Ahşap malzemelerin birbirine yapıştırılması amacıyla kullanımı yaygın şekilde bulunan tutkallar, bugün birbirinden farklı iş alanlarında, pek çok farklı sebeplerle kullanılmaktadır. Tutkal çeşitleri de kullanım amacına göre pek çok farklı çeşitlerde üretilmiş olup buna göre değerlendirilmektedir.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir.
TUTKAL ÇEŞİTLERİ
Genellikle kağıt yapıştırmak yerine daha yüksek tutuculuğa ihtiyaç duyulan mobilya yapım işleri ve ahşap yapı ürünleri oluşturulurken kullanılır. Beyaz tutkal ise marangoz tutkalı olarak da bilinir ve sıklıkla kağıt ve ahşap işlerinde kullanılır.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir. Kağıt ve karton için ince, kumaş ve ahşap için daha kalın tabakalar halinde sürülür.
Bunun yanında beyaz tutkal dolgu amaçlı olarak da şık bir seçim olacaktır. Kullandığınız alanlarda beyaz tutkal yüzeye çok güçlü bir şekilde etki eder. Bu sayede kullandığınız her alanda güçlü yapıştırma sağlayarak etkili sonuçlar ortaya çıkarır.
İlgili 17 soru bulundu
Kuruma süresi havanın sıcaklığına ve tahtanın rutubetine bağlı olup, normal şartlarda 40-45 dakikada kurur.
Tutkal: yapıştırma işlemi için kullanılır.Tekstil,ağaç,kağıt ambalaj,mobilya gibi gerçeklerin birbirlerine yapışmasını sağlar.Genellikle mobilyaları yapıştırmak için kullanılmaktadır.Normal şartlarda 40-45 dk içinde kurur. Yapıştırıcı: yapışkan butün oluşturmak için malzemeleri tutan maddeye denir.
Beyaz tutkal çeşitleri montajı yapılan mobilyaları desteklemek için kullanılır. İskelet tutkalı, beyaz tutkal gibi ahşap için tasarlanan ürünler ise orta büyüklükte ahşaplar için kullanılır. Ağır malzeme olan materyaller için güçlü yapıştırma özelliği olan tutkallar tercih edilir.
Birbirinden farklı özellikteki maddeler örneğin; alüminyum-kâğıt, demir-odun, kumaş-kağıt tutkallarla etkili şekilde birleştirilebilir.
Aplike tutkalı, kumaşı kumaşa yapıştırmak için kullanılan özel bir yapıştırıcıdır. Yapıştırdıktan yaklaşık 24 saat sonra kumaş tersinden 5 dakika ütülenerek fikse edilmelidir. Daha sonra 30 derecede yıkanabilir.
Bu sebeple ayakkabıların görünmeyen iç kısımlarında ve tabanın tam alt kısmının yapıştırılmasında açık sarı bir renge sahip ama güçlü bir yapıştırıcı olan kontakt yapıştırıcılar veya tutkallar kullanılmaktadır.
Ahşap dışında plastik, metal ve kumaşa da yapışır.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Tutkal hattı sıcağa, soğuğa, neme ve kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda bile kalıcı esneklik.
Bu tür çalışmalar için özel olarak üretilen bu tutkallar, kuruyunca şeffaflaşır ve su ile inceltilerek kullanılabilir. Kağıdın buruşmasını ya da kırışması, dekupaj işlemi sırasında en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir.
Tuz, sıcak suyun içinde eriyerek yapıştırıcının yüzeyden kolayca kalkmasına yardım edecektir. Temizleme işlemine başlamak için bir kase içine 2 yemek kaşığı kadar tuz koyun ve üzerine bir miktar sıcak su ilave edin.
Polivinil asetat esaslı, tahta, su bazlı emülsiyon tutkalı.Tahta, MDF, Sunta Formika tarzı ürünlerin yapıştırılmasında kullanılır.
Her Türlü Ahşap, Kağıt Karton, Keçe Kumaş ve Marangozluk İşlerinde Kullanılabilir.
Beyaz Tutkal: Beyaz tutkal kağıt, karton, kumaş ve çocuk el sanatları gibi gözenekli hafif malzemeler için en kullanışlı tutkaldır. PVA (Polivinil asetatlar) muhtemelen piyasadaki en yaygın yapıştırıcıdır. Hepsi çok az farklı olan ve yapıştırma alanlarına özgü çeşitli formlarla üretilirler.
Poliüretan Montaj Yapıştırıcı; Dolap toplama işlemleri ve yaygın tüm yapı malzemelerini (ahşap, mdf, beton, metal) birbirine yapıştırmak için kullanılır. Sıvı Çivi olarak da bilinir. Kalıcı ve güçlü bir yapışma istenen yapı ve tamirat işlemlerinde, gözenekli ve gözeneksiz birçok yüzey için kullanıma uygundur.
D3 normunda PVAc. bazlı şeffaf ahşap tutkalıdır. Nem oranı yüksek bile olsa yüksek kaliteli yapıştırma gücüne sahiptir. Kumaş, ahşap, kağıt ve kendin yap uygulamalarında üstün yapıştırma gücüne sahip D3 normunda su bazlı PVAc. tutkaldır. Hobi ürünleri için tercih edeceğiniz en iyi tutkal.
Piyasada bulunan en iyi ahşap yapıştırıcılar arasında APEL Süper Masif / Beyaz Tutkal öne çıkmaktadır. Mobilya endüstrisinde her daim tercih edilen ekipmanların başında gelen bu yapıştırıcılar ahşap materyalleri en kısa sürede, kuvvetli bir şekilde yapıştırmasıyla geniş bir kullanım alanına sahip olmaktadır.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Yapıştırıcı bulunan bölgeye 2 ya da 3 damla aseton dökün. 1 veya 2 dakika boyunca bölgeyi yavaşça ovalayın. Yapışkanlık özelliğini kaybetmeye başlayınca yapıştırıcıyı cildinizden yavaşça çekin. İşlem tamamlandığında elinizi bol su ve sabun ile yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri