Kırmızı, sarı ve mavi üç ana renktir. Bu renklerin karıştırılmasıyla mor, turuncu ve yeşil renkleri elde edilir. Turuncu rengin elde edilmesi için iki ana renk olan kırmızı ve sarının karıştırılması gerekir. İki ana rengin karıştırılmasıyla elde edilen turuncu ara renk olarak kabul edilmektedir.
Renklerin anlamları arasında turuncu rengi; mutluluk, cesaret, canlılık ve güveni simgeler. Dışa dönük insanların favori rengi turuncudur ve turuncu rengi sosyalleşmeyi temsil eden bir renktir.
Bu rengi elde etmek için yapılan karışımda olması gerekenler sarı ve kırmızıdır. Söz konusu iki ana renk birleştirilerek güzel ve canlı bir turuncu ortaya çıkar. Kırmızı ve sarının eşit miktarlarda olması, orta koyulukta bir renge ulaşmayı sağlar.
Turuncu renk, genellikle enerjik ve neşeli ortamların yaratılması amacıyla tercih edilir. Çocuk odalarında, mutfak ve yemek odalarında sıklıkla kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Kırmızı, insanları daha hızlı karar vermeye itebilir. Neredeyse her fast food markasının renk paletinde kırmızı renk vardır çünkü kırmızı renk fiziksel bir yanıt ortaya koyar; insanların karnını normalden fazla acıktırır ve iştahı harekete geçirir.
❖Zıt Renkler
Kırmızı ve Yeşil (Mavi + Sarı), Mavi ve Turuncu (Sarı + Kırmızı), Sarı ve Mor ( Kırmızı + Mavi), kontrast renklerdir.
Turuncunun en çok yakıştığı renkler yeşil, siyah, beyaz, lacivert ve tabadır. Sıklıkla bu renklerle kombin yapılır. Turuncu bir kazağınızı haki yeşili etek ile kombinleyebilirsiniz. Turuncu eteğinizi beyaz gömlek ile kombin yaparak ofis şıklığınızı taçlandırabilirsiniz.
İki ana rengin karıştırılmasıyla turuncu renk oluşmaktadır. Kırmızı ve sarı renklerin karıştırılmasıyla turuncu renk elde edilir. Ara renklerin oluşturulması için iki ya da daha fazla rengin karıştırılması gerekir.
Turuncu: *Bilgeliğin, sezgini, doğallığın, mutluluk ve neşenin rengidir. *Cinsel istek ve dürtüleri, yaratıcılığı ve duyguları denetler. *Bizi kendimizin ötesine geçiren, limitlerimizi aşmamızı sağlayan renktir.
Örneğin, Kırmızı ile sarının karışımı turuncu, mavi ile sarının karışımı yeşil, kırmızı ile mavinin karışımı mor rengi oluşturur. Resim dilinde bu renklere KOMPLEMANTER renkler denir.
Sarı altın da gümüş ve bakırın altına karıştırılmasıyla oluşur. Eğer gümüşle bakırın oranları aynı ya da birbirine çok yakın tutulursa altının rengi sarı olur. Ancak ayar düştükçe, diğer bir değişle içindeki gümüş ve bakır arttıkça, altının o cezbedici sarısı beyazlaşmaya başlar.
Neşenin ve yapıcılığın rengi olan turuncunun girdiği ortamlarda genellikle pozitif duygular ön plana çıkar. Ayrıca sosyalliği ve dışa dönüklüğü temsil eden bir renktir. Cesaret ve canlılık da yine turuncunun simgelediği durumlar arasında yer alır.
Kırmızı genellikle aşk ve korku sahnelerinde, mavi ise huzur ve sükuneti anlatmak için kullanılır.
Pembe renk, kendine ve diğerine olan sevginin evrensel rengidir.
Kavuniçi, portakal rengi ya da turuncu renk kırmızının enerjisini ve sarının mutluluk hissini birleştirir. Neşe ve güneşin sıcaklığını simgeleyen bir renktir. Turuncu hevesli olmayı, merakı, mutluluğu, yaratıcılığı, kararlılığı, çekimi, başarıyı, cesareti ve enerjik olmayı simgeler.
Sıcak alt tonuna sahip kişilerin cilt altındaki pigmentleri sarıdır. Bu yüzden sarı alt tonlu cilt olarak da tanımlanmaktadır. Bu tip kişilere turuncu, turuncuya çalan kırmızı, yeşil tonları ve canlı, sıcak renkler çok yakışır.
Kızıl, platin sarı, koyu siyah gibi belirgin renklerde saçların varsa açık turuncu renkleri kullanmamanı öneririz. Pembe alt tonlu bir cilde sahipsen turuncu renklerden ziyade pembe ve mor tonlarına yönelmelisin; eğer cilt alt tonu rengin sarıysa durum güvende!
Biz cismi yansıttığı renkte görürüz.Bu yüzden siyah ve beyaz renk olarak kabul edilmez;siyah 7 rengin hepsini emer beyaz ise hepsini yansıtır. Renklerin koyuluk açıklıkları(Valör) da ışıkla ilgilidir. Bu 7 renk; Sarı,kırmızı ,turuncu,mavi,yeşil,mor,lacivert.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan turuncu kelimesi, ''turunç'' sözcüğünden türetilmiştir. Sonbahar ve kış aylarında sık sık tüketilen portakal, mandalina ve greyfurt, turunçgiller familyasında yer alır. Turuncu kelimesi de narenciye adıyla da bilinen bu meyvelerin renginden esinlenerek oluşturulmuştur. 2- Narenci.
Kırmızılar, sarılar, turuncular ve bej/krem renkleri sıcak renkler grubundayken maviler, yeşiller ve griler soğuk renkler grubundadır.
Renksizdir, sessizdir acı.
Kırmızı her ne kadar insanlar için yüksek sıcaklığı ifade etse de soğuğun rengi olarak algıladığımız mavi kırmızıdan daha “sıcaktır”.
Soğuk renkler ise yeşil, mavi ve mor renklerden oluşur. Psikolojik olarak rahatlama hissiyatı uyandıran soğuk renkler, iç açıcı ve huzur dolu bir ortam elde etmenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri