Turp otu, sağlık ve mutfak dünyasında dikkat çeken bir bitki türüdür. Bilimsel adı "Raphanus raphanistrum" olan bu bitki, genellikle Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde doğal olarak yetişir. Özellikleri: - Yaprakları taze, yeşil ve lezzetlidir.
Vitamin açısından zengin olan turp otu özellikle A, B ve C vitamini deposudur. Safra ve böbrek taşlarını ve kumu düşürmeye yardım eder. Turp otu suyunun faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri öksürüğe iyi gelmesidir. Aynı zamanda nefes darlığı, astım ve bronşite de iyi gelir.
- Güçlü bir antioksidan olan turp otu, yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı karaciğerde biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak karaciğer sağlığını korumaktadır. Karaciğeri güçlendirerek kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. - Turp otu, A vitamini bakımından zengin besinler arasında yer almaktadır.
Turp otu turpgiller familyasının gelen bir bitki türüdür. Turp otunun farklı isimleri bulunmaktadır. Halk arasında eşek turpu, yabani turp turpu, gibi isimler verilmektedir. Ayrıca eşek mancarı da denilmektedir.
Derin bir tencerede bol su ekleyip kaynatın. Yıkanan turp otlarını tencereye ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Pişen turp otlarını buzlu su dolu bir kaba alıp soğutun ve suyu süzün. Turp otlarını servis tabağına alıp üzerine; ezilmiş sarımsak, limon suyu, bol zeytinyağı ekleyin ve güzelce karıştırın.
İlgili 39 soru bulundu
- Turp otu, salataların ve yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılabilir. - Halk arasında bazı sağlık faydalarına inanılan bir bitkidir. Kullanım Alanları: - Mutfakta: Yaprakları salatalarda, yemeklerde ve garnitürlerde kullanılır.
Küçük küçük doğradığımız turp otunu ekleyelim. Ezdiğimiz sarımsağı nar ekşisi ile yemeğe ekleyelim. Damak tadınıza göre tuz ilave edip 10 dakika daha kaynatalım. Afiyet olsun.
Turp familyasından olan hardal otu, boyu 50 cm'ye kadar uzamaktadır. Bu otun yaprakları tüylüdür ve beyaz renkte veya sarı renkte çiçek açar.
turp otu ile hardalı giritliler iyi ayırt eder. hardal afedersiniz gaz yapar. turp otu sanki gerçek kök turp meyvesi gibi yaprakları olan ama kökünde turp olmayan yeşilliktir. yaprakları saptan tek çıkar. hardal ile çok karıştırılır çünkü yanyana yetişir. hardal bir saptan çok yapraklı çıkar.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok kalınmasını sağlaması ve düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlara ve formuna dikkat etmek isteyenlere önerilebilecek gıda kaynağıdır. Bu sayede özellikle kış aylarda kilo vermeye yardımcı olur.
Turp otu iyi bir balgam sökücüdür. - Turp otu mide asidini dengeler ve mide sağlığını önemli ölçüde iyileştirir. Hazımsızlık, ülser gibi mide hastalıklarından şikayetçi olan kişiler için turp otu tüketilmesi önerilmektedir. Turp otu hazımsızlığa en iyi gelen ve mide dostu bir bitki olarak bilinmektedir.
Turp Otu Toplanır iyice yıkanır doğranır Tencerede Kaynayan Suya Atılır yeşil Kalması için Ağzı Açık Haşlanır çok haşlanmaz Yumuşaması Yeterlidir Sos için Zeytin yağı limon tuz kara biber pul biber Afiyet olsun.
Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, crohn, ülseratif kolit vb şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
Turp otunun en lezzetli zamanında topladıklarını belirten Huriye Önder, “Turp otunun mevsimi sonbaharda başlar. Kış aylarında tam kırağı yağmaya başlayınca daha güzel olur, lezzetlenir. Bu günler turp otunun en yenilebilir zamanlarıdır” dedi.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
Kırmızı turp, birçok farklı vitamin ve mineralden zengin bir kış sebzesidir. Örneğin içeriğindeki kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum miktarı yüksektir. magnezyum içeriği yüksek olduğu için kabız bebeklere sindirimi kolaylaştırmak için verilebilir. Kırmızı turp bebeklere 9. aydan itibaren verilebilir.
**yabani rezene de denilen arapsaçı otunun bilimsel ismi foeniculum vulgare olup bitki bolluk otu, rezdane, sincilip ve mayana olarak da isimlendirilmektedir.
Turp otu özellikle haşlamak suretiyle zeytinyağlı şekilde bir yemek kültürü olarak değerlendirilir. Tabii sadece bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda limonlu salatası ile beraber yumurtalı ya da yumurtasız şekilde kavurması da yapılmaktadır.
Turp Yaprağı Neye İyi Gelir? Turp yaprağı beta-karoten, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ve kalsiyum bakımından iyi bir sağlık deposu olup karaciğeri güçlendirir. Astım, bronşit ve nefes darlığı gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
Turpgiller ailesinin en faydalı üyelerinden biri olan yaban turpu, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bayır turpu, eşek turpu, kara turp, acırga bilinen diğer isimleridir.
Evelik otunun görünümü kuzukulağına benzediği için genellikle de kuzukulağı ile karıştırılmaktadır. Ancak bu ot, kuzukulağına göre daha geniş yapraklı olup daha koyu yeşil tonlarına sahiptir. Yeşil ve ufak çiçek açan ot, çiçeklerinde olgunlaşan tohumlar ile yayılarak yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri