Tutar Belirtilmemiş Hasar kayıtları: Söz konusu kazada aracın bilgileri tutanaklarda geçmiştir fakat araç onarım görmemiş veya onarımı elden para verilerek yaptırılmış ise tutar gözükmeyen hasar kaydı olarak geçmektedir.
Tutarsız ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olduğu durumlarda oluşturulan özel bir hasar kaydıdır. Bu tür kayıtlar, kusurlu tarafın karşı tarafın masraflarını karşılamayı kabul ettiği durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Rakamsız Ağır Hasar Kaydı Nedir? Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayıttır. Eğer kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın masraflarını ödeyecekse bu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulur.
İlgili 27 soru bulundu
'Miktarsız hasar kaydı' veya 'rakamsız hasar kaydı' olarak da adlandırılan bedelsiz hasar kaydı, tramer kaydında gözükmeyebilir. Bu durumda aracı satın almadan önce ekspertiz raporuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Kasko değeri araç sahibine ödenirken sigorta firması ile de anlaşma sağlanır.
Erdem, 5664 SMS hizmetinden aracın plaka ile değil, mutlaka "şase numarasıyla" sorgulanması konusunda da uyardı. Bedelsiz kaydı önemsemeyip aracı alan kişinin, yüksek hasar bedelleriyle karşılaşabildiğini anlatan Ahmet Nedim Erdem, araç sahibinin istediği takdirde detaylı rapora ulaşabileceği bilgisini verdi.
Sorgulamalarda aracın tamiri için ödeme yapılmadığı için rakam yazmaz çünkü pert tutarı ödenmiştir.
Trafik kazası sonucu hasarlı araç için açılan hasar dosyasının sigorta şirketi tarafından kabul edilmemesi ve bunun sonucu olarak hasar ödemesinin yapılmaması durumudur.
ERP çarpma raporu eksper raporlu çarpma anlamına gelmektedir. Kaza anında meydana gelen hasarların sigorta şirketleri tarafından incelenmesi durumunda hazırlanan rapora ERP çarpma raporu denir.
Araç sahiplerinin en çok sorguladığı bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek sorusu kafa karıştıran bir durumdur. İki araç kaza yaptığı zaman kusurlu olan aracın sigortası diğer kazazedenin masraflarını da öder. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak kayıtlara yansır.
Bedelsiz ağır hasar kaydı bulunan araçlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli ayrıntı, bu otomobillerin asıl hasarının TRAMER kaydında net olarak çıkamayabileceğidir. Bedelsiz ağır hasar kaydı bulunan bir aracın satın alınmak istenmesi durumunda yapılması gereken ilk şey ekspertiz raporu almak olmalıdır.
İki araç kazaya karıştığı zaman kusurlu bulunan aracın sigortası karşı aracın masraflarını da karşılar. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak tanımlanır. Bazı durumlarda anlaşma gerçekleştiği için kayıtlarda hasar kaydı tam olarak çıkmaz.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Hasar kaydı, aracın daha önceki kullanıcısında gerçekleşen ufak çaplı kaza, boya, tamir işlerini barındırır. TRAMER ise ikinci el araçların sigorta bilgilerine, hasar kaydına ve kaza geçmişine ulaşılabilen sistemdir.
TRAMER kontrolü, araç alım satım işleriyle uğraşan pek çok kişi tarafından yapılır ve kaydı bulunmayan araçlar, genellikle şüpheli bulunur. Bir aracın TRAMER kaydının bulunmaması, araç için trafik sigortası yaptırılmadığı anlamına gelir.
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir. Tazminatın yanı sıra, varsa yaralanma ve ölüm durumlarında tüm tedavi ve hastane masrafları da karşılanır.
Belgelerin sigorta şirketine ulaşmasıyla hasar ödemesi yapılması için işlemler başlatılır. Sigorta şirketi, eksper yoluyla hasarın karşılanması için hasar tespiti yaptırır. Hasar tespit tutanağı ile birlikte standart evraklarla hasarın özelliğine göre değişen ek evraklarla birlikte sigorta şirketine teslim edilir.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Exper Raporlu Çarpma anlamına gelen ERP kavramı son yıllarda oldukça önemli hale gelmiştir. Bu tür kazalarda sigorta şirketinden atanan eksper gelerek, araçtaki hasarı tespit eder ve hasar bedelini araç sahibine öder.
Hasar kaydı tramere ne zaman geçer? Eğer kazadaki hasar bilgisi, eksper tarafından sisteme girilirse işlemin tamamlanmasını takip eden 1 ila 3 günde, sonuçlar tramere yansır.
Kazaya karışan taraflardan birinin kusurlu olması halinde alınan kayda “bedelsiz ağır hasar kaydı” adı verilmektedir. Kusurlu olan tarafın karşı tarafın hasar masraflarını ödemesi durumunda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulmaktadır.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Suçlu olunsa da karşı tarafın hasar bedeli aracın TRAMER'ine işlenmez aksine hangi araca kaza sonrası onarım için işlem yapıldıysa tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri