Sarışınların oranı sadece %4. Türkiye'de insanların yarısından çoğu (%57) düz saçlı. Saçları kıvırcık olanların oranı sadece %7. %57 Düz, %36 Dalgalı, %7 Kıvırcık.
Türkiye'de bu konuda resmi ve net sayılar olmamakla birlikte yaklaşık %3-7 civarının sarışın olduğu tahmin edilmektedir.
bireylerde %76 beyaz ten 7).
En çok nerede bulunurlar? Dünya genelinde doğal sarışınların oranı yalnızca yüzde iki, mabetleri Kuzey Avrupa. Bunun dışında Kuzey Afrika, Solomon Adaları, Yeni Gine, Avustralya Aborjinleri arasında bol miktarda sarışın var.
Dünya nüfusunun %16'sının doğal sarışın olduğunu ve.
İlgili 23 soru bulundu
Sarışınların oranı sadece %4. Türkiye'de insanların yarısından çoğu (%57) düz saçlı. Saçları kıvırcık olanların oranı sadece %7. %57 Düz, %36 Dalgalı, %7 Kıvırcık.
Kıpçaklarda da diğer bazı Türk boylarında olduğu gibi bir “sarışın”lık ve açık renk göz durumu söz konusudur.
Sarışınlığı belirleyen başlıca gen, MC1R geni olduğu biliniyor. Bu genin evrimi üzerine yapılan moleküler çalışmalar, genin ortaya çıkmasına sebep olan mutasyonların 11.000 yıl kadar önce, son buzul çağı içerisindeyken oluştuğunu gösteriyor.
Sarışınların koyu saçlı insanlardan daha açık tenli olmalarının nedeni, melanin adlı pigmentin miktarıdır. Melanin, cildin rengini belirleyen bir pigmenttir ve cildin daha açık veya daha koyu olmasını sağlar. Sarışınlar, cildinde daha az melanin bulundururlar ve bu nedenle cildi daha açıktır.
"Sarışın rengi" kendi başına beyazımsı olmayan bununla birlikte içinde kırmızı, altın rengi ve kahverengi izler olmayan saç rengini ifade eder.
Kumral ten rengine sahip olmak aslında buğday tonlarında bir ten rengine sahip olmak demektir. Beyaz ten ile esmer ten rengi arasında olan kişilere kumral denir. Bu ten çok fazla sivilce ya da kızarıklık gibi hassasiyet problemleri de yaşamaz.
Beyaz, genellikle Avrupa asıllı kişileri belirtmek için kullanılan, ten rengi veya ırk ile ilişkili bir sınıflandırma.
Kumral kelimesi TDK sözlüğünde aratıldığında iki anlamla karşılaşılmaktadır. Kumral kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk karşılığı koyu sarı veya açık kestane rengi olarak verilmiştir. Kumral kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci karşılığı teni ve saçları sarıya çalan açık buğday rengi olan kimse olarak verilmiştir.
Sarışınlık, saçta bulunan eumelanin pigmentinin az olmasından kaynaklanan bir şey aslında. Konuya detaylı girecek olursak; eumelanin pigmenti saça rengini veren pigmentin adıdır. Ve bu pigment güneş ışığı vb. sayesinde çoğalır.
Dünyanın ilk güzellik yarışmasının galibi İsveç'te kadınlar sadece dış güzellikleriyle ön planda değil. Eğitim, kültür gibi konularda da dünyanın en üst sıralarında yer alan İsveçli kadınlar sarışın, renkli gözlü ve uzun boylu.
Doğuştan sarışın olan kadınların bilinenin aksine esmer kadınlara oranla daha yüksek IQ seviyesine sahip oldukları ortaya çıktı ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi uzmanları doğal sarışın olan kadınların ortalama IQ'larının, diğer saç renklerine sahip hemcinslerinden daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Buna göre, bir kişinin sarışın doğması için hem annesi, hem de babasından sarışın geni alması gerekiyor. Ancak 6.5 milyarlık dünya nüfusunun 5 milyarı sarışınların pek de yaygın olmadığı Afrika ve Asya'da yaşıyor.
Siyah, lacivert, kahverengi, koyu bordo gibi renkler açık ten renginle mükemmel bir kontrast yaratacak. Açık tenlilere en çok yakışan renklerin başında canlı renkler geliyor. Özellikle kış aylarında sıcak görünümler yakalamak istersen kırmızı, pembe veya mor tonlarını kullanabilirsin.
Fenilketonürili tedavi edilmeyen çocuklarda giderek saç, deri ve gözlerde pigmentasyon azalması meydana gelir ve bu çocuklar sarışın, ince saçlı ve mavi gözlü olurlar.
Çekinik gen (resesif gen): Baskın genin olduğu ortamda çekinik kalarak fenotip üzerinde etkisiz kalan gendir. Baskın gen bulunmadığı zamanlarda etkisini gösterir. Sarı saç rengi, çekinik gene bir örnektir.
Diğer yandan aile ağacı incelemeleri sarı saçın genetik olarak büyük oranda baskın değil, çekinik olduğunu gösteriyor. Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor.
Anadolu Türklerinin otozomal genetiği
Aynı projeye göre Anadolu Türklerine en yakın halklar ise sırasıyla Azerbaycan Türkleri, Kumuklar, Karaçaylar, Balkarlar, Çerkesler ve İranlılardır.
Yine de Atatürk görünüm olarak yerel Arnavutlara ve Sırplara benziyordu. Tıpkı annesi gibi mavi gözlü, sarı saçlıydı. Baba tarafından dedesinin lakabının 'Kırmızı' olması, onun da sarı saçlı olduğunu gösteriyordu.
Kopenhag Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre, mavi gözler çekinik genlerin ürünü ve kaynağı da bundan 6 ila 10 bin yıl önce Güney Avrupa'da, Karadeniz dolaylarında yaşamış bir ortak ata.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri