Peroneal sinir hasarı travma, mekanik veya postu- ral nedenlerle sinirin fibula başında sıkışması sonucu gelişir. Sıklıkla travmaya bağlı olarak gelişir ancak tümör, intranöral gangliyon, hematom veya kist gibi nedenlerle de oluşabilir (1-3).
Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse hastanın şikayetleri genellikle kendiliğinden bir ay içinde düzelir. Eğer hastanın ayağında güç kaybı varsa ve Elektromiyografi (EMG) de sinir hasarı tespit edilmişse beklenmemeli ve hemen ameliyat düşünülmelidir.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Periferik sinir hasarının iyileşmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon ile desteklendiğinde daha olumlu sonuçlar elde edilir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi ve bazen cerrahi müdahaleler, hasarlı sinirlerin iyileşmesini desteklemek ve fonksiyonu geri kazanmak için kullanır.
Peroneal sinirin sıkışması, peroneal sinirin diz dış yan tarafındaki bölgede bası altında kalmasıyla oluşur. Peroneal sinir omurilikten çıkıp kalçanın arkasından ayağa doğru ilerleyen siyatik sinirden dizin arkasında ayrılan büyük ve önemli bir sinirdir.
İlgili 23 soru bulundu
Sinir hasarının konumuna ve şiddetine göre çeşitli periferik sinir hasarı tedavisi yöntemleri kullanılır. Hafif yaralanmalar için genellikle fiziksel terapi, ortez kullanımı ve ilaç tedavisi gibi yaklaşımlar benimsenir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Ayrıca B vitamini eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşabilmektedir. Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde B vitamini bulunmaktadır.
Sinir sıkışması tedavi edilmediğinde semptomlar kötüleyerek kalıcı hasarlara neden olabilir. Tedavi yapılmazsa görülebilecek belirtiler arasında kronik ağrı, sinir kaybı, hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı yer alır.
PS peroneus longus'un derinliklerine doğru ilerleyerek bacağın ön kaslarını (tibialis anterior, ekstansör digitorum lon- gus, peroneus tertius ve ekstansör halüsis longusu) inerve eder.
Peroneal sinir hasarı travma, mekanik veya postu- ral nedenlerle sinirin fibula başında sıkışması sonucu gelişir. Sıklıkla travmaya bağlı olarak gelişir ancak tümör, intranöral gangliyon, hematom veya kist gibi nedenlerle de oluşabilir (1-3).
Peroneal sinirin direk hasarı; genellikle dizin hemen altında bulunan fibula kemiğinin baş kısmı veya gövdesinde meydana gelen kırıkların, peroneal sinire bası yapması sonucu ortaya çıkar. Önemli düşük ayak nedenlerindendir.
Peroneal sinir ayak bileğinin hareketini sağlayan çizgili kas grubunu sinirlendiren bir motor sinir dalıdır. Fonksiyon bozukluğu söz konusu olduğu zaman düşük ayak (dropped foot) gelişir ve bu durumun düzelmesi eğer geç kalınmışsa maalesef çok zordur.
Peroneal sinir, dizin arkasındaki çukurda siyatik sinirden ayrılır ve kaval kemiğinin boynunun çevresinde döner, yüzeyel ve derin olmak üzere iki uç dala ayrılır. Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeyel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali oldukça yüksektir.
Peroneal sinir ayak bileğinin ve baş parmağın kendinize çekilmesini hareketini yaptırtır. Aynı zamanda da başparmak ve çevresindeki duyunun hissedilmesini de bu sinir sağlar. Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeyel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali oldukça yüksektir.
Sinir kılıfı bir kez onarıldığında, sinir lifleri genelde üç ya da dört hafta sonrasında onarım alanı boyunca büyümeye başlar. Sinir lifleri daha sonra her ay hastanın yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak boş sinir tüplerinde 2,5 cm'ye kadar bir uzama gösterir.
Omega-3 Yağ Asitlerinin Rolü: Balık, keten tohumu ve ceviz gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar da sinir sağlığı ve bilişsel işlevler için çok önemlidir. Hidrasyon ve Egzersiz: Yeterli hidrasyon ve düzenli fiziksel egzersiz sinir sisteminin sağlığını korumak için önemlidir.
B12 vitamini sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, vücut hücrelerinin oluşumunu kendini yenilemesini ve uzun yaşamasını sağlar. Aynı zamanda B12 sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştıran vitaminler arasında yer alır.
Yapılan sinir bağlantısının tutup tutmadığı 1-2 yıl içinde belli olur. 2 yıl sonra halen bir iyileşme belirtisi yoksa bağlantı tutmamış demektir. Avulsiyon yaralanması gerçekleştiğinde sinir ekleme ameliyatı yapmak için fazla beklememek gerekir. Çünkü bekledikçe sinirlerin iyileşme potansiyeli azalmaktadır.
Stresin Beyindeki Tahribatı Görülebilir Bir Durum Mu? Sinir ve stres, sinir sisteminin normal işleyen biyokimyasal mekanizmasını bozar. Bazen geri dönüşümsüz tahribat bile yapabilir. Özellikle ağır ruhi travmaya maruz kalınca yaşanan şok, buna bir örnektir.
Periferik sinirler beyni ve omuriliği kaslara, cilde ve iç organlara bağlayan karmaşık bir ağ oluştururlar. Bu sinirlerin hasar görmesi, beyin ile vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişimi kesintiye uğratarak kas hareketlerini zayıflatabilir, kol ve bacaklardaki normal hissi önleyebilir ve ağrıya neden olabilir.
Peroneal sinir tuzak nöropatisi alt ekstremitede en sık gözlenen tuzak nöropatidir. Sinirin yüzeysel yerleşimi ve fibuler tünelden geçmesi yaralanma ve bası altında kalma riskini arttırır. Hastaların en sık şikayetleri bacak dış kısmı ve ayak bileği çevresinde ağrı, his kusuru ve kuvvet eksikliğidir.
Sinir hücresindeki hasar bölgede yapısal değişiklikler meydana getirir ve ağrının kalıcı hale gelmesine neden olur. Birden fazla bulguyla birlikte ilerleyen bu ağrılar toplumun yaklaşık %2'sini ilgilendirir.
Bu hastalıkların yanı sıra vertigo (baş dönmesi), yüz felci, yüz ağrıları, diyabete bağlı sinir hasarı (diyabetik polinöropati) gibi hastalıkların teşhis ve tedavileri de nöroloji bölümü tarafından gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri