayrıca 31.0° Doğu yörüngesinde kiraladığı Eutelsat 31A uydusuyla faaliyetlerine devam etmektedir.
Aralık 2021'de Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılan Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B, 14 Haziran Salı günü "42 derece doğu" boylamındaki yörüngesinde hizmet vermeye başlayacak.
Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları ise gözlem amacıyla kullanılıyor.
Türksat 5A, 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 05.15'te SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle ABD'deki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderilen haberleşme uydusudur.
Bilsat, her ne kadar Türkiye'nin ilk yapay yer gözlem uydusu olsa da; uydu tasarımı, üretimi, alt yapı ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yer istasyonlarının kurulması gibi aşamaların öğrenilmesi konularında da ülkemize büyük katkılar sağlamıştır.
Havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi olan TUSAŞ, 2020 yılında uzaya fırlatılacak olan TÜRKSAT 6A uydusunun üretimini gerçekleştirecek.TÜRKSAT A.Ş.'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, TÜBİTAK ...
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
Geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliği taşıyor.
Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Akar ile Mandal'ın konuşmalarının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve millî gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.
Daha önce uzaya yollanan 3 haberleşme uydusu Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A ile BİLSAT isimli bir gözlem uydusu ise ömrünü tamamladı.
İMECE uydusunun fırlatılması sırasında TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nün yer takip istasyonunda düzenelenen programa Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.
Gök bilimci Jonathan McDowell'a göre Temmuz 2023 itibarıyla Dünya'nın yörüngesinde 4 bin 519 uydu bulunuyor. Bunların 4 bin 487'si operasyonel. Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor. Bu ağırlığın eski nesil uyduların neredeyse üç katından fazla olduğu belirtiliyor.
Uydu alıcısının “Kurulum” veya “Ayarlar” menüsünden, “Tek Kanal Arama” alt menüsünde, “Uydu” kısmında “Türksat 42° E” ve Türksat Ankara Paket parametrelerini manuel olarak girilerek, “Şebeke Arama” (Network Search) açık seçilmelidir. Otomatik tarama sonucunda, güncel kanal bilgileri uydu alıcınıza eklenmektedir.
Sistemin "Uragan" adlı ilk uydularından birinin resmi İkinci nesil uydu sistemi (GLONASS-M) uydusunun sergilenen küçültülmüş bir modeli. GLONASS uyduları Rus Radyo Yön Bulma ve Zaman Enstitüsü, Uzay Aygıt Mühendisliği Enstitüsü ile ISS Reshetnev, (eski adıyla NPO-PM), liderliği altında geliştirilmişti.
Hizmete Alım
14 Haziran 2022 tarihinde hizmete alınmıştır.
Starlink'in uyduları, uydular ve yerküre arasındaki bağlantıyı olabildiğince hızlı hale getirebilmek için Dünya çevresindeki alçak irtifadaki yörüngeye yerleştirildi.
Musk'ın uzun vadeli amacı SpaceX vasıtasıyla uzayda gezinen bir medeniyet yaratarak insanlığa yardım etmektir. Musk'ın felsefesi ve problemi çözmek için gerekli olan şey tanımı IEEE yayını olan "Elon Musk: Paypal, Tesla Motors, ve SpaceX'in bir kurucusu" yayınında ve "Risky Business" makalesinde verilmiştir.
Türkiye Uzay Ajansı'nın Instagram hesabında "Neden görüyoruz?" başlıklı bir paylaşım var. "Starlink ve benzeri takım uydular, irtifalarının alçak olması ve güneş panellerindeki parlamalar sebebiyle gökyüzünde görülebilirler" deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri