Turp yaprakları, yorgunluğu azaltmaya yardımcı olan ve özellikle anemi ve düşük hemoglobin düzeylerinden muzdarip insanlar için iyi olan bir sürü demir sağlar. Özellikle hamilelik döneminde düşen demir seviyenizi yükseltemeye yardımcı olur.
Turpun baharatlı sayılabilecek, kütür kütür yapılı kökünün yanı sıra yeşil yaprakları da yenilebilir. 100 gram 1 grama yakın yağ ve 12 kalori bulunur. C vitamininden zengin olan kırmızı turp güçlü antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede vücudunuzun serbest radikallerle mücadele etmesine katkıda bulunur.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
İlgili 30 soru bulundu
Bir daha turp aldığınızda yapraklarını atmayın. Onları herhangi bir yeşil yapraklı sebze gibi hazırlayabilirsiniz ancak aynı zamanda sağlık açısından belli faydaları da olabilir. Bugün onların neler olduğunu keşfedin. Turp yaprakları mutfaktaki en popüler yiyeceklerden biri değildir.
Turp, solunum yolundaki mukusun temizlenmesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Yüksek antosiyanin seviyelerine sahip olduğundan vücuttan iltihabı uzaklaştırmada etkilidir.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Faydalı bitkiler arasında gösterilen salata ya da yemek olarak tüketilebilen turp otunun bilinen herhangi bir zararı yoktur.
Zeytinyağlı Turp Otu Hazırlanışı
Otlar bol suda yıkanır. Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır. Soğuk suya çıkarılık ve süzgeçte süzülür.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Turp yaprağı beta karoten, B 6, B 9 (Folat), C ve E vitaminleri ile birlikte iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Turp yaprakları sebze yemekleri gibi pişirilerek ya da salatalara eklenerek tüketilebilir.
Turp yaprakları iyice yıkanıp ince ince kıyılır üzerine ince kıyılmış soğanlar ilave edilir, hazırladığımız sosu üzerine döküp iyice karıştırdıktan sonra servise hazır. Afiyet olsun. Bu salata kahvaltılarda süper oluyor isteğe göre içine haşlanmış yumurta da ekleyebilirsiniz…
Dr. Turhan, “Turp otunun yaprakları, A ve C vitamini ile kalsiyum ve demir içeriyor, antioksidan barındırıyor. Şifa deposu ot, astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.
Yaprakların kalın damarlarını bıçakla düzgünce kesin ve bir kısmını tencerenin dibine yerleştirin.Dilerseniz büyük 1-2 adet yaprak da koyabilirsiniz. İkiye ayırdığınız yaprakları 1'er tatlı kaşığı iç harçtan doldurup sarın. Yaprak çok büyük ise 4'de bölün.Etli sarmaları biraz kalın yapın.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Turp tüketerek kilo vermenize engel olan ödemden kurtulabilirsiniz. Turp düşük kalorili bir besindir ve diyet beslenmesinde her öğüne eklenebilir. Tok tutma özelliği sayesinde daha az acıkmanızı sağlar. Böylece gün içinde kaçamaklardan kurtulup en verimli şekilde kilo verebilirsiniz.
Kış aylarında bol bol tüketilen ve bağışıklık sistemini güçlendiren siyah turp, bal ile özel olarak karıştırılıp tüketildiğinde en şiddetli öksürüğü dahi kısa sürede kesmektedir.
Siyah turp böbrek taşı oluşumunu engellediği gibi böbrek taşı düşürmeyi de kolaylaştırır. Kandaki şeker oranını dengeleyerek diyabet oluşumunu engeller.
Alerjik hastalıklara da iyi gelir
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran turp suyu akciğerleri ve bronşları temizleyici bir etkiye sahiptir.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri