Sonraki dönemlerde Türklerin de “Yazılı Hukuk Kuralları” mevcuttur. Günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş, elimizde bulunan en eski hukuk belgeleri ve mukaveleler Uygurlara aittir.
İlk Türk Devletlerinde Hukuk Sistemi Özeti
Sözlü (yazısız) hukuk kurallarına “Töre” denmektedir. Kağanın buyrukları (emirleri) ve Kurultay kararları da kanun (hukuk kuralı) yerine geçmekteydi. Hapis cezaları on günü aşmadan kısa süreli olmuştur. Töre sadece kağanın isteği Kurultayın kararıyla değişebilmekteydi.
Tarihte bilinen ilk Kanun metni ise Milattan Önce 2375 yılında Sümerler zamanında ortaya konulmuştur. Sümer Kralı Lagos Urukagina tarafından ilan edilmiştir.
- Türk İslam devletlerinde hukuk, şerî ve örfî olmak üzere ikiye ayrılmıştır. - Şerî hukukun kaynakları Kur'an-ı Kerim, Sünnet, İcma ve Kıyas'tır. - Kullanıldıkları Alan : ● Evlenme ● Boşanma ● Miras ● Maliye - Örfî hukuk kuralları ise Hun, Kök Türk ve Uygur kanunları ile Oğuz gelenekleri yani eski Türklerden gelen ...
İslamiyet öncesi Türk topluluklarında siyasal ve sosyal hayatı düzenleyen sözlü hukuk kurallarına "töre" adı verilmiştir. Törenin temeli gelenek ve göreneklerdir. Töre adı verilen hukuk sisteminin sözlü olması, yazılı kültürle geç tanışılmasından kaynaklanmıştır. Töre değişen zamana göre yenilenebiliyordu.
İlgili 17 soru bulundu
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir.
Eski Orta Asya Türk devletlerinde hukuk kuralları anlamındaki "töre" üç yolla oluşurdu: Kağanın koyduğu kurallar, kurultaylarca hukuk kurallarının konulması ve toplum içinde kendiliğinden, yavaş yavaş oluşan kurallar (Yosun Hukuku).
Tarihçe. Hukukun başlangıcı medeniyetin oluşumuna yakın bir şekilde ortaya çıkmıştır. M.Ö. 3000'lerde oluşmuş Antik Mısır hukuku, medeni kanunlar içeren ve yüksek olasılıkla 12 levhaya bölünmüş kitaplardan oluşmuştur.
Türkiye açısından bir ilke olarak hukuk devleti kavramına ilk defa 1961 Anayasasında yer verildiği bilinmektedir. Bununla beraber hukuk devletine geçişin ilk adımlarının Osmanlı Devleti'ne kadar götürülmesi mümkündür.
Örfi Hukuk
Bu hukuk sisteminde yasama yetkisi padişaha aittir. Örfi konularla ilgili padişah buyrukları “Ferman” olarak Nişancı tarafından kaleme alınırdı. Daha sonra da yine Nişancı tarafından, çıkartılan fermana padişah tuğrası işlenir ve fermanın resmiyet kazanması sağlanırdı.
İlk yazılı hukuk kanunlarını Sümerler çıkarmıştır. Bunun yanında Sümerler bilinen ilk hukuk devleti olma özelliğine de sahiptir.
Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
Tarihte ilk yazılı hukuk kuralları Sümerler tarafından oluşturulmuştur. Bu özellikleri ile Sümerlere dünyadaki ilk Hukuk devleti denebilir.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
3) 4 Ekim 1926'da kabul edilen kanun Alman Ticaret Kanunundan etkilenerek hazırlanmıştır.
Göktürk) Devleti dönemine aittir.
Son olarak, ceza sorumluluğuna ilişkin temel ilkelerin anayasalarda belirtilmesi gerekir. Suç ve cezada kanunilik, masumiyet karinesi, ceza sorumluluğunun şahsiliği gibi ilkeler bunların başlıcalarıdır. Anayasalarımıza 1961 Anayasasıyla giren hukuk devleti ilkesi, 1982 Anayasasıda da yerini almıştır.
Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Şöyle demiş: “hukuk devleti; tüm organlarıyla hukuka bağlı, her türlü eylem ve işlemi yargı denetimine açık, yargının bağımsız ve tarafsız olduğu ve tam bir hukuk güvenliğinin sağlandığı devlettir…” Bu şekilde tanımlamış.
5 Kasım 1925'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan okul, cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin ilk yükseköğrenim kurumudur. İlk TBMM binasında öğretime başlayan Ankara Adliye Hukuk Mektebi, 1928 yılında ilk mezunlarını vermiştir.
“Hukuk-u beşer”, “insan hakları” demektir. Hak kelimesinin çoğulu anlamında “hukuk” kelimesi eski zamanlardan beri Türkçede kullanılmaktadır. Nişanyan Sözlüğüne göre “hak” kelimesinin çoğulu anlamında “hukuk” kelimesinin Türkçede en eski kullanımı 1451 tarihli Ferec Ba'd eş-Şidde'de tespit edilmiştir (2).
(s.82) Özetle bu dönemdeki tabiî hukuk anlayışına göre, hukukun yaratıcı kaynağı tüm insanları yöneten “tabiî akıl”dır; bu nedenle bu dönemdeki tabiî hukuka, “aklî (rasyonalist) tabiî hukuk” da denir.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır. Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri