Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Tutanak en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır. Olaya müdahale eden ya da şahit olan çalışanın tek başına olması durumunda; dilekçe, durum raporu, inceleme raporu, tespit raporu vb. bir raporla olayla ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı bir yazı hazırlanmalı ve ilgililere iletmelidir.
Tutanağın ilgili bölümüne idari yaptırım karar defterinin sıra numarası yazılır. Tutanak yetkili en az iki görevli tarafından imzalanır. Tutanakların iptali gerektiğinde iptal işlemi tutanağın üzeri çizilmek ve iptal şerhi konulmak suretiyle gerçekleştirilir.
Yine işçinin geçerli mazereti araştırılmadan tutulan tutanaklar geçerli kabul edilmediği gibi tutanakta yer alan çelişkili tanık beyanlarının bulunması ve tutanakların işten çıkış tarihinden sonra tek taraflı olarak düzenlenmesi de tutanakları değersiz hale getirmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Tutanağa İmza Atın.
12 numaralı alan sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza tutanakları geçersiz sayılır. Kaza Tespit Tutanağı hazırlanırken tutanakta istenen tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha halinde kaza yapan kişiler tarafından doldurularak imzalanmalıdır.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
Zabıt olarak da adlandırılan tutanaklar, olayın tarafları ve durumu tespit edenler tarafından imzalanır. Varsa görgü şahitlerinin de imzalarına tutanakta yer verilir.
Olay tutanakları içerisinde mutlaka en alttaki kişinin imzası olması gerekmektedir. Elbette olaya müdahale eden ya da çalışan kişi tek başına ise, o vakit olayla ilgili detaylı bilgiler üzerinden raporlama yapılmalıdır. Bu rapor yazılı bir şekilde tamamlanmalı ve ıslak imza üzerinden ilgili kişilere ulaştırılmalıdır.
Tutanak, herhangi bir cezai işlem ya da yaptırım uygulanacağı durumlarda, yaşanan olayın yasalar önünde de tanınabilmesini sağlamak için, gerekli bilgiler kullanılarak düzenlenir. Tutanak düzenlediğinizde, bildirmek istediğiniz olayı kanıtlar nitelikte bir belge elde etmiş olursunuz.
Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir. İşveren taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.
Tutanak düzenlenirken kâğıdın yazı alanına (üst,alt,sağ ve sol kenarlardan 2,5 cm) uygun boşluk bırakılmasına dikkat edilmelidir. Yazı alanının en üst ortasına “TUTANAK” ifadesi yazılarak tutanağa başlanır. Metnin bitiminden itibaren imza için uygun boşluk (2- 4 aralık) bırakılır.
Çalışanların özlük dosyasında bulunan tutanak için İşyerinde Tutulan Tutanak Sicile İşler mi? Diye sormasına gerek yoktur. Çünkü bu tutanakların sicile işlenmesi söz konusu olamaz. Çalışanların siciline tutanak değil tutanak sonucu yapılacak incelemede veya soruşturmada alacağı ceza işler.
1.) Tutanaklar, olay tarihi ve saati ile başlar, tutanağın tutulduğu tarih ve saatle biter. 2.) Tutanaklar mümkünse asgari 2 tanık (2 yoksa 1 de olur) ve tutanağı tutan kişi tarafından imzalanmalıdır. 3.) Tutanaklar kâğıdı temiz olmalı, yazılarda silinti veya kazıntı olmamalıdır.
Varsa konu ile ilgili belgeler tutanağa eklenmeli, tutanağın altına ek olarak belirtilerek sayfa sayısı yazılmalıdır. Olayın veya yapılan işlemin içeriğine göre tutanağın üst orta bölümüne büyük harflerle başlık yazılır.
Çünkü işçinin tutanağı imzalamaması, tutanağı geçersiz kılmayacaktır. Şahitlerin imzası olduğu sürece tutanak geçerli olacaktır. Yani işçinin imzası, tutanakta bulunması zorunlu unsur değildir.
Geçmişe yönelik gelmediği günler için tutanak düzenlemeniz hukuka aykırıdır. Ayrıca düzenleyecek olsanız bile bu hukuken bir anlam ifade etmez.
Tek taraflı kazalarda da tespit tutanağının kullanılması mümkündür. Başka bir sürücüyle ilişkili olmayan çarpma, vurma gibi kazalarda sürücü tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı hazırlayabilir.
Kaza tespit tutanağı, kazanın meydana geliş şeklini ve hasar tespitini ortaya koyan bir rapor olsa da tek başına kaza kusur oranını belirleyemez. Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucu ortaya çıkan kusur oranı; %0, %50 ve %100 olarak belirlenir; bu işlem 3 iş günü içerisinde sonuçlanır.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
TBK. m.14 uyarınca, ''Yazılı şekilde yapılması öngörülen sözleşmelerde borç altına girenlerin imzalarının bulunması zorunludur.'' ifadesi amir olunmak suretiyle, kanunda geçerli bir şekilde düzenlenmesi için yazılılık şartı aranan sözleşmelerin ayrıyeten imza edilmesi de emredici bir şekilde şart koşulmuştur.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri