İktisat ya da İşletme Bölümü'nden mezun olan ve formasyon eğitimini tamamlayan kişiler muhasebe öğretmeni olarak görev yapma şansına sahiptir. Muhasebe öğretmeni genellikle meslek liselerinde muhasebe alanında ders verir ve öğrencilerine sınav hazırlayarak gereken değerlendirmeleri yapar.
-Çift ana dal programına kayıtlı öğrenciler ise lisans programlarından birinde eğitim alıp mezun olmak şartıyla formasyon alabilir. -İİBF mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği alanlarda öğretmenlik yapabilirler.
Yükseköğretim Kurulu'nun “Pedagojik Formasyon Eğitimi” ile ilgili kararı doğrultusunda Fakültemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme, Finans ve Bankacılık ile İktisat Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine Pedagojik Formasyon Eğitimi verilebilecektir.
Resmi verilere göre 117 bin 403'e ulaşan öğretmen açığını ücretli istihdam modeliyle kapatmaya çalışan Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ücretli öğretmenlik atamaları kapsamında; ilahiyat, işletme ve mobilya bölümleri mezunları sınıf öğretmeni olarak görevlendirildi.
Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerdeki öğrenciler pedagojik formasyon eğitimi alabilecektir.
Bu nedenle adı geçen karar ve ekinde yer alan çizelgede yer alan bütün alanlarda program açılabilir.
İktisat Öğretmeni Olmak İçin Gerekenler
4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinin İktisat, İşletme, Maliye ve Muhasebe bölümlerinden lisans derecesinde mezun olmanız gerekir. Şartları sağlamanız durumunda iktisat öğretmenliğine ikinci dereceden atanabilme hakkına sahip olabilirsiniz.
İlkokul, ortaokul ya da lise mezunu bir kişi usta öğretici olabilir. Ancak adayın mesleki yeterliliğini kanıtlayan bir belgeye sahip olması beklenir. Eğitim şartı bulunan; yabancı dil, bilgisayar gibi branşlarda ise alan ile ilgili ön lisans veya lisans mezunları tercih edilir.
İşletme mezunları bir şirketin hemen her departmanında, çeşitli görevlerinde çalışabilirler: Satış, pazarlama, finans, insan kaynakları, pazarlama, yönetim, muhasebe, reklam, Ar-Ge… Kendilerini geliştirdikleri ya da geliştirmek istedikleri sektöre göre de alanlarını seçebilirler.
Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere İşletme, maliye ve iktisat bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları bulunmamaktadır. Tabloda yer aldığı üzere; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Hukuk Fakültesi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları vardır.
Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görenlerin YÖK tarafından tanınan bir denklik belgesi almaları gerekir. Bunun ardından formasyon programına başvurabilirler. AÖF mezunları da bu şartları karşılıyorsa formasyon programına başvurabilir.
Yani, Türkiye'deki herhangi bir üniversitenin yabancı dilde eğitim yapan herhangi bir bölümünden mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler İngilizce öğretmenliğine atanabilecektir.
Herkes Öğretmen olabilecek! Eğitim fakültesi dışında olanlar da formasyon alabilecek! Artık pedagojik formasyon dersleri birer seçmeli ders olarak bütün sınıflarda alınabilecek! Açık öğretim okuyanlar, uzaktan eğitim alanlar öğretmen olabilecek!
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
Ücretli Öğretmen Olma Şartları Nelerdir? Üniversitelerin dört yıllık lisans, iki yıllık önlisans bölümlerinden mezun olan kişilerin yanı sıra emekli öğretmenler de ücretli öğretmenliğe başvurabilir.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;
Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) üzerinde durduğu konulardan biri olan mesleki eğitim alanında yapılan düzenlemeyle, çalışan tüm lise ve üniversite mezunları "Ustalık Belgesi" sahibi olabilecek.
İşletme bölümü mezun adaylar, her yıl yapılan KPSS ALAN Sınavı puanıyla Gelir Uzman Yard. Defterdarlık Uzman, Müfettiş, Denetçi ve Denetmen Yardımcılığı vb. mesleklerini icra edebilmektedirler. Sınava hazırlanan herkese başarılar dileriz.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın, "Pedagojik Formasyon Eğitimi" konusundaki 02.01.2023 tarihli ve 167623 sayılı yazısı çerçevesinde, Üniversitemizde 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında lisans programlarında eğitimine devam eden öğrencilere Pedagojik Formasyon Eğitimi verilecektir.
Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri