Yabancı Dil Sınavı Bu sınavdan en az 50 puan alanlar ancak bilim sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavda 20 metin bulunmakta olup her metinle ilgili 5 tane soru bulunmaktadır. Toplam 100 sorudan oluşan bir sınavdır. Yabancı dil sınavında alınan puan, sınavda yapılan doğru sayısıdır.
TUS KAÇ DAKİKA, KAÇ SORU? 2023 yılının ikinci TUS sınavına girmeye hazırlanan adaylar, sınavın kaç dakika süreceğini ve kaç soru olacağını sorgulamaya başladı. Buna göre; 2023 TUS/2 sınavı 120 sorudan oluşacak ve adaylara 150 dakika süre verilecek.
ÖSYM'nin TUS soru dağılımı ise şu şekildedir; Temel Tıp Bilimleri dersleri, Anatomi soru sayısı 13, Histoloji ve Embriyoji soru sayısı 7, Fizyoloji soru sayısı 8, Tıbbi Biyokimya soru sayısı 18, Tıbbi Mikrobiyoloji soru sayısı 18, Tıbbi Patoloji soru sayısı 18, Tıbbi Farmakoloji soru sayısı 18'dir.
Öncelikle TUS'ta tercih yapabilmek için gereken puan 45'tir Yeni hesaplama formülüne göre 200 soru üzerinden barajı geçmek için bir aday 1 Temel Bilimler Neti, 21 Klinik Bilimler Neti yaparak 45 puan barajını geçebilir TUS barajını geçmek isteyen adayların ortalama 22 net yapmaları yeterli olacaktır.
Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor.
İlgili 39 soru bulundu
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
TUS, ABD'nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir.
Dr. Onat Güner, 21 Mart 2021 tarihinde yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (2021-TUS 1. Dönem), Temel Tıp Bilimlerinde 81,45 puan ve Klinik Tıp Bilimlerde 80,77 puan ile TUS tarihinin en yüksek puanını alarak her iki puan dalında da birinci oldu. Fakültemiz Dekan Vekili Prof.
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
TUS'a girerek seçmiş olduğu bölümü kazanan öğrenciler bölümün belirlediği eğitim yılı süresince eğitimlerine devam ederler ve bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Uzman Doktor unvanını alırlar.
TUS'ta 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
Her ne kadar en yüksek puanı alamamış olsa da en yüksek neti 2016 Eylül TUS'unda Dr Hüseyin BÜLÜÇ yapmış. Temel Bilimlerden 117 Doğru 3 Yanlış, Klinik Bilimlerden 112 Doğru 8 Yanlış ile 240 soruda toplam 226,25 net yapmıştır.
Nisan ve eylül aylarında olmak üzere her yıl iki sınav yapılmaktadır. Başvurma, sınavdan yaklaşık iki ay kadar önce olmaktadır.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
TUS kapsamında branşlar arası zorluk dereceleri incelendiğinde, birinci dönemin güçlük düzeyi en yüksek (en zor) testi olarak Temel Tıp Bilimlerinden “anatomi”; Klinik Tıp Bilimlerinden ise “dahiliye” ve “pediatri” karşımıza çıkıyor.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
Her zaman olduğu gibi bu yıl da ilk 100'e giren adayların hangi branşları tercih ettiği merak konusuydu. 2021 TOBB ETÜ Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Berk Kaan AKTAŞ 83,3 Temel ve Klinik Bilimler puanı ile 2022 1. Dönem TUS birincisi oldu.
Mensa. Dünyanın en zor sınavları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri Mensa. Katılım için herhangi bir yaş sınırı bulunmayan bu sınavı başarıyla tamamlayanlar dünyanın en eski ve en büyük IQ topluluklarından olan Mensa'nın bir parçası haline gelebiliyorlar.
Sorular dil uzmanı tarafından değerlendirilir ve gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra sorular basıma hazırdır.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler tercih yerleştirme sürecine çevrildi. TUS sonuçları ölçüsünde tercihlerini oluşturacak adaylar en fazla 30 tercih yapabilecekler.
TUS'a tıp bölümünden mezun olanlar ve tıp fakültesi öğrencileri katılabilir.
TUS sınavına 3. sınıf itibariyle çalışmaya başlayanlar olduğu gibi, internlik bitip mezun olduktan sonra hazırlanmaya başlayanlar da bulunmaktadır. Burada önemli olan kişinin kendini tanıması ve uygulanabilir bir planlamayla çalışmaya başlamasıdır.
Tıpta Uzmanlık Sınavı akademik sınavlar içinde bilinen en zor sınavlardan biridir. TUS'a Tıp Fakültesi mezunu her doktorun girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar yani Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin de sınava girme hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri