Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
TUS için İngilizce, Fransızca ya da Almanca dillerinden sınava girilmeli. Seçilen sınav ve dil fark etmeksizin yabancı dil sınav sonucunun geçerlilik süresi 5 yıldır. TUS için yabancı dil sınavlarının önemi, uzmanlık sınavı sonrası yerleştirme için zorunlu olmasıdır.
Tıpta Uzmanlık Sınavı akademik sınavlar içinde bilinen en zor sınavlardan biridir. TUS'a Tıp Fakültesi mezunu her doktorun girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar yani Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin de sınava girme hakkı vardır.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
Uzman Doktor Kaç Yıl Okur? Uzman doktor olmak için üniversitede 6 yıl eğitim alınmalıdır. Uzmanlık eğitimi ise 4 yıl sürmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat belirli bir alanda uzman olmak isteyen kişiler Tıpta Uzmanlık Sınavına girmesi zorunlu kılınmıştır. Tus sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki farklı oturumdan oluşmaktadır.
TUS'a bir yılda iki kez girilebilir, toplamda ise kaç kez girilebileceği ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
TUS sınavı senede 2 defa ÖSYM tarafından Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır. TUS'a girerek seçmiş olduğu bölümü kazanan öğrenciler bölümün belirlediği eğitim yılı süresince eğitimlerine devam ederler ve bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Uzman Doktor unvanını alırlar.
TUS sınavı Türkiye'de ve Dünya'da oldukça zor olan sınavların arasında geçer. İki oturumdan oluşan sınava her yıl on beş bin ila on altı bin kişi girer.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
Onat Güner, 21 Mart 2021 tarihinde yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (2021-TUS 1. Dönem), Temel Tıp Bilimlerinde 81,45 puan ve Klinik Tıp Bilimlerde 80,77 puan ile TUS tarihinin en yüksek puanını alarak her iki puan dalında da birinci oldu. Fakültemiz Dekan Vekili Prof.
Biyokimya -66,65. Psikiyatri – 65,70.
Türkiye'de genel cerrahi uzmanlığı, 6 yıl süren Tıp Fakültesi eğitiminin ardından alınan 5 senelik uzmanlık eğitimiyle toplam 11 yıldır.
Düzensiz ve isteksiz olarak günde 5-6 saat çalışmaktansa, kısa da olsa düzenli ve sistemli çalışmanız çok daha verimli sonuçlara ulaşmanızı sağlar.
TUS için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Okulunu bitirmemiş olan tıp fakültesi öğrencileri de bu sınava girebilir. Ancak tercih yapamazlar. Kimya, biyoloji, eczacılık, veterinerlik ve temel biyoloji bölümleri öğrencileri TUS için sadece “Temel Tıp Bilimleri” testine başvuru yapabilir.
TUS sonuçları son dönemde sınavın uygulanmasından 3-4 hafta sonra açıklanmaktadır. Yine de sınav dönemleri arasında sonuçların açıklanması noktasında farklılıklar görülebiliyor.
Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Ayda ortalama olarak ailesine maliyeti en az 5 bin lira. Bu para barınma, yeme içme, giyme ve kırtasiyeye gidiyor. Özellikle tıp fakültesi öğrencilerinin kitapları çok pahalı. Yine de düşük maliyetten bir hesapla bir öğrencinin 6 yıllık maliyeti en az 240 bin lirayı buluyor.
Tusu kazanamazsan da çalışabileceğin bir sürü yer var.Devlet hastaneleri,sağlık ocakları,Özel poliklinik ve hastaneler,sigorta ve ilaç şirketleri. Şuan için ülkede işsizlik sorununun olmadığı bir kaç meslek dalından biridir.Okulu bitirdiğin zman çalışmak istiyorsan ik doktor taynlerinde ataman yapılır.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
eleman.net verilerine göre, Pratisyen Hekim 2023 yılında ortalama 44.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pratisyen Hekim , Ocak 2023 yılında ortalama 36.960 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 22.704 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
MADDE 1- (1) İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesinde (İEÜTF) ilk beş yıllık eğitim ve öğretim dönemini başarı ile tamamlayarak, altıncı yıla geçmeye hak kazanmış ve birinci basamak sağlık hizmetlerini vermek üzere tıp doktoru unvanını almaya aday olan öğrenciler “intörn doktor” olarak tanımlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri