Allı Turna kuşları aynı zamanda flamingo kuşları olarak da bilinmektedir. Dengeli bir tuz oranı olan göllerde yaşarlar ve mutlaka çevresinde tatlı su kaynakları olmalıdır.
Anthropoides virgo
Telli turna, Moğolistan, Kuzey Doğu Çin, Karadeniz ve Orta Avrupa Sibirya'da bulunan turna türüdür. 155–180 cm kanat açıklığı, 85-100 santimetre uzunluğunda, 2–3 kg ağırlığında, bayağı turnadan ufakça daha küçük ama benzer kuş tüyü olan bir turnadır. Telli turnalar en küçük turna türüdür.
pembe renkli su kuşu, Anadolu'da allı turna olarak da bilinir. Flamingo, ya da allı turna Phoenicopteridae familyasını oluşturan kuşların ortak adıdır.
Turna kuşu leylekle sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak leylek ile arasında ki en büyük fark gaga bölümüdür. Turna Kuşu Nedir? Turna kuşu oldukça zeki bir kuştur.
Tuz Gölü'nün güneyinde Aksaray'ın Eskil ilçesinde kuluçkadan çıkan binlerce flamingo yavrusu, el değmemiş doğasıyla dikkati çeken bölgeyi adeta "flamingo cenneti" ne dönüştürür. Anadolu'da halk dilinde "allı turna" olarak bilinen flamingoların Akdeniz havzası içinde en fazla yavru dünyaya getirdiği bölge Tuz Gölü'dür.
İlgili 35 soru bulundu
Türkülerimizde, göçmen bir kuş olduğu için daha çok haber götürüp getiren bir sembol olarak kullanılmıştır. Bunun yanında bazı türkülerde; hasret, özlem, dert ortağı, özgürlük sevdalısı, avaz, bolluk, bereket, refah ve güzellik sembolü olarak da kullanılmıştır.
'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre bir insan kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür.
Turnalar tek eşli canlılardır. Eş tutan bireyler genellikle hayat boyu beraber olurlar ve eşlerden biri ölene kadar başka bir eş aramazlar. Başarılı bir çiftleşmeden sonra iki eş de yuva yapımında ortak çalışır. Genellikle iki yumurta bırakırlar.
Telli turnalar Mart ve Nisan aylarında kışladıkları Afrika'dan ülkemize bilinen üreme yerleri olan Muş'un Bulanık Ovası'na gelmektedirler. Burada yaz boyunca yavrularını çıkarır büyütür ve uçururlar. Sonbahar göçünde Eylül ve Ekim aylarında yine ülkemiz üzerinden Afrika'ya kışlama yerlerine geri dönerler.
Turnalar, Türk mitolojisinde haber getirip götürme özelliklerine inanıldığı için “Tanrının elçisi” olarak kabul edilmişlerdir.
Genellikle yetişkin turnalar bu avcılardan uçarak kolaylıkla kaçabilirler.
Turnalar yüksekten uçarlar, sürüler halinde dolaşırlar. Kondukları yerlerde halka (çem- ber) halinde bulunurlar, hatta bu halkanın (çemberin) ortasında lider turna bulunur.
Flamingoların tek ayakları üzerinde durarak daha az enerji harcadığını açıkladı. Tek ayakları üzerinde duran flamingo bu duruş sayesinde aktif olarak kaslarını çalıştırmasına gerek kalmadan enerjisini kendisine saklayabiliyor. Sergiledikleri 'asil' duruşu bu pasif mekanizmaya borçlular.
Göçer olan bu simge kuş, Uzakdoğu'dan Anadolu'ya kadar sıla ve gurbet ile özdeş olup haber getiren ve ruh taşıyan elçi durumundadır. Dişi ve erkek turna kuşlarının birbirine olan sadakati ve vefası, Alevi-Bektaşi inancında ikrarlı ilişkilerin ve eşlerin durumu ile özdeş bilinir.
Ülkemizde iki turna türü yaşar. Turna (Grus grus) ve telli turna (Anthropoides virgo). Ak turna (Grus leucogeranus) ise rastlantısal olarak göç dönemi görülebilir.
Turnanın göçmen bir kuş olması, diyar diyar gezmesinden ötürü onun haber getirip götürme görevini üstlenmesi tutmaktadır. Turnaların göçü ile türküler arasında ilişkiyi inceleyen bir çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz. Turnanın morfolojik olarak güzelliği, dansı, sesi ve sade yaşamı diğer önemli nedenler arasındadır.
Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Turna ismi her ne kadar duyulan bir isim olmasa da, birçok insanın ilgisini çekebiliyor. En çok kullanılan isimler arasında yer alan bir isim değildir. Fakat anlamı itibariyle son zamanlarda çok fazla ilgi gören isimlerden biri olmuştur. Turna isminin anlamı göçmen kuşudur.
Turna veya halk arasındaki söyleyişiyle durna, leylek büyüklüğünde, uzun bacaklı, zarif boyunlu, parlak duru gözlü, göçmen bir su kuşudur. Başının arka tarafında geriye doğru sarkan bir zülfü, kanatlarının göz alıcı, mavi, kırmızı ve yeşil tüyleri vardır.
En sadık evcil hayvanlar denildiğinde doğal olarak akla ilk gelen köpeklerdir.
Türkülerde turna kuşunun çok yaygın olarak kullanılmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunların arasında en önemli yeri, -turnanın göçmen bir kuş Page 2 olması, diyar diyar gezmesinden ötürü-, onun haber getirip götürme görevini üstlenmesi tutmaktadır.
Üveyik: Güvercingiller familyasından üveyik kuşu da, aşkına en sadık hayvan olarak bilinir. 7 yıllık ömürlerini tek eşle geçiren üveyik kuşları, Hıristiyanlık kültüründe sonsuz sevginin sembolüdür.
Japonların "Kağıttan Bin Turna Kuşu" efsanesine göre, hasta biri eğer kağıttan bin turna kuşu yaparsa, kişinin sağlığına kavuşacağına inanılıyor. Bu inançla kağıttan turnaları yapmaya başlayan Sadako'nun ömrü bin turnayı katlamaya yetmedi. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı yaparak, Sadako ile birlikte gömdü.
Turna uzun bacaklı, uzun boyunlu ve büyük bir kuştur. Turnaların boyları 130 santimetreye, kütleleri 6 kilograma, kanat açıklıkları ise 2 metreye kadar ulaşabilir. Yetişkinlerin vücudu ağırlıklı olarak gridir. Bazılarının sırtı ise grimsi kahverengi tonlardadır.
Kuzeyden güneye göç Temmuz'da başlar, Ekim ayının başına kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri