Dr. Turhan, “Turp otunun yaprakları, A ve C vitamini ile kalsiyum ve demir içeriyor, antioksidan barındırıyor. Şifa deposu ot, astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Karaciğer Sağlığınızı Destekleyebilir
Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.
Haşlanarak yenir. Fakat çiğ olarak tüketildiğinde tadı hafif acımsı ve baharatlıdır.
Vitamin açısından zengin olan turp otu özellikle A, B ve C vitamini deposudur. Safra ve böbrek taşlarını ve kumu düşürmeye yardım eder. Turp otu suyunun faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri öksürüğe iyi gelmesidir. Aynı zamanda nefes darlığı, astım ve bronşite de iyi gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Zeytinyağlı Turp Otu Hazırlanışı
Otlar bol suda yıkanır. Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır. Soğuk suya çıkarılık ve süzgeçte süzülür.
Sebzenizi iyice yıkayın, tüm kirleri temizleyin. Sonra ince ince dilimleyin. Dilimleri kaynayan su bulunan büyük bir tencerede 3 dakika bekletin ardından 3 dakika buzlu suyun içine koyun. Şoklama sonrasında dilimleri Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin, içindeki havayı alın ve derin dondurucu içerisine koyun.
Faydalı bitkiler arasında gösterilen salata ya da yemek olarak tüketilebilen turp otunun bilinen herhangi bir zararı yoktur.
Zeytinyağı ile sarımsak ve soğanları kavurun. Biraz pişmeye başladığında irice doğradığınız turp otunu da tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Biraz kavurunca hardalı, baharatları ekleyin ve su ilave edin. Arada bir karıştırarak otu pişirin.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Başta enginar, baklagiller, süt ürünleri ve et olmak üzere bazı besinler karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen yöntemler şunlardır: Ispanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler. Somon, ton balığı, alabalık, sardalya gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin balıklar.
Raphanus raphanistrum dilimizde eşek turpu, turp otu, karaturp, kara mancar ve yabani turp adları ile bilinmektedir.
- Turp otu tam anlamı ile bir karaciğer dostudur. Karaciğere oldukça iyi gelen turp otu tüketildiği takdirde karaciğerin daha iyi çalışmasını sağlar. Karaciğeri onarır ve güçlendirir. Ayrıca enzimlerin daha iyi salgılanmasını sağlar.
Beyaz turp, karaciğer sağlığı için faydalı olan sülfür içerir ve karaciğerle ilgili rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. KIRMIZI TURPUN FAYDALARI: Soğuk Algınlığına Karşı Korur: C vitamini bakımından zengin olan kırmızı turp, soğuk algınlığına karşı koruyucu bir etki sunar.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur. Temel bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Ayrıca fındık turpun yaprakları da çok faydalı olduğundan yapraklarını da tüketmeyi unutmayın.
Turp otu, kırlarda, bahçelerde ve yol kenarlarında kendi kendine yetişmektedir. Acı bir tadı olduğundan genellikle haşlanıp limonla tüketilmektedir. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren turp otu, et yemeklerinin yanında salata olarak tüketilmektedir.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Turp otlarını güzelce temizleyip soğuk sirkeli suda birkaç kez yıkıyoruz. Tencereye aldığımız otlarımızın üzerine sıcak su döküyoruz, biraz da tuz serpiyoruz ve otlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Turp otu özellikle haşlamak suretiyle zeytinyağlı şekilde bir yemek kültürü olarak değerlendirilir. Tabii sadece bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda limonlu salatası ile beraber yumurtalı ya da yumurtasız şekilde kavurması da yapılmaktadır.
Diğer Boyutlar: 1 kase - 27kcal, 1 porsiyon - 13kcal, 1 oz - 6kcal, devamı için...
Turp Otu Toplanır iyice yıkanır doğranır Tencerede Kaynayan Suya Atılır yeşil Kalması için Ağzı Açık Haşlanır çok haşlanmaz Yumuşaması Yeterlidir Sos için Zeytin yağı limon tuz kara biber pul biber Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri