Türkiye'ye ilk bilgisayar 1960 yılında yol yapımında gereken hesaplamaları daha hızlı yapabilmek için Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gelmiştir.
1980'li yılların başında ortaya çıkan dizüstü bilgisayarlar 1990'lı yıllarda yaygınlaşmaya başladı. 1990'lı yıllarda ilk örnekleri piyasaya sürülen tablet bilgisayarlar 2010'lu yıllarda hızla yaygınlaştı.
Türkiye de bu gelişmelere 1960 yılında Karayolları Umum Müdürlüğü (şimdiki Karayolları Genel Müdürlüğü) için IBM'den satın aldığı ilk bilgisayarıyla dahil oldu.
Türkiye'ye ilk bilgisayar 1960 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gelmiştir. Bu bilgisayarın alınmasının amacı yol yapımında gereken hesaplamaları daha hızlı bir şekilde yapabilmektir.
Kişisel kullanıma yönelik ilk bilgisayar 1971'de, ekranı ve klavyesi takılı ilk bilgisayar ise 1975 yılında satılmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Dünyadaki İlk Bilgisayar Adı ve Tarihçesi
Günümüzdeki görünümü ve anlayışı ile ilk dijital Bilgisayarın bulunduğu tarih 1945 senesidir. İlk bilgisayarın ismi ENIAC olarak belirtilmiştir. Bu bilgisayar ABD ordusu tarafından kullanılması için özel olarak geliştirilmiş ve tasarlanmıştır.
5 Aralık 1969'da Utah Üniversitesi'nin ve Santa Barbara Kaliforniya Üniversitesi'nin de eklenmesi ile 4 düğümlü bir ağ kuruldu. ARPANET, ALOHAnet'te geliştirilen temeller üzerinde hızla gelişti. 1981 senesinde ağa bağlı cihaz sayısı 213'tü ve ortalama her 20 günde bir yeni bir cihaz ekleniyordu.
2022'den itibaren kendi tesislerinde Türk mühendisler ile birlikte anakart üretmeye başlamıştır. Aynı sektörde faaliyet gösteren ve Türkiye'nin ilk yerli PC (Personal Computer) markası olup IT sektöründe zincir mağazacılık uygulamasını da ilk başlatan firma olarak bilinen Aidata'yı Ekim 2009'da satın almıştır.
Planisfer ve dioptra'nın bir kombinasyonu olan usturlap, küresel astronomide birkaç farklı problem türünü çözebilen bir analog bilgisayardı. Mekanik bir takvim bilgisayarı ve dişli çarkları içeren bir usturlap, 1235'te İran'ın İsfahan kentinden Abi Bakr tarafından icat edildi.
Modern Anlamdaki İlk Bilgisayar: ENIAC
İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirilen ENIAC, çoğu kişi tarafından ilk modern bilgisayar olarak görülüyor. Mucitleri John Mauchly ve J. Presper Eckert olan ENIAC, savaş sırasında atılan bombanın nereye düşeceğini hesaplamak için üretildi.
Birinci Kuşak (Vakum Tüplü) Bilgisayarlar (1946 -1959)
1945 yılında ENIAC ile başlayan, ardından 1946 yılında EDVAC ve 1951 yılında da UNIVAC-1 ticari amaçlı bilgisayarları daha sonrada BM firmasının IBM-650 ve IBM-700 serisi yer almıştır.
ENIAC, kısaca elektronik sayısal entegratör ve bilgisayardır. Amerikan bilim insanları John Mauchly ve J. Presper Eckert tarafından Pensilvanya Üniversitesi'nde tasarlanmıştır.
İlk bilgisayar 1833-1871 seneleri arasında Charies Babbage tarafından üretilmiştir. Charles Babbage ürettiği bu prototipi 1870 senesine kadar geliştirilmiştir. Mucit Charles Babbage sayıları ekleyip çıkararak işlem yapan Difference Engine üretmiştir.
1993 yılında, ilk PDA veya Kişisel Dijital Yardımcılar üretildi. PDA kalem tabanlı el bilgisayarları. 1998 senesinde Türkiye'de İlk Notebook Servisi olan NOTEBOOK MERKEZİ kuruldu. Notebook tamiri ve Notebook Servisi olarak hizmet verilmeye başlandı.
Konunun uzmanları, ilk dizüstü bilgisayarı 1979 yılında üretilmiş The Grid Compass olarak ele aldı. William Moggridge tarafından Grid Systems Corporation firması adına geliştirilen dizüstü bilgisayar, NASA'nın uzay çalışmalarında da kullanılmasıyla dikkat çekmişti.
İlk bilgisayarın ne zaman yapıldığını merak eden kullanıcılar arama motorlarından sık sık bu konuda bilgi alamaya çalıştılar. Bugün anladığımız anlamda ilk bilgisayar 1946 yılında yapılırken ilk kişisel bilgisayar satışı ise 1965 yılında yapıldı.
İlk kişisel bilgisayar ise 1981'de IBM tarafından üretilmiştir. IBM PC adı verilen bu cihazı; Steve Jobs ve Steve Wozniak, evlerinin garajında tasarlar. IBM PC, masaüstü bilgisayarların atasıdır. Bu icat, tonlarca büyüklükteki bilgisayarları küçültüp evlere sokmuştur.
ENIAC (İngilizce: Electronic Numerical Integrator And Computer Türkçe: Elektronik sayısal entegratör ve hesaplayıcı), elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar. II. Dünya Savaşı esnasında Amerikalı bilim insanları tarafından inşa edilen ENIAC ilk çıkan bilgisayardı.
Ctrl, Shift ve Esc tuşalrına birlikte basarak Görev Yöneticisi'ni açın. Yukarıdaki sekmelerden Performans sekmesine geçiş yapın. Eğer seçili değilse, CPU satırını seçin. Açılan ekranın sağ alt kısmında Çalışma Zamanı başlıklı bir ibare göreceksiniz.
Lenovo, Çin merkezli uluslararası bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi.
Hewlett-Packard Company ya da kısaca HP, merkezi ABD'de Palo Alto, Kaliforniya'da bulunan çok büyük bir uluslararası şirkettir. Bilgi işlem, baskı sistemleri ve sayısal görüntüleme donanımları üreticisidir. Ayrıca yazılım ve hizmet sağlayıcısıdır.
Bu markalar ise şöyle sıralanıyor: “Escort, Casper, Vestel, Beko, Exper, Byron ve Aidata”.
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
Bu nedenle 12 Nisan tarihi, Türkiye'de İnternet'in "doğum günü" olarak kabul edilir. 1993-1996 yılları arasında, Türkiye'deki üniversitelerin birçoğu ve kimi kamu kuruluşları ODTÜ üzerinden internete bağlandılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri