2. Tutanağın Bölümleri: Tutanaklar, genel olarak başlık, giriş, gelişme, sonuç, tarih ve saat, imza olmak üzere altı bölümden oluşur.
Bu bakımdan tutanak belirli bölümlerden oluşur. Başlık, giriş, gelişme, sonuç, tarih ve imza bir tutanakta mutlaka bulunması gereken bölümlerdir. Aksi ispat edilmediği sürece resmi belge olarak sayılan tutanakların geçerli olması için yazımı sırasında birçok unsura dikkat etmek gerekir.
Tutanak çeşitleri arasında değer tespit tutanağı, yer gösterme tutanağı, ihbar tutanağı, suçüstü tutanağı, yangın yeri tutanağı ve buluntu eşya tutanağı da vardır. Ayrıca tutanak çeşitleri; müracaat tutanağı, nöbet devir teslim tutanağı, arama, yakalama, el koyma tutanağı ve teslim tutanağı olarak bilinmektedir.
Bu çeşitler arasında olay yeri inceleme ve tespit tutanağı, yangın yeri tutanağı, buluntu tutanağı, değer tespit tutanağı, suçüstü tutanağı, ihbar tutanağı, üst arama tutanağı, teslim tutanağı, yakalama ve el koyma tutanağı gibi çeşitler yer almaktadır.
Tutanak yetkili en az iki görevli tarafından imzalanır. Tutanakların iptali gerektiğinde iptal işlemi tutanağın üzeri çizilmek ve iptal şerhi konulmak suretiyle gerçekleştirilir.
İlgili 26 soru bulundu
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Tutanaklar en az üç nüsha düzenlenmelidir. Yapılan bir toplantıyla ilgili tutanak tutulmuşsa toplantının tarihi, yeri ve saati ile toplantıya kimlerin katıldığı mutlaka belirtilmelidir. Toplantıda alınan kararlar özetle tutanağa geçirilmeli, kararlar maddeler halinde sıralanmalıdır.
2) Tutanaklar tarihle başlamalı ve tarihle bitirilmelidir. 3) Tutanağın düzenlendiği yer, tarih ve saat yazılmalıdır. 4) Tutanak düzenlenen olayın ne zaman, nerede, nasıl ve kimden öğrenildiği, kimlerin, ne zaman ve nasıl olay yerine intikal ettiği tutanakta belirtilmelidir.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
Tutanak, belgelenmesi gereken bir duruma dair bilgilerin yer aldığı, tarafların da imzaladığı, resmi belge niteliği taşıyan bir belgedir. Bazı durumlarda, bir ceza ya da yaptırım uygulanması gerekebilir. Bu gibi durumlarda gereğinin yapılabilmesi için, yaşananların resmi olarak kayıt altına alınması gerekir.
- Tutanak: Toplantı esnasında alınan kararları, konuşmaları ya da bir olayı içeren remi yazı türlerine tutanak adı verilmektedir. - Duyuru - İlan: Duyurulması istenen konuların radyo, televizyon, dergi ya da gazete gibi farklı iletişim araçları sayesinde ilgililere ulaştırılmasını sağlayan anlatım çeşididir.
- Suçun ya da olayın ne şekilde saptandığı ve öğrenildiği tutanak şeklinde belirtilmelidir. - Tutanak içerisinde olayın yaşandığı zaman ve yer mutlaka eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır. - Diğer yandan olay hakkında iz ve deliller tespit edilmek suretiyle, mutlaka tutanak içerisinde yer almalıdır.
Tutanak Düzenleme Nedir? Bir olayı veya herhangi bir durumu kayıt altına almak amacıyla hazırlanan; olayın ya da durumun ilgilileri tarafından imza altına alınarak oluşturulmuş belgeye 'tutanak' adı verilir. İş hukukunda disiplin prosedürleri genel olarak tutanak ile başlar.
Soruşturma aşaması, çok sayıda işlem ve belgeden oluşan bir süreci ifade etmektedir. Bu aşamada düzenlenen tutanaklar önemli bir delil grubunu oluşturmaktadır.
Tutanakların başlık ve sonuç bölümünde tutanak oldukları belirtilmelidir. Tutanakta tarih ve gerekirse saat bilgisine yer verilmelidir. Tutanakta olaya şahit olanlar veya toplantı başkanlarının adı, soyadı ve imzası yer almalıdır. Tutanakta kronolojik sıraya göre anlatım yapılmalıdır.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
Savunmanın hazırlandığı şirketin ilgili kurumuna hitap ederek savunmaya başlanmalıdır. Örnek olarak “XXX firması …….. Müdürlüğüne” gibi. Başlığın ortalama iki satır altına denk gelecek şekilde savunma istenilen tarihi belirterek ”…. Tarihli savunma isteğinize istinaden” kalıbı ile savunmanıza başlayın.
Tutanak düzenlenirken kâğıdın yazı alanına (üst,alt,sağ ve sol kenarlardan 2,5 cm) uygun boşluk bırakılmasına dikkat edilmelidir. Yazı alanının en üst ortasına “TUTANAK” ifadesi yazılarak tutanağa başlanır. Metnin bitiminden itibaren imza için uygun boşluk (2- 4 aralık) bırakılır.
Geçmişe yönelik gelmediği günler için tutanak düzenlemeniz hukuka aykırıdır. Ayrıca düzenleyecek olsanız bile bu hukuken bir anlam ifade etmez.
Tutanağın sonuna işin tutanak olduğu belirtilip, düzenleniş tarihi ve bitiş saati yazılır.
Habersiz tutanak tutulur mu? Tutanak tutulduğunda bundan çalışanın haberdar olması beklenir. Bu hem mantıken hem de çalışanın savunmasını yapabilmesi için gereklidir. Ancak işçinin o anda ve o yerde olmaması durumunda ve tutanağın düzenlenmesi de gerekiyorsa, işçinin haberi olmadan da tutanak tutulması mümkündür.
Memura tutulan tutanakla, ilgili fiil öğrenildiğine göre, gerektirdiği cezaya göre en geç 1 ya da 6 ay içinde tutanağın işleme alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri