İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar.
Turpun yapısında bol miktarda antioksidan, potasyum ve kalsiyum bulunur. Bu besinler sayesinde kalp hastalığına yakalanma ve yüksek tansiyon riskiniz, düşürebilirsiniz. Yüksek tansiyon riskinin azalması doğal olarak felç geçirme ihtimalini de azaltır. Turpta bulunan nitrat ise kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur.
Vitamin açısından zengin olan turp otu özellikle A, B ve C vitamini deposudur. Safra ve böbrek taşlarını ve kumu düşürmeye yardım eder. Turp otu suyunun faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri öksürüğe iyi gelmesidir. Aynı zamanda nefes darlığı, astım ve bronşite de iyi gelir.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur.
Haşlanarak yenir. Fakat çiğ olarak tüketildiğinde tadı hafif acımsı ve baharatlıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır.
Faydalı bitkiler arasında gösterilen salata ya da yemek olarak tüketilebilen turp otunun bilinen herhangi bir zararı yoktur.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Turp otu, kırlarda, bahçelerde ve yol kenarlarında kendi kendine yetişmektedir. Acı bir tadı olduğundan genellikle haşlanıp limonla tüketilmektedir. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren turp otu, et yemeklerinin yanında salata olarak tüketilmektedir.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Raphanus raphanistrum dilimizde eşek turpu, turp otu, karaturp, kara mancar ve yabani turp adları ile bilinmektedir.
Dr. Turhan, “Turp otunun yaprakları, A ve C vitamini ile kalsiyum ve demir içeriyor, antioksidan barındırıyor. Şifa deposu ot, astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Turp, düşük kalorili ve düşük glisemik indeksi olan bir sebzedir. Düşük glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini yavaşça yükseltme yeteneğini ölçer. Bu nedenle, turp gibi düşük glisemik indeksli gıdalar, şeker hastaları için potansiyel olarak faydalı olabilir.
Alerjik hastalıklara da iyi gelir
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
Özellikle kırmızı turp, içerdiği yüksek antosiyanin içeriğiyle kalp dostudur. Antosiyaninler vücutta antioksidan etki gösterir ve serbest radikallerle savaşır. Düşük kolesterol ve yüksek lif içeriğiyle kolesterol değerlerini düşürmede etki sağlar.
Turp otlarını güzelce temizleyip soğuk sirkeli suda birkaç kez yıkıyoruz. Tencereye aldığımız otlarımızın üzerine sıcak su döküyoruz, biraz da tuz serpiyoruz ve otlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen otları servis tabağına alıyoruz, üzerine ayrı bir yerde dövdüğümüz sarımsakları ekliyoruz.
Turp yaprakları, hafıza sorunlarına iyi gelebilir. Bu yapraklardan elde edilen antioksidan özler, akciğerde serbest radikallerin birikmesinden kaynaklanan oksidatif stres hasarından koruyabilir. Turp yeşillikleri, oksidatif stresi azaltabilir. Turp yapraklarının faydaları, test tüpü ve hayvan araştırmalarına dayanır.
Turp otu özellikle haşlamak suretiyle zeytinyağlı şekilde bir yemek kültürü olarak değerlendirilir. Tabii sadece bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda limonlu salatası ile beraber yumurtalı ya da yumurtasız şekilde kavurması da yapılmaktadır.
Bu amaçla bir çay kaşığı turp tohumunun su yardımıyla yutulması öneriliyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda tohumların oksidatif hasarı giderici (antioksidan), kansere karşı koruyucu (kemopreventif), iltihap giderici (antienflamatuvar) etkileri bulunduğu ortaya konulmuş.
TURP: Çok iyi bir C vitamini kaynağı olan turptan gece yatmadan bir parça yemek ya da suyunu içmek derin bir uyku için çok yararlıdır.
Kış aylarında bol bol tüketilen ve bağışıklık sistemini güçlendiren siyah turp, bal ile özel olarak karıştırılıp tüketildiğinde en şiddetli öksürüğü dahi kısa sürede kesmektedir.
Sebzenizi iyice yıkayın, tüm kirleri temizleyin. Sonra ince ince dilimleyin. Dilimleri kaynayan su bulunan büyük bir tencerede 3 dakika bekletin ardından 3 dakika buzlu suyun içine koyun. Şoklama sonrasında dilimleri Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin, içindeki havayı alın ve derin dondurucu içerisine koyun.
Turp tüketerek kilo vermenize engel olan ödemden kurtulabilirsiniz. Turp düşük kalorili bir besindir ve diyet beslenmesinde her öğüne eklenebilir. Tok tutma özelliği sayesinde daha az acıkmanızı sağlar. Böylece gün içinde kaçamaklardan kurtulup en verimli şekilde kilo verebilirsiniz.
Turp otu sonbahar döneminde yetişmeye başlar. Ama en lezzetli olduğu zaman kış aylarında ve üzerine kırağı yağdığı zamanlar olmaktadır. Turp otunu yetiştirmeye gerek yoktur. Tabiatın içinde doğal ortamda yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri