Juglon bir naftakinon yapısına sahip oldukça marifeti büyük bir moleküldür. Yeşil ceviz kabuğunda oldukça fazla miktarda bulunan juglon etken maddesi faydasını bu kabuğun işlenmesi ile görebilir. Yeşil ceviz kabuğu suyunun faydalarını sağlayan aslında büyük ölçüde bu etken maddedir.
En iyi bilinen etken madde yeşil genç yapraklarda fazla miktarda bulunan juglon (5-hidroksi-1,4-naftokinon) madde- sidir ve bu madde çok güçlü antioksidan ve antimik- robiyal özelliğe sahiptir (12).
Juglon gazı birçok ceviz cinsi tarafından doğal olarak bitkinin bünyesinde bulunur. Ceviz kökleri, kabuğu çıkarıldığında hızla koyu sarıya dönüşen iç odun ile oldukça kalın bir kabuğa sahip olarak tanımlanabilir. Ayrıca kesilen kökten belirgin, keskin bir ceviz kokusu gelir.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
Tüm ağaçlar gibi, ceviz ağaçları da fotosentez yoluyla karbondioksiti emer ve oksijen üretir, bu da hava kalitesini iyileştirir.
İlgili 18 soru bulundu
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Bu Gaz Ozon. Tabakasını Tamir Eder. Sırf Bu Sebepten Dolayı
Hem yüksek hem de düşük sıcaklığa karşı hassas olup özellikle yüksek derece yaz sıcakları kabukta yanmalara neden olabilir. 35 derece ve üzeri sıcaklıklar bu zararlara yol açar. Dinlenme dönemlerinde -12 dereceli düşük sıcaklıklara dayanan ceviz ağaçları, sonbahar zamanında -8 derecede dahi zarar görebilir.
Hastaların %71.5'i hastaneye yatırılırken %23.8'i acil servisten taburcu edildi. Bir olgu (%4.7) ise acil serviste hayatını kaybetti. Sonuç: Ceviz ağacından düşmeler orta yaşın üzerindeki erkeklerde başta vertebra kırıkları olmak üzere ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebep olmaktadır.
Nedeni şudur, incir ağacının yetişmesi için toprağa ihtiyacı yoktur, suyu havadaki nemden sağlayabilen nadir ağaçlardandır.
Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar. İlk birkaç yıl boyunca genç ağaçlar haftada bir veya iki kez sulama gerektirir. Sonrasında ise ağacın kök sistemi daha sağlam hale geldiği için ceviz sulama sıklığı azaltılabilir.
Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Ceviz ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. Topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
Yaz aylarında ısı sağlanmayan seralarda toprağa kükürt uygulanması gerekir. Isıtılan seralarda bu durum değişmektedir. Isıtılan seralarda her mevsim kükürt uygulaması yapılmalıdır. Kükürt uygulamasının bitkilere herhangi bir zararlı etkisi olmaz.
Bu kabukların kaynatılmasıyla elde edilen ceviz perdesi çayı, öksürüğü kesmede etkili olarak akciğer hastalıklarına karşı savaşıyor. Bunun yanında iltihap, balgam söktürücü, sindirim sorunları ve ağrılara karşı da tedavi edici bir özelliği bulunuyor.
' sözünün bilimsel açıklamasına göre ceviz ağacı sülfür gazı yayıyor ve bu gaz, havada bulunan diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöküyor. Ceviz ağacının yanında uzun süre vakit geçiren insanlar bu gazdan zehirlenerek zarar görüyor, hatta ölüyor. 'Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.
Yeşil ceviz kabuğu organik gübre olarak kullanılan. önemli bir kaynaktır. Toprak organik maddesini artırarak. Topraktaki mikrobiyal aktivite için mükemmel bir ortam.
Sulama :Yıllık sulama suyu ihtiyacı yağışlarla birlikte 1200- 1350 mm civarındadır. Sulama periyodu geç ilkbahardan başlayıp hasat sonuna kadar devam eder.
Bu deyim mecaz anlamda kullanılsa da gerçeklik payı oldukça yüksektir. İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
Kök Boğazı Çürüğü Sebebi. Ceviz fidanlarında ve diğer bitkilerde görülen Phytophthora spp. mantarvari mikroorganizmalarının sebep olduğu ciddi bir hastalıktır. Bitkinin tabanı ve etrafındaki toprak uzun süre ıslak kalması bakterinin kökü enfekte edip kökün çürümesine neden olabilir.
-Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir. -Cevizde elma iç kurdu için feromon tuzakları asılır. -Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır. -Fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. -Azotlu ve potasyumlu gübrelemeye devam edilir. -Yeşil sürgün budaması yapılır.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
Aklınıza gelebilecek her şey yetişir hem de. Tek yıllık, çok yıllık bitkiler, meyve ağaçları, çalılar kısacası her şey… Kimyasal tarımda yanlış bilinen ve aktarılan bir mittir, ceviz ağacının altında başka bitki yetişmeyeceği.
Küçük odun parçaları ise hızlı yanar ancak daha kısa süre yanar. Kuru ağaçtan olmalı. Şömine odunu, kuru meşe, kestane, ceviz, akçaağaç, elma veya kayın ağaçlarından olmalıdır. Bu ağaçlar, şömine odunu olarak en uygun olanlardır.
Cevizlerin kurtlanmasının sebepleri arasında ceviz sineklerine yol açan doğal ortamlar, cevizin çürümüş kabukları ve iyi saklama koşullarının sağlanamaması sayılabilir. Kabuklarında çatlaklar, delikler veya çürükler bulunan cevizler, ceviz sineklerine giriş yapmaları için kolaylık sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri