Tütsü Ne Zaman Yakılır? - Tütsü Dükkanı Tütsü yakmak hayatın akışının her anında olabilecek tıp ki günlük aktivitelerimiz gibi görebileceğimiz bir eylemdir. Bu sorunun cevabı aslında canınız ne zaman isterse o zaman tütsü yakabilirsiniz olabilir.
Özellikle doğal içeriğe sahip tütsülerin, stresi azaltmak, negatif enerjiyi uzaklaştırmak, odaklanmayı arttırmak gibi faydaları bulunmaktadır. Bu sebeple, yatmadan önce yakılacak olan bir tütsü zihninizi boşaltmanızı ve rahatlamanızı sağlayacağı için uykunuzu getirir.
Tütsü ne zaman yakılır? Evinizde tütsüyü istediğiniz zaman yakabilirsiniz. Bunun için özel bir gün veya Dolunay, Yeniay gibi ay döngülerini beklemenize gerek yok. Her gün kullanmak ya da haftalık ve aylık ritüeller yapmak da gayet iyidir.
Çıkan Duman kokusunu kapı girişinden başlayarak, saat yönünde soldan başlayarak evin her yerinde dolaştırıp en sonunda da sokak dış kapısından tütsünün dumanını çıkartarak bitirilmesidir. 10 dakika sonra bütün pencere camları açılarak içerisi havalandırılır.
Evde veya odada tütsü yakmanın birden fazla faydası sayılabilmektedir. En önemli etkilerinden biri gevşeme sağlama ve stres üzerinde gösterdiği etkidir. Rahatlama ve sakin kalma üzerinde oldukça etkili olur. Bunun dışında tütsü faydaları arasında hava temizliği sağlaması da yer almaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir. Adaçayı yakmak faydaları düşünüldüğünde oldukça pozitif bir ritüeldir.
Tütsülerin akciğere doğrudan zarar verebilen partiküller barındırdığı ve tütsü yakılan yerin her zaman havalandırılması gerektiğine dikkat çekildi. Kapalı alanda yakılan tütsülerin akciğere zarar verdiği belirlendi.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor. Yakılan ortamdaki kötü enerjiyi dağıtıp daha çok başarı ve sağlık getirirmiş.
Cin, büyü, nazar gibi negatif enerjiyi bertaraf etmek ve güzel koku hasıl etmek için tütsü yakmak caiz ve iyidir.
Bir çubuk tütsünün tamamen yanarak sönmesi 50 ile 90 dakika arasında sürebilir. Tütsü yakıldığında artık başka bir şey yapmana gerek yoktur; kendi kendine sönecektir. Unutmamak gerekir ki tütsü doğal olarak bir yangın tehlikesidir. Dolayısıyla tütsü kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar vardır.
Kaliteli bir uyku için üzerlik yakılır.
Yanan bir çubuk tütsünün ortalama süresi 45-50 dk. civarındadır. Yanan bir natural masala çubuk tütsünün ortalama süresi 40-45 dk. civarındadır. Yanan bir konik tütsünün ortalama süresi 30-35 dk. civarındadır. Yanan bir geri akış şelale tütsünün ortalama süresi 30-35 dk. civarındadır.
Hangi formda üretilmiş olursa olsun, tüm buhurlar yakılarak kullanılıyor. Tütsüyü yakabilmek için öncelikle kibrit veya çakmakla uç kısmından tutuşturmak gerekiyor. Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Ortalama 6-8 defa kullanılabilir. Fakat bu durum palo santo ağaç tütsünün boyutuna, gramına veya şekline göre değişkenlik gösterebilir.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir.
Adaçayı, tarçın, sandal ağacı gibi bitkilerin yakılması yani tütsü geleneği çok eski dönemlere; Pagan ve Şaman inancına dayanmaktadır. Hoş kokulu bitkilerin ateşle yakıldıktan sonra söndürülmesiyle yapılan bu işlemin birçok yararı olduğu iddia ediliyor.
Nazar için tütsü nasıl yakılır? Adaçayı ve Palo Santo, en bilinen nazar tütsüleridir.
Yüksek titreşimli adaçayı, düşük titreşimleri uzaklaştırır, kötü enerjiyi temizler. Eskilerden günümüze kadar gelen en yaygın kullanılışı tütsü olarak adaçayı bitkisinin yakılmasıdır. Uygun bir kasede birkaç dalı yakın ve söndükten sonra çıkan dumanı evinizde gezdirin. Işık girmeyen bölümleri unutmayın.
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
Modern çağda ise tütsü daha çok bioenerji ya da meditasyon amacı ile kullanılmaktadır. Tütsünün faydaları arasında ortamdaki kokuyu değiştirmesi vardır. Ayrıca kötü kokuları uzaklaştırma ve enerjiyi değiştirme etkisi de mevcuttur. Strese ve depresyona karşı iyi gelen tütsüler konsantrasyon imkanını da kolaylaştırır.
Paçuli (Tefarik) Tütsüsü : Daha fazla bolluk
Tefarik, bolluğun ve doğurganlığın tütsüsüdür. Toprağın zenginlikleriyle ilişkili olduğu için dualarımızda ve yaşamımızda daha fazla zenginliğe sahip olmamız adına bize ilham verir.
Günümüzde, bütün Katolik ve Ortodoks kiliselerinde, ayinler sırasında buhur kullanılmaktadır. Bazı Protestan kiliselerinde 16. yüzyılda buhur yakmak terk edilmiş, ancak 19. yüzyıl Tractarian hareketinin etkisiyle bazı kiliselerde tekrar yakılmaya başlanmıştır (Erdem 1992a: 383).
Tütsü hem evlerde hem de tapınaklarda sık sık kullanılmaktadır. İslam, Budizm, Hristiyanlık, Hinduizm, Taoizm dinlerinde bazı ritüellerde tütsü yakmak yaygındır. İslam dininde özellikle Sufilerin, zikir esnasında buhur kullanımı yaygın olarak kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri